Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γ. Παργινό, site political.gr

 


ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου. Κατά πόσον από αυτήν τη διαδικασία διακυβεύεται η ενότητα της παράταξης…;;;

Παλιά παράδοση αυτή. Μόλις μια παράταξη υφίσταται μια μεγάλη ήττα, ορισμένοι θέτουν στην ατζέντα και τη διάσπαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί  να οδηγήσει τη χώρα σε μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από τη κρίση. Είναι πολιτική δύναμη για μαχόμενους.

Δεν είναι κόμμα ευκαιρίας. Ούτε κόμμα συσπείρωσης.

Οι κρίσεις και οι ήττες θέλουν ανθρώπους που προτάσσουν το εμείς και όχι επιμέρους επιδιώξεις μόνο. Θεωρώ ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χρειαζόμαστε ηγεσία Νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας. Ήδη έχει τεθεί το θέμα στη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ότι διαπλεκόμενα συμφέροντα επιδιώκουν να παρέμβουν στην εκλογή Προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2 : Ο πολιτικά «μπαρουτοκαπνισμένος» Στέφανος Τζουμάκας, πως οραματίζεται τον νέο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην μετά Τσίπρα εποχή;; Τι πρέπει να αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία;

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρωτίστως είναι πολιτικό και όχι οργανωτικό. Πολιτικό κόμμα σημαίνει εσωτερική πολιτική ενότητα. Σημαίνει λαϊκό κόμμα ως κόμμα της κοινωνίας και όχι μόνο των μελών του· και στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αυτά δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.

Δεν συζητιούνται ζητήματα κρίσιμα, το οργανωτικό υποκαθιστά τις πολιτικές αναζητήσεις. Η διαχείριση του αντικυβερνητισμού δεν είναι το βασικό στους προσανατολισμούς και στη φυσιογνωμία ενός μεγάλου κυβερνητικού κόμματος.

Οι πολιτικές προτεραιότητες της ηγεσίας πρέπει να ορίζονται και να καθορίζονται με αυτοπροσδιορισμούς σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό, κοινοβουλευτικό και κομματικό επίπεδο.

Να θέσουμε ένα τέλος στην υποκατάσταση της πολιτικής με οργανωτικά μέτρα και να λειτουργήσουμε ως κόμμα προοδευτικής πλειοψηφίας και όχι των εσωκομματικών αντιθέσεων που δείχνουν ένα κόμμα σε αδράνεια, το οποίο αντίθετα θα πρέπει να οδηγεί.

Χωρίς λαό δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, παρά μόνο οργανωτικά σχήματα.

Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν την πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να είναι αριστερό κόμμα πρέπει να είναι λαϊκό κόμμα, ανοικτό σε κάθε πολίτη και όχι μηχανισμός.

Κόμμα που παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί γεγονότα με βάση αρχές και θέσεις σε θέματα πολιτικά, οικονομίας, βιομηχανίας, αγροτικής παραγωγής και νέων τεχνολογιών, ανεργίας και διαβίωσης, εκπαίδευσης, νεολαίας και πολιτισμού.

Είμαστε με τις πολιτικές για τη συγκρότηση ενός νέου ρεύματος νίκης και εναλλακτικής λύσης για τη χώρα και για τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3 :  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται να είναι κομματικά περιχαρακωμένος. Ποιος ο απολογισμός της διεύρυνσης κατά τη γνώμη σας; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ –στην πράξη και όχι στα λόγια– δεν μετεξελίχθηκε ουσιαστικά σε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και από σήμερα οφείλουμε να συμβάλουμε στο να μετεξελιχθεί σε ένα μεγάλο, λαϊκό πολιτικό κόμμα, με σαφή πολιτική ενότητα, στη βάση ενός σχεδίου, της εναλλακτικής λύσης για τη χώρα.

Η διεύρυνση μπλοκαρίστηκε από μειοψηφικές πρακτικές, με ακύρωση βασικών αναφορών για αγωνιστές, όπως η ισοτιμία και η συμπόρευση. Είναι μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη και για τη χώρα συνολικά.

Όπως αποδείχθηκε και με το εκλογικό αποτέλεσμα, η Προοδευτική Συμμαχία αποτελούσε για ορισμένους απλώς εκλογικό βραχίονα και αυτή η πρακτική συνέβαλε –μαζί και με άλλες αρνητικές και μειοψηφικές επιλογές– σε μια νέα στρατηγικής σημασίας ήττα για τον προοδευτικό χώρο.

Η ολοκλήρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να σημάνει αξιόπιστη συμπόρευση στη βάση κοινών αρχών, αξιών, πολιτικού σχεδίου, με αμοιβαιότητα και να σηματοδοτηθεί τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, σε εγκατάλειψη των πολιτικών της ήττας, σε ανασύνταξη και σε αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού από πρόσωπα με ήθος και διαδρομή, καθώς και με τη δημιουργία «τράπεζας στελεχών» ανά περιοχή και κλάδους εργασίας.

Προφανώς θα τηρηθούν καταστατικές δεσμεύσεις για την ανάδειξη νέων οργάνων – τοπικά, περιφερειακά και σε κάθε κλάδο εργασίας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4 :   Ανεξάρτητα από ποιος ή ποια θα εκλεγεί Πρόεδρος της παράταξης και της όποιας κομματικής ανασυγκρότησής της, ποιες και πως κρίνετε πως πρέπει να είναι οι σχέσεις με τους όμορους πολιτικούς χώρους της κεντροαριστεράς…;;;

Θέση μου είναι ο Εθνικός Διάλογος για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολιτική αυτονομία, σχέδιο και επιλογές για  μια πολιτική νίκης.

Τα διάφορα σενάρια που διακινούνται για το λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς και τα αν δεν αφορούν στη πολιτική και στη ζωή αλλά σε συγκεκριμένες επιδιώξεις. Πρώτο μέλημα του συστήματος είναι η ενσωμάτωση των πολιτικών δυνάμεων του ριζοσπαστισμού σε  δεξιόστροφες  εξελίξεις στο προοδευτικό χώρο, όχι για να οδηγήσουν  σε ήττα τη ΝΔ άλλα για ακριβώς αντίθετο λόγο. Για να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους και το Κ. Μητσοτάκη.

Ο στόχος τους δεν θα επιτευχθεί, θα τον αποτρέψουμε εμείς σε συμπόρευση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5 : Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πλησιάζουν, παράλληλα, όμως, πλησιάζουν και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές και ακολούθως οι ευρωεκλογές. Με ποιο αποτέλεσμα το κόμμα θα είναι ικανοποιημένο, αποτελώντας έτσι ένα κεφάλαιο για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Εκτιμώ ότι την πρώτη αρνητική ψήφο χρειάζεται να τη δώσει ο πολίτης κατά την εκλογή των νέων περιφερειαρχών. Είναι πολιτικά εξαιρετικά κρίσιμες εκλογές. Η Περιφέρεια έχει ισχύ και πόρους που έχουν σχέση και με παρασιτικά συμφέροντα. Θα αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δεύτερη αρνητική ψήφο προς τη ΝΔ που θα αποτελέσει τη νέα προοδευτική πολιτική εξέλιξη για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.

Το κρίσιμο θέμα στις Ευρωεκλογές είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υποταχθεί σε στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ και της Ουάσιγκτον. Διέρχεται κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ενεργειακή. Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κρατική οντότητα, όπως οι ΗΠΑ. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Με ομοσπονδία, κεντρική κυβέρνηση, Γερουσία και πολιτική αυτονομία ως ενδιάμεση δύναμη Ειρήνης, Συνεργασίας και Ανάπτυξης και ως δύναμη αποτροπής της επερχόμενης αναμέτρησης ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, στη λογική του δεύτερου ψυχρού πολέμου που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι κόμμα που πρώτο θέμα θεωρεί τα ποσοστά. Αυτά απασχολούν τα μειοψηφικά πολιτικά σχήματα. Οι μηχανισμοί των μειοψηφικών αντιλήψεων και των δικτύων ηττήθηκαν και ανήκουν στο παρελθόν. Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν την πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα Πολιτικής και Κοινωνικής πλειοψηφίας. Η συντόμευση της «βάρδιας Μητσοτάκη» είναι δική μας υπόθεση, σε συνεργασία και σε συμπόρευση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: