Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Οι αναδυόμενες οικονομίες αποκαθηλώνουν το δολάριο

Πηγή: euro2day

Ένα πρωτοποριακό άλμα προς την «αποκαθήλωση» της μεγάλης βαρύτητας του δολαρίου στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πραγματοποίησαν οι αποκαλούμενες χώρες BRICS οι σπουδαιότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη.
Το θέμα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις και τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα. Κι όμως, η σύνοδος των BRICS στο νότιο κινεζικό θέρετρο Σάνια την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα βήματα που έχουν για την μεταστροφή του παγκόσμιου συστήματος προς την υιοθέτηση ενός πολυνομισματικού αποθεματικού μέσου και εμπορικού συστήματος.
Οι χώρες BRICS είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η νεοεισαχθείσα Νότιος Αφρική, η οποία παγίωσε με την παρουσία της την ισχύ της ομάδας. Μια ομάδα που απαρτίζει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 45% της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης και καταθέτει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που η Δύση μόνο να ονειρεύεται μπορεί πλέον.
Αυτές οι αναπτυσσόμενες υπερδυνάμεις λοιπον, στο κοινό ανακοινωθέν τους, ζήτησαν ρητά να αυξηθεί ο ρόλος τους στην παγκόσμια λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων.
«Ζητούμε ταχεία επίτευξη των στόχων για την μεταρρύθμιση του ΔΝΤ η οποία συμφωνήθηκε στις προηγούμενες συνόδους της G20 καθώς και να επαναβεβαιωθεί ότι η διοικητή δομή των διεθνών οικονομικών θεσμών θα καθρεφτίζει τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί στην παγκόσμια οικονομία και θα αυξήσει την φωνή και την εκπροσώπηση των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.»
Οι πέντε χώρες συμφώνησαν στην σύνοδο να επεκτείνουν την χρήση των δικών τους νομισμάτων στο BRICS μεταξύ τους εμπόριο και αυτή η απόφαση δημιουργεί μια σημαντική τάση για την «αποκαθήλωση» του δολαρίου.
Οι κρατικές τράπεζες των, μεταξύ των οποίων και η China Development Bank, συμφώνησαν να χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα αντί του δολαρίου, στις εκδόσεις πιστώσεων ή επιχορηγήσεων μεταξύ τους, καθώς και την σταδιακή αποκλιμάκωση της χρήσης του δολαρίου στις συνολικές εκκαθαρίσεις συναλλαγών και τις δανειοδοτήσειςανάμεσα στα κράτη τους.
Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν επιφυλακτική αισιοδοξία για την προοπτική να κατατεθούν προτάσεις ριζικής μεταρρύθμισης του διεθνούς νομισματικού συστήματος στην σύνοδο του Νοεμβρίου των G-20 (Ομάδα των Είκοσι μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών) στις Κάνες.
Κύριος άξονας αυτής της προσπάθειας, θα είναι να διευρυνθεί το «νόμισμα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το SDR (special drawing right, ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα), περιλαμβάνοντας και τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από την οικονομική τους ανέλιξη, κάθε μια από τις πέντε χώρες της BRICS χώρες, εκπροσωπεί έναν πολιτισμό που έχει ξεχωριστή, ιδιαίτερη και πολύ μεγάλη σημασία σε διεθνή κλίμακα. Σε αντίθεση δε με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., οι BRICS κατέχουν φυσικούς πόρους που είναι αρκετοί, όχι μόνο για να κρατήσουν «ζωντανές» τις οικονομίες τους αλλά και να συντηρήσουν εύρωστους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η μεταστροφή των BRICS σε εθνικά νομίσματα στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, δημιουργεί ένα πρωτοφανές επίπεδο ανεξαρτησίας από τις ΗΠΑ και την δύση γενικότερα. Και σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, δεν αποκλείεται να συντελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη γεωπολιτική αναπροσαρμογή.
«Οι BRICS θα αποτελέσουν την κυρίαρχη δύναμη,» σχολίασε ο Jeff Randall της HSBC,«Πρόκειται για χώρες με τεράστια αναπτυξιακή τροχιά. Θέλουν μεγαλύτερη επιρροή και το ΔΝΤ είναι μια πολύ καλή αρχή για τον σκοπό τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: