Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Συνέντευξη στους Ν. Χατζηνικολάου και Α. Δελατόλλα, Real 97.8fm

 

 


Κύρια Σημεία Συνέντευξης:

Πολιτικά έχουν βλάψει την Προοδευτική Παράταξη και θα ηττηθούν τον Ιούνιο. Έχουν πολιτική ήττας και όχι Νίκης. Άλλωστε, στην Αριστερά παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες υπάρχει μία παράδοση πολιτικών ήττας, μειοψηφικές πολιτικές, μόνο το 2015 δεν ίσχυσε αυτό.

Υπάρχει κόσμος που είναι καλόπιστος με αυταπάτες και σε αδιέξοδο. Είναι οι περισσότεροι από αυτούς αγωνιστές ωστόσο υπάρχουν και οι επιτήδειοι που «στήνουν» τα έργα. Αυτά υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Οι καλόπιστοι αυτοί αγωνιστές έχουν μια λογική ανάθεσης και τώρα βρήκαν τον «Μεσσία» σε έναν broker του Χρηματιστηρίου. Πρόκειται για φαινόμενα πολιτικού τυχοδιωκτισμού και απάτης. Θα κλείσει τον κύκλο τους.

Όπως φάνηκε και στις εκλογές της Τ.Α. απόλυτος νικητής ήταν η αποχή. Ο χώρος που πολιτικά «στραπατσαρίστηκε» περισσότερο και ήταν ο απόλυτος χαμένος, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εμπνέει, δεν πείθει και δεν έχει αξιοπιστία στην κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την αποχώρηση του Α. Τσίπρα είναι πολιτικά ένα ακέφαλο σώμα.  Έχει υποστεί σημαντικές ήττες. Οι ηττημένοι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες σε αυτούς που αγωνίζονται και πάλι και αυτούς που είναι του συμβιβασμού, της ίντριγκας και της μεθόδευσης χωρίς πολιτικές επιδιώξεις αλλά με προσωπικές: Πόστο, αξίωμα, θέση. Πολιτικές επιδιώξεις έχει μόνο μια μειοψηφία, όπως άλλωστε συνέβαινε πάντα.

Ο Α. Τσίπρας δεν έπρεπε να αποχωρήσει. Είναι θετικό που ανέλαβε την ευθύνη με αυτοκριτική αλλά έπρεπε να παραμείνει και να βοηθήσει στην ανασύνταξη του χώρου. Η επιλογή του είναι σεβαστή, έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος και εκτιμώ ότι θα λάβει άλλες πρωτοβουλίες στο μέλλον.

Προσωπικά αποφάσισα να παρέμβω σε αυτή την υπόθεση καθώς τη θεωρώ εξαιρετικά σοβαρή για τη Δημοκρατία στην Πολιτική αλλά και την ασφάλεια της χώρας. Σε λίγες μέρες έχουμε τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το Νοέμβρη του ‘73 αρκετοί βάλαμε το κεφάλι μας στο «ντορβά» για την Εθνική ανεξαρτησία και για Συνταγματικούς κανόνες. Και τώρα δε θα μείνουμε αμέτοχοι. Η εκτρωματική αυτή εξέλιξη στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σύμπτωμα της επιχείρησης διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τον τυχοδιωκτισμό και τον καιροσκοπισμό, τον πλήρωσε ακριβά η προοδευτική παράταξη και η χώρα. Δεν είναι απλώς ιδεολογικό το θέμα. Αφορά σε βασικές αρχές για το Δημόσιο βίο. Αφορά στο Σύνταγμα και στο Δίκαιο.

Εγώ λοιπόν, σε αυτή τη βάση θα συνεχίσω να δίνω την μάχη για την αξιοπιστία και την εντιμότητα στην Πολιτική. Για Πολιτική με αρχές γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται καθόλου τους πολιτικούς και έχουν δίκιο. Η Πολιτική αλλά και πρόσωπα έχουν εκπέσει πολιτικά γιατί δεν λένε την αλήθεια αλλα «πουλάνε αέρα κοπανιστό». Και το φαινόμενο αυτό, ότι δηλαδή δεν υπάρχει αξιόπιστη πολιτική ηγεσία δεν αφορά μόνο τη χώρας μας.Δεν έχουμε πολιτική ηγεσία στο δυτικό ημισφαίριο, την ηγεσία την έχουν άλλες δυνάμεις.

Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην Πολιτική. Πρώτα η Πολιτική, η Οικονομία και οι Κοινωνίες.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: https://www.real.gr/synenteukseis/arthro/o_st_tzoumakas_stin_ekpompi_tou_nikou_xatzinikolaou_13_11_2023-964169/

Δεν υπάρχουν σχόλια: