Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Συνέντευξη μου στο δημοσιογράφο Γ. Τσακίρη, Realnews της Κυριακής

 

 


 

-Η υποψηφιότητα σας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Τι προσδοκάτε πραγματικά από αυτήν;


Προσδοκώ και επιδιώκω τη Νίκη
γιατί πρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αλλάξουμε πορεία.

Οι προοδευτικοί πολιτικοί γνωρίζουν, έχουν αρχές, οδηγούν, παίρνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες με  τα στελέχη, τα μέλη και τους πολίτες. Για να έχουμε ξανά στρατηγική νίκης και πολιτικές πλειοψηφικές.

Χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό, ανασύνταξη και πλειοψηφική πολιτική.

Πρώτο θέμα είναι τι επιλέγουμε εμείς. Θέλουμε να καθορίζουμε τις λύσεις. Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η παράταξη της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης. 

Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη. Με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη συγκρότηση μιας στρατηγικής νίκης και στην ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος. Με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού.


-Γιατί να ψηφίσει το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ την άλλη Κυριακή τον Στέφανο Τζουμάκα; Ποιες διαφορές έχετε εντοπίσει με τους άλλους υποψήφιους;

Γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτικές ηγεσίες:

Όρθιες, με πολιτικές αρχές, σε συμπαράταξη με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που να λειτουργούν με εντιμότητα, να γνωρίζουν τα προβλήματα μέσα και έξω από τη χώρα και να μην προβαίνουν σε τυχοδιωκτισμούς που βλάπτουν τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον και να απαξιώνουν τη πολιτική.

Πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισμό συγκέντρωσης αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας.

Για σχέδιο και θέσεις που αποβλέπουν σε λύσεις στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία και δευτερευόντως στη λογική της φθοράς του αντιπάλου.

Πρώτο ζήτημα είναι η χώρα, η Οικονομία και η ελληνική κοινωνία. 

Για αυτονομία της Πολιτικής έναντι της διαπλοκής και της επιδίωξης συμφερόντων που  επιχειρούν εμπλοκή ακόμα και σε προοδευτικά κόμματα και βέβαια και σε δικτύωση με πολιτικά στελέχη, στη Βουλή, στις περιφέρειες, στα συνδικάτα, στους Δήμους.

Ήδη πρόσφατα στη Πολιτική Γραμματεία τέθηκε το θέμα ότι η διαπλοκή επεμβαίνει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιχειρεί χειραγώγηση στην επιλογή εκλογής Προέδρου με βάση πολλαπλές επιδιώξεις.

Χρειαζόμαστε ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και διορθωτική πορεία στη λογική του Πολιτικού λαϊκού και ανοιχτού κόμματος πλειοψηφίας που παίρνει πολιτικές αποφάσεις σε κλαδικό, τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και δεν αποτελεί μόνο οργανωτικό μηχανισμό αλλά λαϊκό κόμμα που προσβλέπει σε ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών και όχι μόνο σε ιδεολογικές συσπειρώσεις. Τέλος στην υποκατάσταση της πολιτικής με οργανωτικά μέτρα.

Δημιουργία προϋποθέσεων για από κοινού δράσεις από τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο, σε κάθε κλάδο για μαζική παρέμβαση στην ανάπτυξη κινημάτων. Για συμμετοχή της νεολαίας και των κινημάτων της παιδείας και του πολιτισμού. Με πολιτική υπόσταση των οργανώσεων και των παρατάξεων μας.

Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η παράταξη της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης.


-Στην κούρσα της διαδοχής προστέθηκε αυτήν την εβδομάδα ένα νέο πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Πως είδατε την υποψηφιότητα του;

Ο καθένας έχει τη διαδρομή του και κρίνεται. Ο ελληνικός λαός και η ελληνική νεολαία και γνώση έχουν και κρίση και μνήμη. Και ιστορικά έχουν αποδοκιμάσει και φαινόμενα παρακμής και εκφυλισμού στην Πολιτική.



-Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει το νέο ηγέτη του μετά από 15 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του Αλέξη Τσίπρα και δυο σοκαριστικές ήττες. Τι πρέπει να αλλάξει από την επόμενη μέρα της εκλογής στην Κουμουνδούρου;

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρωτίστως είναι πολιτικό. Πολιτικό κόμμα σημαίνει εσωτερική πολιτική ενότητα. Σημαίνει λαϊκό κόμμα ως κόμμα της κοινωνίας και όχι μόνο των μελών του· και στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αυτά δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.

Δεν συζητιούνται ζητήματα κρίσιμα, το οργανωτικό υποκαθιστά τις πολιτικές αναζητήσεις. Η διαχείριση του αντικυβερνητισμού δεν είναι το βασικό στους προσανατολισμούς και στη φυσιογνωμία ενός μεγάλου κυβερνητικού κόμματος.

Οι πολιτικές προτεραιότητες της ηγεσίας πρέπει να ορίζονται και να καθορίζονται με αυτοπροσδιορισμούς σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό, κοινοβουλευτικό και κομματικό επίπεδο.

Να θέσουμε ένα τέλος στην υποκατάσταση της πολιτικής με οργανωτικά μέτρα και να λειτουργήσουμε ως κόμμα προοδευτικής πλειοψηφίας και όχι των εσωκομματικών αντιθέσεων που δείχνουν ένα κόμμα σε αδράνεια, το οποίο αντίθετα θα πρέπει να οδηγεί.

Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν την πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να είναι αριστερό κόμμα πρέπει να είναι λαϊκό κόμμα, ανοικτό σε κάθε πολίτη και όχι μηχανισμός.

Κόμμα που παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί γεγονότα με βάση αρχές και θέσεις σε θέματα πολιτικά, οικονομίας, βιομηχανίας, αγροτικής παραγωγής και νέων τεχνολογιών, ανεργίας και διαβίωσης, εκπαίδευσης, νεολαίας και πολιτισμού.

Είμαστε με τις πολιτικές για τη συγκρότηση ενός νέου ρεύματος νίκης και εναλλακτικής λύσης για τη χώρα και για τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές.

 


-Στροφή προς τα Αριστερά ή προς το Κέντρο; Με ποια ταυτότητα πρέπει να πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Στο εν λόγω ερώτημα, προηγούνται άλλα. Και το πρώτο θέμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει και αγωνίζεται για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του 80% των πολιτών. Και δεν έπεισε.

Ορισμένοι επιτήδειοι οδηγούν τις συζητήσεις σε καθυστερημένα φαινόμενα όπως έκανε η Δεξιά το 1974 που προπαγάνδιζε ότι «Έρχονται οι Σοσιαλιστές και θα μας πάρουν τα σπίτια». Μετά ήλθε «η άλλη δεξιά» με τους κερδοσκόπους, τα χρηματιστήρια, τις τράπεζες,  με εκβιασμούς πλειστηριασμούς  και  μεταξύ των άλλων  και το κατάντημα  ότι 7 στους 10 νέους  δεν διαθέτουν στέγη.

Δεν μας λείπει το «κεντρό-αριστερόμετρο». Μας λείπει  η συγκρότηση, η αξιοπιστία και η επάρκεια ως εναλλακτική Προοδευτική Λύση για τη χώρα.

Ορισμένοι πατριδοκάπηλοι το γύρισαν στη συμφωνία των Πρεσπών για να  συνεχίσουν  το πλιάτσικο. Η χώρα έχασε 400 χιλιάδες επιχειρήσεις και είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει ίδιο ΑΕΠ με του 2009 και ορισμένοι  απάντησαν ότι «την άλλη φορά θα είναι αλλιώς…». Αντί να τους πούμε για τις βλάβες στη χώρα, επιμέναμε σε τρέχουσες παραβατικότητες. Κρίση και κατάπτωση. Και την εξουσία να την ασκεί ένα πάρα-σύστημα.  

Όχι στη πολιτική αναπηρία. Ναι σε αρχές που θα τις ασκούμε έμπρακτα.

Τα χρηματιστήρια ενέργειας και ρύπων και τα καρτέλ τροφίμων  αποτελούν καθεστώς και οι κυβερνήσεις είναι υποτελείς και η αντιπολίτευση δεν αρκεί απλώς να κάνει πολιτικό συνδικαλισμό.

Είμαι υπερ της πολιτικής αυτονομίας και της δυνατότητας του κάθε κόμματος να ορίζει τη πολιτική του ταυτότητα. Είμαι υπέρ ενός προοδευτικού προγράμματος και μιας ηγεσίας  χωρίς τακτικισμούς. Είμαι υπέρ της πολιτικής ενότητας στη βάση αρχών, αξιών και ενός κοινού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία παράλληλα με τις ιδεολογικές μας αρχές.


-Προέρχεστε από μια μεγάλη πορεία μέσα στο ΠΑΣΟΚ και γνωρίζετε καλά τη Χαριλάου Τρικούπη. Θεωρείτε πως μπορεί να ηττηθεί η ΝΔ στις επόμενες εκλογές χωρίς τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;

Η πολιτική  μου διαδρομή είναι γνωστή  τόσο  πριν,  όσο  και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το ΠΑΣΟΚ.

Θέση μου είναι ο Εθνικός Διάλογος για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολιτική αυτονομία, σχέδιο και επιλογές για  μια πολιτική νίκης.

Τα διάφορα σενάρια που διακινούνται για το λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς και τα αν δεν αφορούν στη πολιτική και στη ζωή αλλά σε συγκεκριμένες επιδιώξεις.

Πρώτο μέλημα του συστήματος είναι η ενσωμάτωση των πολιτικών δυνάμεων του ριζοσπαστισμού σε  δεξιόστροφες  εξελίξεις στο προοδευτικό χώρο, όχι για να οδηγήσουν  σε ήττα τη ΝΔ άλλα για ακριβώς αντίθετο λόγο. Για να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους και το Κ. Μητσοτάκη.

Ο στόχος τους δεν θα επιτευχθεί, θα τον αποτρέψουμε εμείς σε συμπόρευση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.

Όλα τα καθορίζει η θέληση του ελληνικού λαού και η ετυμηγορία του, τα άλλα έπονται.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: