Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Στέφανος Τζουμάκας Για τις πυρκαγιες στη ΒΑ Αττική

 


Οι πυρκαγιές «δεν ξεσπούν» από μόνες τους παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Άνθρωποι πυρπόλησαν τη Βόρειο-Ανατολική Αττική. Δεν ξέσπασαν μόνες τους οι φωτιές. Τις φωτιές τις έβαζαν πάντα και θα συνεχίζουν, είτε μεμονωμένα άτομα, είτε δίκτυα εντεταλμένων που εξυπηρετούν συμφέροντα.

Επίσης, χωρίς την ανοχή των υπηρετούντων στο τομέα πρόληψης και προστασίας των δασών δεν βάζουν φωτιές Όπως επίσης οι πυρκαγιές επεκτείνονται όταν βασίζονται μόνο στην κατάσβεση με αεροπορικά μέσα.

Για αυτό πολλές χώρες έχουν μεταφέρει την αρμοδιότητα στις Περιφέρειες και στους Δήμους με αντίστοιχη χρηματοδότηση και στελέχωση. Για να μη μένει κενός ο λόγος με το ερώτημα: «Που είναι το Κράτος».

Τις φωτιές βάζουν όσοι έχουν παράνομα κίνητρα και συμφέροντα.

Στα περιαστικά δάση της Αττικής και άλλων περιφερειών καθώς και σε νησιώτικες περιοχές τα κίνητρα κυρίως είναι: Αλλαγή χρήσης γης για οικόπεδα, ξενοδοχεία, εργοστάσια. Τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν επίσης, εταιρίες που προωθούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά χωρίς χωροταξικό σχέδιο. Γιατί καμία Κυβέρνηση δεν το επέβαλε μέχρι τώρα. Πλήρης ασυδοσία.

Ως γνωστόν, κάθε δασική περιοχή που καίγεται λόγω εμπρησμού, κηρύσσεται σύμφωνα με το νόμο αναδασωτέα υποχρεωτικά που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται καμία άλλη δραστηριότητα στην κηρυχθείσα αναδασωτέα περιοχή. Ως γνωστόν, όμως επίσης, άλλο κηρύσσω, άλλο εφαρμόζω. Οι Κυβερνήσεις όμως δε χρηματοδοτούν την υλοποίηση των αναδασώσεων, αφήνοντας ανοιχτή στην πράξη την αλλαγή χρήσης γης.

Τυπικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Στο τομέα αυτό είναι άλλοι που έχουν την εξουσία με τη διαπλοκή και εταιρίες. Έχουμε υποκατάσταση κυβερνήσεων από δίκτυα, καρτέλ και παρακρατικές δραστηριότητες.

Η αντιπολίτευση είναι για γελωτοποιούς και σχολιαστές σε εκπομπές. Καμία σχέση με την Πολιτική. Περί άλλων τυρβάζουν…
Ιστορικά οι μεγάλες αλλαγές αποτελούσαν εξέλιξη από δυνάμεις που ήταν αποφασισμένες για αλλαγή πορείας. Οι καιροί ου μενετοί…

Σ.Τ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: