Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Κύρια σημεία συνέντευξης Στέφανου Τζουμάκα στους δημοσιογράφους Α. Παυλόπουλο και Δ. Οικονόμου, ΣΚΑΙ.


 

Ο Ερντογάν με τη σημερινή του δήλωση στέλνει μήνυμα στο «αρχηγείο» του Ισραήλ, στην Ουάσιγκτον.

Οι σημαντικές αποφάσεις δεν παίρνονται περιφερειακά διεθνώς αλλά κεντρικά. Θα πρέπει να ξέρουμε τη μεγάλη εικόνα διεθνώς για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στη χώρα μας που είναι στην Περιφέρεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ExxonMobil που έχει ζητήσει από τον Μπάιντεν ηρεμία στην περιοχή της Α. Μεσογείου και συμφωνίες μεταξύ των 8 κρατών της περιοχής για προσδιορισμό ΑΟΖ προκειμένου να προχωρήσουν οι εξορύξεις.

Δεν υπάρχουν πολιτικές ηγεσίες στη Δύση συνολικά. Τα κέντρα που καθορίζουν τις πολιτικές αποφάσεις είναι τα συμφέροντα που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα, το χρηματοπιστωτικό και τον τραπεζικό τομέα και έχουν πολιτικούς «στο χέρι», ελεγχόμενους.

Αυτές τις μέρες τιμούμε τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της μεγάλης δοκιμασίας που πέρασα ως άνθρωπος. Η πρώτη ήταν όταν με συλλάβανε την ημέρα των γενεθλίων μου σε ενέδρα, μετά την κατάληψη της Νομικής όπου με μακελέψανε για μήνες και μετά με παρέπεμψαν στο Στρατοδικείο. Ακολούθησε η Κατάληψη του Πολυτεχνείου, η δεύτερη μεγάλη δοκιμασία. Εκεί βάλαμε το κεφάλι μας «στο ντορβά». Ήμουν στην Επιτροπή διαπραγματεύσεων στο τέλος, καθώς θέλαμε διαπραγμάτευση για την έξοδο, με τον εκπρόσωπο του Στρατού, της Εισαγγελίας και της Νομαρχίας. Τους λέω να οργανώσουμε διαπραγμάτευση για να μη γίνει μακελειό, ήδη έχουν σκοτωθεί τόσοι. Μου απαντάει ο εκπρόσωπος του Στρατού: «Τζουμάκα ο στρατός δεν διαπραγματεύεται». Του απαντάω: «Ο στρατός είναι στα σύνορα, είναι στον Έβρο και όχι στην οδό Πατησίων». Επεμβαίνει ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας και λέει: «Τελειώσαμε».  Ακολούθησε το τανκς, μπήκαν από αριστερά και δεξιά της  πύλης λοκατζήδες με εφ΄ όπλου λόγχη και μας υποχρέωσαν να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά.

Ποιος ήταν πολιτικά ο ενορχηστρωτής της Χούντας; Η συμφωνία της Γιάλτας των τότε μεγάλων δυνάμεων που διαίρεσε τον κόσμο. Σήμερα έχουμε μπει ήδη στο δεύτερο ψυχρό πόλεμο που πλέον αφορά τη διένεξη ανάμεσα στον αναπτυσσόμενο κόσμο που είναι 7.5 δις και τον αναπτυγμένο που είμαστε 1 δις και είμαστε σε παρακμή.

Ο Τραμπ τι έκανε; «Διέσωσε» την αμερικάνικη οικονομία απέναντι στα κινέζικα προϊόντα που ήταν φθηνά και ανταγωνιστικά, επιβάλλοντας δασμούς. Τίναξε έτσι την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο στον αέρα. Μας τσάκισε όλους. Τώρα ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, εκπρόσωπος της πολεμικής βιομηχανίας, του Πενταγώνου και της CIA, τι κάνει;  Μακελειό, για να πουλάει η αμερικάνικη αμυντική βιομηχανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι ένας κοινωνικός πολιτικός οργανισμός που έχει παρακμάσει. Δεν έχει ηγεσία να οδηγήσει τη χώρα. Δεν χάλασε ο κόσμος που διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα έχουν διαλυθεί. Έκανε λάθος ο Αλέξης Τσίπρας που αποχώρησε και τον καλώ να επανεξετάσει τη θέση του.

Σε αυτό το δίκτυο εφοπλιστικού, χρηματιστηριακού και τραπεζικού κεφαλαίου που επιδιώκει να καθορίσει τις εξελίξεις στη χώρα μας, ο κ. Κασσελάκης είναι η «τελευταία τρύπα της φλογέρας».

Τη διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να την έχει η πολιτική ηγεσία και όχι άλλοι κύκλοι. Η ολιγαρχία έχει εξαγοράσει πολιτικούς εδώ και δεκαετίες. Έχω μιλήσει για αυτά από όταν ήμουν Υπουργός. Για το πώς συμφέροντα είχαν εξαγοράσει τη μισή Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και υπέστη τις συνέπειες.

Τα ίδια ισχύουν και σήμερα και για αυτό επέλεξα να είμαι και υποψήφιος, όταν έμαθα για το πώς έχει μπει η ολιγαρχία και η διαπλοκή μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ με επιδιώξεις διάσπαση, ήττα στις Ευρωεκλογές, διάλυση του χώρου και 8ετία Μητσοτάκη, «θα τα πούμε το 2031» όπως χαρακτηριστικά μου είπε κάποιος εξ αυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είδαμε και στις πρόσφατες εκλογές με απόλυτο νικητή την αποχή, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες πολιτικούς, τους θεωρεί αναξιόπιστους. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος, σε αδιέξοδο και κυριαρχεί η λογική «μπουρλότο σε όλα». Αυτό έγινε και τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ που επιτείνει την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι σε διαρκή κρίση μέχρι την ανασύνταξη του. Διαφορετικά θα έχουμε διάλυση.

Χρειαζόμαστε στη χώρα μας πραγματική Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη με Πολιτική ηγεσία.

Δείτε τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=YvAu0ECpgP8&t=51s

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: