Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Συνέντευξη μου στην Κυριακάτικη εφ. Μακεδονία

1. Πως φαντάζεστε τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και τι θα κάνετε εάν εκλεγείτε για να αλλάξει σε σχέση με τον «παλιό»;

Στη ζωή και στη πολιτική έχουμε δεδομένα, εκτιμήσεις και προοπτικές. Η φαντασία  είναι για τους ιδεαλιστές. Είναι  γνωστό ότι είναι διαφορετική  η έννοια του  ιδεαλισμού  από άλλες ιδεολογικές  αρχές. Ορισμένες φορές οι  πολιτικές δυνάμεις -λόγω εξελίξεων- μιλούν για «νέα αρχή» ενώ είναι γνωστό ότι αυτή η διατύπωση  αποτελεί σχήμα λόγου καθότι κάθε χώρος έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Αποφάσεις θα αλλάξουμε. Όπως να τηρούμε αρχές έμπρακτα. Να είμαστε πολιτική δύναμη με ιδεολογική βάση, πολιτική ενότητα και θέσεις, κόμμα Προοδευτικής Πλειοψηφίας και όχι  υποκατάστατα οργανωτικής διαχείρισης ή πρακτικών του τύπου «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Να αποκτούμε γνώσεις. Άλλο το γνωρίζω και άλλο το πιστεύω ή το νομίζω. Χωρίς γνώση και αίσθηση των εξελίξεων  παίρνουμε αποφάσεις μειοψηφικού χαρακτήρα που οδηγούν σε ήττες.  Δεν θέλουμε  κόμμα- οργάνωση  που μετράει  μόνο ποσοστά και συσχετισμούς. Θέλουμε  Στρατηγική Πολιτικής Πλειοψηφίας και Νίκης, ως Κυβερνητικό κόμμα που να εκφράζει την πλειοψηφία του λαού και γενικότερα του προοδευτικού κινήματος, μέσα και έξω από τη χώρα. Εμείς πράττουμε, γνωρίζουμε, θέλουμε, μπορούμε. Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η παράταξη της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χειραφετεί, καθοδηγεί. Δεν απειλεί. Παίρνει θέση. Οι δυνάμεις του συμπορεύονται ισότιμα στη βάση αρχών, αξιών και ενός κοινού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα.

Η συντόμευση της «βάρδιας της Ν.Δ.» είναι και  δική μας υπόθεση, σε συνεργασία και σε συμπόρευση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.

 

2. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η διεύρυνση που επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια έμεινε στα λόγια και δεν έγινε ποτέ πράξη. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με εσάς στην ηγεσία και με ποιο τρόπο; Ποιο το μήνυμα που στέλνετε για συμμετοχή στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου;

H διεύρυνση επιλέχθηκε από την ηγεσία αλλά ελάχιστοι την εννοούσαν. Ήθελαν μια αξιοποίηση των προοδευτικών πολιτών κυρίως ως εκλογικό βραχίονα παρά στη προοδευτική λογική της συμπόρευσης, της ισοτιμίας και κοινών αγώνων καθότι οι άνθρωποι συμπορεύονται ως υποκείμενα σχέσεων. Αυτή  η αντίληψη έχει ως παράδοση την μειοψηφική πρακτική. Θέλουμε ένα πολιτικό κόμμα λαϊκό που το ορίζουν ισότιμα άνδρες και γυναίκες, τα μέλη, οι φίλοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, η διανόηση, η νεολαία. Και όχι σεκταριστικούς ομίλους «μυημένων» που προτάσσουν το εγώ από το εμείς. Το πολιτικό και λαϊκό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χρειάζεται οργανώσεις και θεσμούς με πολιτική υπόσταση στη πράξη και όχι μόνο στα καταστατικά.

Ενόψει των εσωκομματικών μας εκλογών της 10ης Σεπτεμβρίου απευθύνω ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη να συμμετάσχει και να διαμορφώσει το αποτέλεσμα.  Οι πολίτες και ειδικά οι νέες και οι νέοι πρέπει να βρουν και πάλι τη διαδρομή τους, να γυρίσουν στην Πολιτική. Να φτιάξουν γεγονότα, να πάρουν πρωτοβουλίες, να διαμορφώσουν τις ζωή τους, γιατί αυτό είναι Πολιτική, η Ζωή μας. Μας αφορά όλους.

 

3. Υπάρχει μια εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έχασε εξαιτίας του «θολού» μηνύματος που εξέπεμψε αλλά και των αντιφατικών φωνών που ακούστηκαν. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να υπάρχει ενιαία γραμμή και εκπροσώπηση;

Πρώτο θέμα είναι η Πολιτική, οι θέσεις και οι αξιόπιστες επιδιώξεις στην οικονομία και στις κοινωνικές διεκδικήσεις. Ένα ριζοσπαστικό κόμμα δεν απειλεί, αντίθετα οδηγεί με εναλλακτικές λύσεις. Ως ριζοσπάστες είμαστε αγωνιστές των αναγκαίων αλλαγών. Χρειαζόμαστε κριτική και καταγγελία κατά των συντηρητικών κομμάτων  και των βλαπτικών αποφάσεων  τους  καθώς και πράξεων τους  κατά της χώρας και των πολιτών. Αυτή  είναι μια από τις αναγκαίες δημοκρατικές πρακτικές μας.

Η διαμαρτυρία είναι δημοκρατικό καθήκον αλλά χρειάζεται αξιοπιστία προγραμματική και προσώπων. Ο κόσμος σε κάθε χώρα έχει συμφέροντα και επιδιώξεις. Η προοδευτική πολιτική για να λάβει συγκατάθεση και να αποτελέσει επιλογή χρειάζεται αξιοπιστία στα ερωτήματα που θέτει. Ποιοι υπόσχονται τι και τι δυνατότητες έχουν.

Η  πρόσφατη ήττα οφείλεται στην αποτυχία στα προαναφερθέντα καθώς και στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ένα σύστημα που οδήγησε το προοδευτικό χώρο σε πολιτική  ήττα. Σε τέτοιες περιπτώσεις τίθεται εν αμφιβόλω όλη η προσπάθεια  γιατί ο τελικός κριτής είναι το εκλογικό σώμα  που  θεωρεί ότι έχει  και άλλα κριτήρια εκτός από  τα της ταυτότητας της κάθε πολιτικής δύναμης.

4.  Τι περιλαμβάνει το πλάνο σας για τις εκατό πρώτες ημέρες εάν εκλεγείτε αρχηγός του κόμματος; Πολιτικά, αντιπολιτευτικά και οργανωτικά.

Σωστά προτάσσετε στο ερώτημα σας την Πολιτική.

Πολιτική σημαίνει έχω ιδεολογία, αρχές, θέσεις, αυτοπροσδιορισμούς, σχέδιο,  λαμβάνω  πρωτοβουλίες και δημιουργώ γεγονότα  με σκοπό πάντα την δημιουργική αγωνιστική στάση και την επιδίωξη λύσεων. Πολιτική σημαίνει θα οδηγήσω σε ήττα τον Κ. Μητσοτάκη γιατί η πολιτική του βλάπτει τη χώρα κι εγώ έχω την εναλλακτική πολιτική που την ωφελεί. Οργανώνω το που θα πάω τη χώρα παράλληλα με τη δυσαρέσκεια για τον αντίπαλο και  τις επιμέρους διεκδικήσεις.

Η κρατικοδίαιτη παρασιτική οικονομία επανήλθε πανευρωπαϊκά και ορισμένοι από τον προοδευτικό χώρο δεν έχουν αντιληφθεί ότι χώρες που δεν παράγουν, δεν εξάγουν και δεν φορολογούν θα έχουν ηγεσίες που τις υποκαθιστούν πολιτικά οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια και η διαπλοκή.  Βασική μου αρχή  είναι η αυτονομία της πολιτικής έναντι της διαπλοκής και της επιδίωξης συμφερόντων που επιχειρούν εμπλοκή ακόμα και σε προοδευτικά κόμματα. Το σοβαρό αυτό ζήτημα ήδη τέθηκε στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθότι η διαπλοκή επιχειρεί ανάμειξη στα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η Χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη, υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη φορολόγηση και διανομή του παραγόμενου πλούτου,  ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές επιλογές που προβάλλει η Κυβέρνηση, ως δήθεν λύσεις.

Η χώρα έχει μεγάλο πρόβλημα άνισης ανάπτυξης και σε επίπεδο περιφερειών με εγκατάλειψη και υποβάθμιση. Η χώρα είναι τελευταία σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Η επιχειρηματική τάξη στη μεγάλη της πλειοψηφία δεν έχει δυνατότητες επενδύσεων λόγω τόσο του αποκλεισμού δανειοδότησης όσο και παρασιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Μόνο το 5% των επιχειρηματιών έχει δυνατότητα δανεισμού. Και δεν είναι μόνο το ακριβό χρήμα, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός. Τη χώρα την έχει μπλοκάρει μια μειοψηφία οικονομικών κύκλων που ποδηγετεί και τη κυβέρνηση, ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο υποταγής των κυβερνήσεων σε επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά κεφάλαια.

Για την έξοδο από την κρίση, έχουμε δύο διαφορετικές στρατηγικές, που αφορούν η μια στο νεοφιλελευθερισμό που εξελίσσεται σε κρατικοδίαιτες προτιμήσεις ημετέρων στην ύφεση, στην ανεργία, στη φτώχεια και στη διάλυση των επιχειρήσεων και η άλλη στην προοδευτική έξοδο από την κρίση, στην ανάπτυξη, στην αναδιανεμητική πολιτική, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στις επιχειρήσεις σε δυναμικούς κλάδους με νέες τεχνολογίες και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτές αφορούν στην εξυπηρέτηση διαφορετικών συμφερόντων και αυτό εκφράστηκε και εκφράζεται σε πολιτικό επίπεδο. Και είναι προφανές ότι κεντρική μας επιδίωξη είναι να οδηγήσουμε σε ήττα τη  δεξιά πολιτική και να ανοίξουμε το δρόμο σε  μια προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας.

Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα αποτελέσει τη σύγχρονη προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη και το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι και το διεθνή καταμερισμό εργασίας, που να δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες και βεβαιότητες για εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Μια προοδευτική στρατηγική, με την οποία θα θέτουμε ως πρώτη αναφορά τη χώρα, την Οικονομία και το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Χρειάζεται να  ανοίξει εθνικός διάλογος σε μόνιμη βάση για δέκα τουλάχιστον τομείς κρίσιμης σημασίας για τη χώρα, στην Οικονομία, στις υποδομές, για το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό μας. Εθνική συζήτηση με εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και των παραγωγικών τάξεων για το ποια θα είναι τα προϊόντα αιχμής της Ελλάδας για τα επόμενα 15 χρόνια, ποιοι επιστημονικοί κλάδοι αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της χώρας αλλά και την ιστορία, το φυσικό της περιβάλλον, την κουλτούρα και τα ταλέντα του λαού μας και θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που είναι ήδη εδώ.

Η κρατικοποίηση μέρους του τραπεζικού συστήματος και της ενέργειας είναι όχι μόνο αναγκαία επιλογή αλλά και απαραίτητη εξέλιξη μιας εκτεταμένης κρατικής οικονομίας που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά.

Χρειαζόμαστε άμεσα πρωτοβουλίες Εθνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς χαρακτήρα γιατί οι διεθνείς εξελίξεις είναι ήδη «εδώ» και οφείλουμε να τις διαμορφώσουμε. Οξύνεται ο ανταγωνισμός συμφερόντων ανάμεσα στις υπερδυνάμεις ενός νέου, δεύτερου «ψυχρού πολέμου». Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ηγεσίες για θετικές παρεμβάσεις, πέραν του ότι διέρχονται οικονομική δυσπραγία που μεταξύ των άλλων εκφράζεται από τη κρίση διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών στο Δυτικό κόσμο ενώ επιτείνεται από τη παραγωγική ανάταση των Αναπτυσσόμενων Χωρών.

Στο κομματικό πεδίο παραμερίζουμε παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας από οργανωτικά γκρουπ, τα οποία καθήλωναν την Αριστερά σε μειοψηφικές πολιτικές ήττας και συσπειρώσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι Ανοικτό, Πολιτικό, Λαϊκό κόμμα. Λειτουργούμε ως κόμμα της πλειοψηφίας και όχι των εσωκομματικών αντιθέσεων. Με Συνδικαλιστικές παρατάξεις στους χώρους που δρουν οι πολίτες και οι νέοι.  Με Καταστατικές αλλαγές, όπως η θεσμοθέτηση της θέσης του Αντιπροέδρου στο κόμμα..

Η ανοικτή πολιτική δράση και η λαϊκή ενότητα είναι αρχές που οδηγούν στην επιτυχία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: