Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

Στέφανος Τζουμάκας - «Η ΝΔ και δεν ήθελε και δεν μπορούσε»

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας Στέφανος Τζουμάκας

Συνέντευξη στο in.gr

Το in.gr απευθύνει ερωτήσεις σε υποψηφίους που διεκδικούν την ψήφο μας στις 4 Οκτωβρίου. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών Στέφανος Τζουμάκας τονίζει ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν, ενώ λέει ότι κατά το παρελθόν ηγετικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ άσκησαν συντηρητικές πολιτικές με αρνητικά αποτελέσματα.

Αναπτύσοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και την κοινωνία, ο Γ.Παπανδρέου έχει πει επανειλημμένα ότι χρήματα υπάρχουν. Τελικά, πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα και γιατί δεν μπορούσαν να τα βρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ;

«Πρώτον: Φέτος τα χρήματα που δεν εισπράχθηκαν για τα δημόσια ταμεία της χώρας ήταν 18 δισ. από φοροδιαφυγή. Στα 4 ευρώ που παρήγαγε η χώρα, φορολογήθηκε μόνο το 1. Αναφορικά με την εισφοροδιαφυγή, η εργοδοσία δεν κατέβαλε στα ασφαλιστικά ταμεία 7,5 δις ευρώ.

«Από τις φοροαπαλλαγές των μεγαλών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν πραγματοποίησαν επενδύσεις, δεν εισπράχθηκαν 5 δις ευρώ. Από την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, 3 δις ευρώ. Συνολικά περίπου 35 δις ευρώ, από τα οποία η κυβέρνηση μπορούσε να έχει εισπράξει τα 7,5 - 8 δις ευρώ. Χρήματα που δήλωνε ότι της ήταν απαραίτητα για να κλείσει τις δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Δεύτερον: Χρήματα ξέρουμε όλοι ότι μπορούμε να βρούμε από τρεις πηγές: Ή η χώρα να έχει ανάπτυξη και να παράγει πλούτο ή να έχει σωστό φορολογικό σύστημα που θα αποδίδει πόρους ή να διαθέτει τράπεζα και νόμισμα για την εξοικονόμηση χρημάτων. Όσον αφορά την τράπεζα εμείς έχουμε κοινό νόμισμα το ευρώ.

» Το ΠΑΣΟΚ θέλει να πετύχει συνδυασμό ανάπτυξης και δίκαιας φορολόγησης. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν. Δεν ήθελαν γιατί είναι η παράταξη εξυπηρέτησης των εχόντων και δεν μπορούσαν γιατί με την αγοραία πολιτική τους διέλυσαν τις δημόσιες αρχές που θα έφερναν σε πέρας με επιτυχία το έργο του συγκεκριμένου τομέα».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να εμπιστευθούν ξανά το ΠΑΣΟΚ, όμως φοβούνται τον κακό εαυτό του. Ποια είναι τα λάθη του παρελθόντος που δεν πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον;

«Δεν είμαι σύμφωνος με τη θεωρία των λαθών. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν συμβάλλει σε μεγάλα επιτεύγματα για τη χώρα.

» Ωστόσο σε περιόδους, όπου οι ηγετικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ άλλαξαν πολιτική, άσκησαν συντηρητικές πολιτικές στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση και στην κοινωνία, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Και αυτά φαίνονται ως λάθη. Είναι θέμα πολιτικών αρχών και πολιτικών προτεραιοτήτων.

» Δε συμφωνώ με μια φιλολογία περί καλών και κακών εαυτών που δεν έχει πολιτικούς προσδιορισμούς. Συγκεκριμένα, όταν δεν ασκήθηκε πολιτική στην πραγματική οικονομία, σημαντικό μέρος κατέλαβε η χάρτινη οικονομία. Όταν δεν ασκήθηκε σωστή πολιτική στην φορολογία, αυτό είχε επιπτώσεις στις κοινωνικές δαπάνες. Όταν δεν ασκήθηκαν σωστές επιλογές στην παιδεία, είχαμε χαμηλό γνωσιολογικό επίπεδο στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

» Ξεκινάμε μια νέα περίοδο στις 5 Οκτωβρίου, όπου κεντρικές επιδιώξεις μας είναι η ανάπτυξη, η πραγματική οικονομία, η δίκαιη φορολογία, η δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου και η αυτονομία στην πολιτική».

Θα έχουν όλα τα στελέχη την ίδια ευκαιρία για μια θέση σε μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη την προειδοποίηση του Γ.Παπανδρέου προς κάποιους να μην ράβουν κοστούμια; Σε ποιους απευθυνόταν;

«Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν δυνατότητες και δεν αναζητούν ευκαιρίες. Ως εκ τούτου, μπορούν να συμβάλλουν μαζί με τους πολίτες στη νέα προσπάθεια. Ο Γ.Παπανδρέου θέτει ως προεξέχον θέμα την πολιτική, και κατά τη γνώμη μου προέχει η προοδευτική πολιτική. Προέχουν οι κοινωνικές αρχές, η πολιτική αυτονομία των στελεχών, προέχουν οι δυνατότητες. Δεν προέχει η λογική των αξιωμάτων και των αξιωματούχων».

Για ποιους λόγους πρέπει ο πολίτης στις 4 Οκτωβρίου να εμπιστευθεί ξανά το ΠΑΣΟΚ;

«Το ΠΑΣΟΚ προτείνει εναλλακτική λύση μέσω μιας σειράς στρατηγικών επιλογών και μέτρων πολιτικής για την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη που μπορεί να δώσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

» Προτείνει την ενεργειακή ανεξαρτησία με ήπιες μορφές ενέργειας, την ανακύκλωση, την προώθηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας. Ενισχύει σύγχρονες επιχειρήσεις με ισχυρή τεχνολογική βάση και ποιότητα.

» Θα εφαρμόσει την πραγματική οικονομία, τη δίκαιη φορολογία, τη δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου και την αυτονομία στην πολιτική. Επίσης, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και του θεσμικού πλαισίου για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση και την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις».

Ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες του Στ.Τζουμάκα, εάν εκλεγεί βουλευτής;

«Επιμονή σε μια προοδευτική και δημοκρατική πολιτική. Για τη χώρα, για την Ευρώπη και σε διεθνή κλίμακα. Τα προβλήματα είναι κοινά και το διεθνές περιβάλλον είναι στο διπλανό μας supermarket, είναι στο internet. Στο λεκανοπέδιο οι πολίτες έχουν συγκεκριμένα προβλήματα.

» Η βελτίωση του εισοδήματος. Ένα μεγάλο μέρος ζει κάτω απο το όριο της φτώχιας και έχει υποβαθμισμένο εισόδημα, η ανεργία σε ορισμένες περιοχές είναι εξαιρετικά υψηλή, η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης έχει εκτεταμένο χαρακτήρα.

» Αντιμετωπίζουν έλλειψη εισοδήματος για δαπάνες της παραπαιδείας που υποκαθιστά τη δημόσια εκπαίδευση, έλλειψη εισοδήματος για δαπάνες στα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα που υποκαθιστούν το εθνικό σύστημα υγείας, τα καρτέλ και τις μονοπωλιακές πρακτικές κερδοσκοπίας σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.

» Η αξιοπρεπής εργασία. Οι πολίτες βιώνουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, πρακτικές περιοδικής εργασίας, εργασίας που προέρχεται από κοινοτικά προγράμματα σχεδιασμένα για άλλο σκοπό (τύπου stage).

» Η ποιότητα της ζωής. Έντονο είναι το πρόβλημα της ρύπανσης. Δεν ξεχνούμε ότι το αυτοκίνητο είναι ο δεύτερος παράγοντας ρύπανσης στις πόλεις και στη χώρα, μετά από τη χρήση καυσίμων στις επιχειρήσεις. Οι πολίτες απαιτούν καθαρό περιβάλλον και ποιότητα ζωής».

Ν.Σ.

Newsroom ΔΟΛ


Δεν υπάρχουν σχόλια: