Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΟΠΑ… ΟΠΑΠ! “Στα χαλάσματα βρίσκονται τα καλοθρεμένα ποντίκια”

Χρυσόστομος Μπούκας, Γιατρός στη Κέρκυρα, πρώην Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας
Παρασκευή, 01 Απρίλιος 2011 05:50

Με τούτα (αιματοχυσία στη Λιβύη) και με τα άλλα (σεισμός, τσουνάμι, ραδιενεργή μόλυνση) μας διέφυγε(;) να αναφερθούμε στο αίσχος, για άλλη μια φορά, του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται σήμερα, κάτω από αυτή την οικονομική θλιβερή κατάσταση της πατρίδας μας, για το ποδόσφαιρο.
Το επιχειρώ ακριβώς για αυτό το λόγο.
Σε δημόσια αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και διοργανώτριας του πρωταθλήματος Super League “απειλήθηκε” ο κ. Μαρινάκης ότι ο ΟΠΑΠ θα σταματήσει να επιχορηγεί τις ομάδες της Α! Εθνικής.
Γνωρίζουμε ότι:
Ο ΟΠΑΠ είναι μια ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού δημοσίου (συμμετοχή 100%) εισηγμένη στο χρηματιστήριο που κινείται με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Στους οικονομικά χαλεπούς σημερινούς καιρούς, ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση. Τα κέρδη της έχουν μειωθεί, αλλά η εταιρεία συνεχίζει να είναι κερδοφόρα. Οι αποφάσεις της επιχείρησης είναι άμεσα εκτελεστές χωρίς όμως κανένα ανοιχτό, δημόσιο κοινωνικό έλεγχο.
Από την άλλη μεριά, οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι επίσης ανώνυμες εταιρείες που -υποτίθεται- υπόκεινται σε συγκεκριμένη νομοθεσία και φορολογικούς ελέγχους. Ανακοινώνονται οι ισολογισμοί; Και αν αυτό γίνεται, γιατί δεν έχει καταστεί θέμα κριτικής ή δημόσιας συζήτησης;
Το αναφέρω αυτό, γιατί στην σημερινή ζοφερή οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας, ακούγονται σκανδαλώδη ποσά για μετεγγραφές, μηνιαίες αποδοχές και αποζημιώσεις “άσσων του ποδοσφαίρου”. Στο παρελθόν (και σήμερα;) οι περισσότερες των ποδοσφαιρικών ομάδων είναι υπερχρεωμένες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον δεν τηρούνται κάποιες οικονομικές προϋποθέσεις οι ομάδες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους εκπίπτουν της Α! κατηγορίας.
Αποφεύγω προς το παρόν να αναφερθώ σε αυτά που η UEFA καταμαρτυρεί δια στόματος του προέδρου της Michel Platini, για στημένα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Θα έρθει η ώρα.
Κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος, -λέγεται- ότι αποφέρουν τεράστια χρηματικά ποσά-κέρδη σε επιτήδειους κλέφτες μέσα από τυχερά(;) παιχνίδια όπως είναι το “στοίχημα”. Αλλά και στο τέλος του πρωταθλήματος που -συνήθως- έχουν εξασφαλισθεί οι θέσεις ομάδων στην κατηγορία και εκείνων που κινδυνεύουν με υποβιβασμό γίνεται ένα όργιο συναλλαγών με δύο στόχους: χρήματα της “πώλησης” αγώνων, αλλά και “διαφύλαξης υπάκουων προέδρων” στους άρχοντες της παράγκας!
Μια κατάσταση που όζει. Και το κράτος στην εξέδρα!
Ρωτάω λοιπόν την εταιρεία ΟΠΑΠ στην οποία σαν Έλληνας πολίτης είμαι μέτοχος: σε ποια λογική υπακούει η επιχορήγηση μιας δημόσιας-ανώνυμης εταιρείας σε ποδοσφαιρικές-ιδιωτικές-ανώνυμες εταιρείες;
Ο ΟΠΑΠ διαχειρίζεται μια πλειάδα τυχερών παιχνιδιών (Λόττο, Πρώτο, Τζόκερ, Στοίχημα, ΚΙΝΟ, ΠΡΟΠΟ, ΠΡΟΠΟ ΓΚΟΛ, EXTRA 5, SUPER 3, GOAL, RACES, BALLOONS) που μετέχουν Έλληνες πολίτες και καταθέτουν τον οβολό τους με την ελπίδα να κερδίσουν. Τα κέρδη που προκύπτουν είναι μόνο για τον ΟΠΑΠ από την αποκλειστική διαχείριση του τζόγου.
Αυτά τα κέρδη πρέπει να έχουν κοινωνική ανταπόδοση: να γίνονται γήπεδα, στάδια, κολυμβητήρια και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις για την άθληση της νεολαίας και των ερασιτεχνικών σωματείων. Αν υπάρχουν “υπόλοιπα” να επιχορηγούνται τα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας και όχι ανώνυμες εταιρείες ποδοσφαιρικών ομάδων.
Με λίγα λόγια ο κρατικός πλούτος του ΟΠΑΠ πού διοχετεύεται; Έχουν το δικαίωμα διοικητικά συμβούλια παρόμοιων κρατικών οργανισμών να διαχειρίζονται κρατικό πλούτο χωρίς δημόσιο έλεγχο ή έστω δημόσια ενημέρωση; Ο αντίστοιχος ΟΠΑΠ της Μεγάλης Βρετανίας είναι “μέγας χορηγός” του Αμπράμοβιτς της Τσέλση;
Και μετά αναρωτιόμαστε όλοι, δήθεν ανυποψίαστοι, γιατί σαν κράτος “χρωστάμε και της Μιχαλούς” και δεν μπορούμε να δανειστούμε άλλο. Αλλά ταυτόχρονα τρωκτικά ροκανίζουν το μεροκάματό μας, τις συντάξεις μας, τις θέσεις εργασίας μας κάνοντας μεγάλο πάρτι στην υγεία των κορόιδων.
Στα χαλάσματα βρίσκονται τα καλοθρεμμένα ποντίκια.
Πρόεδρεεε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: