Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Συνέντευξη στον Β. Γιακουμή, Βραδυνή της Κυριακής

 

 


 

1) Κύριε Τζουμάκα μετά τις εθνικές εκλογές και την συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα σας από τη Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μοιάζει να έχει κατεβάσει ρολά και όλο το καλοκαίρι ήταν απών. Φταίει η θερινή ραστώνη ή η κούραση στελεχών;

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ελέγχου των ανεπαρκειών και των αυθαιρεσιών της Κυβέρνησης σε μια περίοδο που λειτουργούσαν τα θερινά τμήματα της Βουλής. Είναι γνωστό ότι έχει εσωτερικές διαδικασίες και διεργασίες για την εκλογή Προέδρου και είναι σοβαρό θέμα καθώς αφορά ένα κυβερνητικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ουσιώδης διάλογος, οι εσωτερικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις είναι επομένως, αυτονόητο να έχουν το προβάδισμά αυτή την περίοδο έναντι άλλων δημόσιων εκδηλώσεων.

 Στην Ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχουν χιλιάδες πολίτες και αυτό διαπερνά τους Νομούς, τις Περιφέρειες και συνολικά τη χώρα. Είμαστε αισιόδοξοι για μια θετική εξέλιξη στο προοδευτικό χώρο.

 2) Στις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι επιλέξουν εσάς για αρχηγό του ΣυΡιζΑ ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του κόμματος;

Στη ζωή και στη πολιτική έχουμε δεδομένα, εκτιμήσεις και προοπτικές. Ορισμένες φορές οι  πολιτικές δυνάμεις -λόγω εξελίξεων- μιλούν για «νέα αρχή» ενώ είναι γνωστό ότι αυτή η διατύπωση  αποτελεί σχήμα λόγου καθότι κάθε χώρος έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Αποφάσεις θα αλλάξουμε. Όπως να τηρούμε αρχές έμπρακτα. Να είμαστε πολιτική δύναμη με ιδεολογική βάση, πολιτική ενότητα και θέσεις, κόμμα Προοδευτικής Πλειοψηφίας και όχι  υποκατάστατα οργανωτικής διαχείρισης ή πρακτικών του τύπου «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Να αποκτούμε γνώσεις. Άλλο το γνωρίζω και άλλο το πιστεύω ή το νομίζω. Χωρίς γνώση και αίσθηση των εξελίξεων  παίρνουμε αποφάσεις μειοψηφικού χαρακτήρα που οδηγούν σε ήττες.  Δεν θέλουμε  κόμμα- οργάνωση  που μετράει  μόνο ποσοστά και συσχετισμούς. Θέλουμε  Στρατηγική Πολιτικής Πλειοψηφίας και Νίκης, ως Κυβερνητικό κόμμα που να εκφράζει την πλειοψηφία του λαού και γενικότερα του προοδευτικού κινήματος, μέσα και έξω από τη χώρα.

Εμείς πράττουμε, γνωρίζουμε, θέλουμε, μπορούμε. Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η παράταξη της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης.

Η συντόμευση της «βάρδιας της Ν.Δ.» είναι και  δική μας υπόθεση, σε συνεργασία και σε συμπόρευση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.

 3) Κάθε υποψήφιος πρόεδρος του ΣυΡιζΑ έχει τα δικά του πολιτικά χαρακτηριστικά. Ποια είναι τα δικά σας χαρακτηριστικά που διαθέτετε και ποια τα πολιτικά χαρακτηριστικά των άλλων συνυποψηφίων σας;

 Η υποψηφιότητα μου σηματοδοτεί την επιστροφή στην Πολιτική, που σημαίνει επιστροφή σε αρχές και αξίες, τις οποίες ασκούμε έμπρακτα με γνώση, εντιμότητα, αξιοπιστία. Σε κάθε χώρα πρέπει να κυβερνάει η Κυβέρνηση, που απευθύνεται στο Κοινοβούλιο. Στην χώρα μας έχουμε την επιχειρηματική τάξη η οποία λειτουργεί με έναν τρόπο παρασιτικό και ολιγαρχικό και η οποία κατέχει τα κεντρικά ΜΜΕ αλλά και με μια ορισμένη υπόδειξη και ορισμένα περιφερειακά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 Βασικό πρόταγμα της υποψηφιότητας μου λοιπόν, Πρώτα η πολιτική, πρώτα η Κυβέρνηση, πρώτο το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα. Δεν μπορούν να κυβερνάνε οι καναλάρχες, οι εφοπλιστές και οι ιδιόκτητες ποδοσφαιρικών ομάδων. Διότι, αυτό που τέθηκε πρόσφατα στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι η διαπλοκή και ένα μέρος των επιχειρηματιών έχουν εισέλθει και θέλουν να μπουν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ για να ελέγξουν την εκλογή του προέδρου του κόμματος. Είναι, λοιπόν, σοβαρό θέμα, η υποκατάσταση της πολιτικής από άλλα κέντρα. 'Αρα, χρειαζόμαστε αυτονομία στην πολιτική, συνταγματικά.

 Δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό της υποψηφιότητας μου: Πρώτα η χώρα, πρώτα η Οικονομία και η Κοινωνία και μετά ο αντικυβερνητισμός και η συγκέντρωση δυσαρέσκειας.

 Η Ελλάδα στην αυγή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει το ίδιο ΑΕΠ με του 2009, είναι τελευταία στις επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα στην Ε.Ε., χάνει 30 δις ετησίως από εισαγωγές, η παραγωγή της έχει μειωθεί κάτω από 25%, έχουν κλείσει 400 χιλιάδες επιχειρήσεις και το 25% των εχόντων και κατεχόντων καρπώνονται ετησίως τα 100 δις από τα 190 δις του ΑΕΠ της χώρας. Υπάρχει ανάγκη να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα,  για την οικονομία, για το παραγωγικό μας μοντέλο. Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες πολιτικές αποφάσεις σε προοδευτική και δημιουργική κατεύθυνση.

 Σε επίπεδο κόμματος πολιτική υπόσταση, ανοικτή πολιτική δράση και λαϊκή ενότητα, οι αρχές μας που οδηγούν στην επιτυχία της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας.

Τα χαρακτηριστικά των συνυποψηφίων μου, τα κρίνουν οι πολίτες.

4) Με τα έως τώρα δεδομένα πώς κρίνετε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία εμφανίζεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στην ουσία χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση; Πιστεύετε ότι το χρονοδιάγραμμα του κύριου Μητσοτάκη είναι άλλη μία τετραετία αυτή που διανύουμε και μέχρι τότε θα έχει προλάβει ο ΣυΡιζΑ να ανασυνταχτεί και να ασκήσει την θεσμική του υποχρέωση;

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει τη «βάρδια» του. Δεν πρόκειται για Κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας αλλά μάλλον για «Σύλλογο» εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Πρώτο μέλημα του συστήματος είναι η ενσωμάτωση των πολιτικών δυνάμεων του ριζοσπαστισμού σε  δεξιόστροφες  εξελίξεις στο προοδευτικό χώρο, όχι για να οδηγήσουν  σε ήττα τη ΝΔ άλλα για ακριβώς αντίθετο λόγο. Για να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους και το Κ. Μητσοτάκη. Ο στόχος τους δεν θα επιτευχθεί. Θα τον αποτρέψουμε εμείς σε συμπόρευση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά σε ανασύνταξη και διορθωτική πορεία για τη συγκρότηση ενός νέου ρεύματος νίκης και εναλλακτικής λύσης για τη χώρα και για τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές

5) Μία από τις προτάσεις τις δικές σας προς τους ψηφοφόρους του ΣυΡιζΑ εντάσσεται και η επανένωση του χώρου εννοώ με το ΠΑΣΟΚ αφού Προέρχεστε  από κει και είστε ιδρυτικό  του στέλεχος; 

Τα κόμματα και οι ηγεσίες  δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους αλλά πρώτα από όλα για τα συμφέροντα της χώρας και της πλειοψηφίας των πολιτών. Η πολιτική  μου διαδρομή είναι γνωστή  τόσο  πριν,  όσο  και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το ΠΑΣΟΚ καθώς διαχώρισα τη θέση μου το 2010, προ της ένταξης της χώρας στο ΔΝΤ με πολιτικές που έβλαψαν τη χώρα. Μίλησα εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων.

Θέση μου είναι ο Εθνικός Διάλογος για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.

Είμαι υπερ της πολιτικής αυτονομίας και της δυνατότητας του κάθε κόμματος να ορίζει τη πολιτική του ταυτότητα. Ο  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χρειάζεται πολιτική αυτονομία, σχέδιο και επιλογές για  μια πολιτική νίκης.

6) Ωστόσο άλλα στελέχη εναντιώνονται μιας τέτοιας πιθανότητας εκφράζουν μία φοβικότητα το υιοθετείται;

 Δεν υπάρχει ζήτημα φοβικότητας, αλλά δεδομένα και εκτιμήσεις.

7) Θα ήθελα να μου σχολιάσετε κάτι νέα υποψηφιότητα του κυρίου Κασσελάκη ανατρέπει τα δεδομένα στον εσωτερικό του κόμματος σας ;

Ο καθένας έχει τη διαδρομή του και κρίνεται. Ο ελληνικός λαός και η ελληνική νεολαία και γνώση έχουν και κρίση και μνήμη. Και ιστορικά έχουν αποδοκιμάσει και φαινόμενα παρακμής και εκφυλισμού στην Πολιτική.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: