Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Συνέντευξη Στέφανου Τζουμάκα στην εφημερίδα Ελευθερία Λάρισας

1. Γιατί το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σας προτιμήσει για πρόεδρο Στ. Τζουμάκα?

Γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτικές ηγεσίες:

 Όρθιες, με πολιτικές αρχές, σε συμπαράταξη με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Που να λειτουργούν με εντιμότητα και να λένε τα πράγματα ως έχουν και όχι δημαγωγούς και καιροσκόπους.

 Που να γνωρίζουν τα προβλήματα μέσα και έξω από τη χώρα και να επιδιώκουν λύσεις και όχι μόνο καταγγελίες. Δηλαδή χρειαζόμαστε πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισμό για να συγκεντρώνουμε τη δυσαρέσκεια.

 Που να έχουν αίσθηση των δεδομένων και να μην προβαίνουν σε τυχοδιωκτισμούς με αποτέλεσμα να βλάπτουν τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον και να απαξιώνουν τη πολιτική με αθέμιτες συμπεριφορές και πράξεις.

Πολιτική επίσης, είναι η απόφαση μου για τη διεκδίκηση της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αυτονομία της Πολιτικής έναντι της διαπλοκής και της επιδίωξης συμφερόντων που  επιχειρούν εμπλοκή ακόμα και σε προοδευτικά κόμματα και βέβαια και σε δικτύωση με πολιτικά στελέχη, στη Βουλή, στις περιφέρειες, στα συνδικάτα, στους Δήμους.

Ήδη πρόσφατα στη Πολιτική Γραμματεία τέθηκε το θέμα ότι η διαπλοκή επεμβαίνει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιχειρεί χειραγώγηση στην επιλογή εκλογής Προέδρου με βάση πολλαπλές επιδιώξεις.

Επίσης, επιδιώκουμε συγκρότηση με όρους πολιτικού κόμματος και όχι μηχανισμό συσπειρώσεων. Με πολιτική υπόσταση των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων και όχι μόνο δίκτυα διανομής φυλλαδίων και εκλογής τοπικών φορέων. Με πολιτική υπόσταση των Νομαρχιακών και περιφερειακών στελεχών για πολιτικό σχεδιασμό και πρωτοβουλίες. Για να σταματήσει η υποκατάσταση της πολιτικής από οργανωτικά γραφεία.

Διεκδικώ τη νίκη γιατί πρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αλλάξουμε πορεία. Οι αλλαγές δεν γίνονται με posts, δηλώσεις και περιγραφές. Οι προοδευτικοί πολιτικοί γνωρίζουν, έχουν αρχές, οδηγούν, παίρνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες με  τα στελέχη, τα μέλη και τους πολίτες. Για να έχουμε ξανά στρατηγική νίκης και πολιτικές πλειοψηφικές.

Κόμματα χωρίς λαό είναι απλά οργανωτικά σχήματα διαμαρτυρίας.

Χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό, ανασύνταξη και πλειοψηφική πολιτική. Πρώτο θέμα είναι τι επιλέγουμε εμείς. Και όχι οι απέναντι. Θέλουμε να καθορίζουμε τις λύσεις. Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η παράταξη της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χειραφετεί, καθοδηγεί. Δεν απειλεί. Παίρνει θέση. Οι δυνάμεις του συμπορεύονται ισότιμα.

Πολιτική τέλος, η απόφαση μου για τη διεκδίκηση της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για:

-Ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη λογική του Πολιτικού λαϊκού και ανοιχτού κόμματος πλειοψηφίας που παίρνει πολιτικές αποφάσεις σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και δεν αποτελεί μόνο οργανωτικό μηχανισμό αλλά λαϊκό κόμμα που προσβλέπει σε ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών και όχι μόνο σε ιδεολογικές συσπειρώσεις. Να θέσουμε ένα τέλος στην υποκατάσταση της πολιτικής με οργανωτικά μέτρα.

-Σχέδιο και θέσεις που αποβλέπουν σε λύσεις στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία και δευτερευόντως στη λογική της φθοράς του αντιπάλου. Πρώτο ζήτημα είναι η χώρα, η Οικονομία και η ελληνική κοινωνία και μετά ο αντικυβερνητισμός. Η κρατικοδίαιτη παρασιτική οικονομία επανήλθε πανευρωπαϊκά και ορισμένοι από το προοδευτικό χώρο δεν έχουν αντιληφθεί ότι χώρες που δεν παράγουν, δεν εξάγουν και δεν φορολογούν θα έχουν ηγεσίες που τις υποκαθιστούν πολιτικά, οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια και η διαπλοκή.

Για να ξαναμπούν οι πολίτες στη πολιτική, να μην τους αντιμετωπίζουν οι «μυημένο» ως εκλογικό βραχίονα, όταν η αποχή από τις εκλογές συνεχώς διευρύνεται.

Δημιουργία προϋποθέσεων για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λαϊκό κόμμα πλειοψηφίας με από κοινού δράσεις από τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο, σε κάθε κλάδο.

Με τη δημιουργία Παρατάξεων για μαζική παρέμβαση στην ανάπτυξη κινημάτων.

Για συμμετοχή της νεολαίας και των κινημάτων της παιδείας και του πολιτισμού.

Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη. Με γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη συγκρότηση μιας στρατηγικής νίκης και στην ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος. Με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού

 

2. Τολμηρή η άποψή σας για προσπάθεια επιχειρηματικών ομίλων να «ελέγξουν» τις εσωκομματικές εκλογές σας. Κι αυταπόδεικτη , είπατε. Εχετε στοιχεία? Και ποια είναι αυτά?

Στη γενέτειρά μου στο Καταρράκτη που είναι μαρτυρικό χωριό γιατί το πυρπόλησαν οι ΝΑΖΙ- στα Τζουμέρκα-  λέμε: «Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν  θέλει», «Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι» και «Όταν δεν σε θέλουν στο χωριό μη ρωτάς που είναι του ιερέα το σπίτι».

Η παραεξουσία  έχει αποκλείσει  από εφημερίδες και εθνικής εμβέλειας κανάλια την ενημέρωση   για ορισμένες υποψηφιότητες έναντι άλλων που τους έχουν σε κραυγαλέα και προκλητική προβολή με σκοπό τον έλεγχο, την εξάρτηση από τη διαπλοκή, την απαξίωση των προοδευτικών πολιτικών και την επιβολή συγκεκριμένων συμφερόντων.

Πρώτο μέλημα του συστήματος είναι η ενσωμάτωση των πολιτικών δυνάμεων του ριζοσπαστισμού σε  δεξιόστροφες  εξελίξεις στο προοδευτικό χώρο, όχι για να οδηγήσουν  σε ήττα τη ΝΔ άλλα για ακριβώς αντίθετο λόγο. Για να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους και το Κ. Μητσοτάκη. Ο στόχος τους δεν θα επιτευχθεί. Θα τον αποτρέψουμε εμείς σε συμπόρευση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.

 

3. Η περίφημη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - όπως και με τον τρόπο που έγινε- απέδωσε τα προσδοκώμενα, ή δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ όσα έλυσε ? 

Ο ΣΥΡΙΖΑ –στην πράξη και όχι στα λόγια– δεν μετεξελίχθηκε ουσιαστικά σε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και από σήμερα οφείλουμε να συμβάλουμε στο να μετεξελιχθεί σε ένα μεγάλο, λαϊκό πολιτικό κόμμα, με σαφή πολιτική ενότητα, στη βάση ενός σχεδίου, της εναλλακτικής λύσης για τη χώρα.

Η διεύρυνση μπλοκαρίστηκε από μειοψηφικές πρακτικές, με ακύρωση βασικών αναφορών για αγωνιστές, όπως η ισοτιμία και η συμπόρευση. Είναι μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη και για τη χώρα συνολικά.

Όπως αποδείχθηκε και με το εκλογικό αποτέλεσμα, η Προοδευτική Συμμαχία αποτελούσε για ορισμένους απλώς εκλογικό βραχίονα και αυτή η πρακτική συνέβαλε –μαζί και με άλλες αρνητικές και μειοψηφικές επιλογές– σε μια νέα στρατηγικής σημασίας ήττα για τον προοδευτικό χώρο.

Η ολοκλήρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να σημάνει αξιόπιστη συμπόρευση στη βάση κοινών αρχών, αξιών, πολιτικού σχεδίου, με αμοιβαιότητα, σε εγκατάλειψη των πολιτικών της ήττας, σε ανασύνταξη και σε αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού από πρόσωπα με ήθος και διαδρομή, καθώς και με τη δημιουργία «τράπεζας στελεχών» ανά περιοχή και κλάδους εργασίας.

4. Πολλοί μιλούν ακόμη για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με Κύπρο. Στις σημερινές συνθήκες γεωπολιτικών αλλαγών και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί ( ή πρέπει) να εφαρμοστεί? Οι «κόκκινες γραμμές» σας στα ελληνοτουρκικά, ποιες είναι?   

Πάγια εθνική θέση μας είναι η επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία θα οδηγεί στη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ευθέως πρόσφατα ότι θα προβεί σε παράβαση του δικαίου ανατρέποντας τη νομική βάση με μια ανιστόρητη θέση ότι τα ζητήματα των διαφορών με τη γείτονα χώρα αφορούν θέματα γεωπολιτικής και όχι διεθνούς δικαίου.

Η χώρα με βάση το διεθνές δίκαιο έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα που αφορούν έννομα δικαιώματα και συμφέροντα και όχι θεωρίες από τις διεθνείς σχέσεις για εντελώς άλλου περιεχομένου θέματα που αφορούν γεωπολιτικές επιδιώξεις. Οι ενδιαφερόμενες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν υπέγραψαν τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εμείς ως χώρα είμαστε με τη διεθνή νομιμότητα. Θα αποτύχουν ως προς τις επιδιώξεις τους.

5. Υπήρξατε υπουργός Γεωργίας σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-και πολλοί σας θυμούνται στη Θεσσαλία. Έχετε μετανιώσει για κάτι που κάνατε ή δεν κάνατε τότε? 

Ο αείμνηστος Β. Μπούτας αγρότης και συνδικαλιστής της Αριστεράς μου τόνιζε σε μετέπειτα συναντήσεις μας ότι δικαιώθηκα σε όλες τις θέσεις που προέβαλα και επέμενα στην πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου που διετέλεσα Υπουργός. Ότι έλεγα αλήθειες που πόναγαν.

Και ότι με αδίκησαν ορισμένες φορές γιατί δεν ήθελα να πιστέψουν ότι θα έχουμε αρνητικές εξελίξεις στο Καπνό, στο Βαμβάκι, στις ενισχύσεις ανά κιλό και ανά στρέμμα. Όπως και σε   άλλους τομείς όπου τόνιζα για την ανάγκη αλλαγής καλλιεργειών, παραγωγής προϊόντων προστιθέμενης αξίας με σύγχρονα μέσα καθότι οι ανταγωνιστές μας  είχαν μεγάλα επιτεύγματα.

Σήμερα οι  Ολλανδοί και οι Ισραηλινοί Αγρότες είναι πρωτοπόροι στην απόδοση ανά στρέμμα και εμείς ουραγοί. Γιατί -μεταξύ άλλων-οργανώνονται με σύγχρονα μέσα, με σχέδιο και με κατεύθυνση να έχουν βασικό εισόδημα από την αξία των προϊόντων στις αγορές  πέραν από τις ενισχύσεις και  τις επιδοτήσεις.

Μιλούσα και έπραττα  με βάση την αληθή εξέλιξη στο τομέα. Γιατί  έχω αρχές, εκτίμηση στους παραγωγούς, προέρχομαι από ορεινό τόπο που βίωσα φτώχεια και εγκατάλειψη πέραν των αριστερών μου πεποιθήσεων.

Αυτή η  στάση μου δεν ήταν τότε δημοφιλής. Έβλεπα μακρύτερα, αντιλαμβανόμουν τα αίτια που είναι τα καθοριστικά στη παραγωγή  και τα αποτελέσματα που ήταν ανάλογα. Για αυτό μιλώ για γνώση και εντιμότητα.

Ο πρωτογενής τομέας διέρχεται κρίση παρόλο που έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Το κόστος μεγάλο, οι τιμές χαμηλές και η κυβέρνηση υποτελής στα καρτέλ.

Η χώρα μας σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη, υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη φορολόγηση και διανομή του παραγόμενου πλούτου, ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές επιλογές που προβάλλει η Κυβέρνηση, ως δήθεν λύσεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα σύγχρονο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης στη χώρα.

Ενδεικτικά, η Ελλάδα στην αυγή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει το ίδιο ΑΕΠ με του 2009, είναι τελευταία στις επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα στην Ε.Ε., χάνει 30 δις ετησίως από εισαγωγές, η παραγωγή της έχει μειωθεί κάτω από 25%, έχουν κλείσει 400 χιλιάδες επιχειρήσεις και το 25% των εχόντων και κατεχόντων καρπώνονται ετησίως τα 100 δις από τα 190 δις του ΑΕΠ της χώρας.

Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες πολιτικές αποφάσεις σε προοδευτική και δημιουργική κατεύθυνση.

 Θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για το νέο προοδευτικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, για τη Νέα Οικονομία της Υψηλής Τεχνολογίας, των σύνθετων Logistics και κυρίως της Τεχνητής Νοημοσύνης που να δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες και βεβαιότητες για εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. 

6. Σοσιαλδημοκρατία ή Αριστερά?

Στo εν λόγω ερώτημα, προηγούνται άλλα. Και το πρώτο θέμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει και αγωνίζεται για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του 80% των πολιτών. Και δεν έπεισε.

Δεν μας λείπει ούτε το «αριστερόμετρο», ούτε το «σοσιαλδημοκρατικόμετρο».

Μας λείπει  η συγκρότηση, η αξιοπιστία και η επάρκεια ως εναλλακτική Προοδευτική Λύση για τη χώρα. Όχι στη πολιτική αναπηρία. Ναι σε αρχές που θα τις ασκούμε έμπρακτα.

Τα χρηματιστήρια ενέργειας και ρύπων και τα καρτέλ τροφίμων αποτελούν καθεστώς και οι κυβερνήσεις είναι υποτελείς και η αντιπολίτευση δεν αρκεί απλώς να κάνει πολιτικό συνδικαλισμό.

Είμαι υπερ της πολιτικής αυτονομίας και της δυνατότητας του κάθε κόμματος να ορίζει τη πολιτική του ταυτότητα. Είμαι υπέρ ενός προοδευτικού προγράμματος και μιας ηγεσίας  χωρίς τακτικισμούς. Είμαι υπέρ της πολιτικής ενότητας στη βάση αρχών, αξιών και ενός κοινού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία παράλληλα με τις ιδεολογικές μας αρχές.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: