Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Στέφανος Τζουμάκας: Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων ,Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει, μπορεί και έχει τη δυνατότητα να είναι πρώτο κόμμα. Η ΝΔ έχει μια παραομάδα που θέλει να διατηρήσει την εξουσία με κανόνες έξω από την Αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Στις προσεχείς εθνικές εκλογές για να μην έχουμε νοθεία, χρειαζόμαστε κανόνες, δημοκρατικό έλεγχο και διακομματική επιτροπή εγγυήσεων .

 

Στέφανος Τζουμάκας:

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει, μπορεί και έχει τη δυνατότητα να είναι πρώτο κόμμα.

Η ΝΔ έχει μια παραομάδα που θέλει να διατηρήσει την εξουσία με κανόνες έξω από την Αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Στις προσεχείς εθνικές εκλογές για να μην έχουμε νοθεία, χρειαζόμαστε  κανόνες, δημοκρατικό έλεγχο  και διακομματική επιτροπή εγγυήσεων .

Βασικές  κατευθύνσεις σε τρία  θέματα:

- για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Το δικαιούται το προοδευτικό κίνημα.

-για τη νέα νίκη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε την περίοδο των αδυναμιών και των μειοψηφικών πολιτικών.

-για την εναλλακτική λύση. Η χώρα χρειάζεται άλλη κατεύθυνση, άλλη πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει  και μπορεί να είναι πρώτο κόμμα με βάση την απλή αναλογική . Το 80% του ελληνικού λαού έχει συμφέρον να δει  κριτικά και να στηρίξει  την προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ενώ έχουμε ενεργειακή κρίση ,ο Νεοφιλελευθερισμός λέει ότι οι αγορές αυτορρυθμίζονται. Όχι λοιπόν πολιτικές ηγεσίες που είναι υποταγμένες στον Νεοφιλελευθερισμό που λέει «οι αγορές καθορίζουν».

 

 

 H Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

Στέφανος Τζουμάκας: Συμμετείχα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές του 2019. Σ’ αυτήν την τριετία υπήρξαν πολλές συζητήσεις, πολλές απόψεις σε επίπεδο ηγετικό. Συνέβαλαν στο να διαμορφώσουμε μια βασική στρατηγική σε τρία βασικά θέματα.

 Πρώτον: Εμπρός για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Το δικαιούται το προοδευτικό κίνημα. Δεύτερον: Εμπρός για τη νέα νίκη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε την περίοδο των αδυναμιών και των μειοψηφικών πολιτικών. Τρίτον: Εμπρός για την εναλλακτική λύση. Η χώρα χρειάζεται άλλη κατεύθυνση, άλλη πολιτική. Σημασία έχει η χώρα, όχι τι λέει η κάθε παράταξη. Υπάρχουν βασικά προβλήματα. Μπορώ να αναφέρω ένα;

Γιώργος Γκόντζος: Ναι, ναι…

ΣΤ: Η χώρα έφτασε να παράγει 25% σε επίπεδο παραγωγής και 70% υπηρεσίες. Αυτό δεν έχει μέλλον για τη χώρα. Αυτό είναι το πιο βαρύ απ’ όλα όσα έχουν συμβεί. Η χώρα έχασε λόγω της απαράδεκτης πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το ‘10 και μετά 400.000 επιχειρήσεις. Δεν μιλάει κανένας γι’ αυτό.

ΓΓΚ: Απαράδεκτη πολιτική του ΠΑΣΟΚ λέτε;

ΣΤ: Φυσικά!

ΓΓΚ: Μάλιστα… Από το 2010;

ΣΤ: Ναι! Διότι, αντί να πάρει δάνειο, έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ και το ΔΝΤ έφερε ένα πρόγραμμα που ξεπάτωσε τη χώρα. Και μετά, κύριε Γκόντζο, έκανε αυτοκριτική η Άνγκελα Μέρκελ, έκανε αυτοκριτική το ΔΝΤ, το ξέρετε το έργο. Αλλά τη χώρα την έκαναν “κόσκινο”.

 Ξέρετε τι είναι να χάνει μία χώρα 400.000 επιχειρήσεις; Ξέρετε τι είναι να είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ σε ανεργία; Το κυριότερο για μένα, η μεγαλύτερη βλάβη εθνικού χαρακτήρα, είναι ότι έφυγαν 400.000 Έλληνες, νέοι που θα έφτιαχναν τη χώρα, με σπουδές και με ικανότητες.

ΓΓΚ: Κρατάω αυτό που είπατε, ότι έφυγαν, και να θέσω το εξής: ένα δεύτερο σημείο, το οποίο προσδιορίζετε, είναι η νίκη των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό, κύριε Τζουμάκα, μου θυμίζει το άθροισμα των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων επί ΠΑΣΟΚ, επί Ανδρέα Παπανδρέου και ούτω καθεξής. Θα γυρίσετε δηλαδή πάλι την κοινωνία σε ένα αντιδεξιό απλώς μέτωπο, σ’ ένα άθροισμα δημοκρατικών δυνάμεων; Θα έχει επανάληψη;

ΣΤ: Καταρχήν είμαι κατά των μετώπων και συνέβαλα στο να μην υπάρχει αυτή η πολιτική ως πολιτική βασική, κυρίαρχη. Είμαστε υπέρ των συνεργασιών και της συμπόρευσης και της ισοτιμίας.

 Δεν υπάρχουν οι καθοδηγητές και οι καθοδηγούμενοι. Αυτά ταιριάζουν σε μειοψηφικές οργανώσεις που ανήγαν τον εαυτό τους σε ιδεολογική υπεροχή και έπρεπε να καθοδηγήσουν τους άλλους που ήταν κατώτερων συνειδήσεων και απόψεων.

ΓΓΚ: Επειδή είμαστε παλιοί και οι δύο, εννοείτε ένα τμήμα της Αριστεράς ότι είχε αυτή την αντίληψη;   

ΣΤ: Ε ναι! Φυσικά, πασίγνωστο. Εδώ θέλουμε ισοτιμία, συμπόρευση και ζητάμε την πλειοψηφία… Δείχνουμε μία κατεύθυνση.

ΓΓΚ: Ναι, αλλά πολλοί από αυτούς είναι σύντροφοί σας πλέον.

ΣΤ: Ναι, αλλά ο κόσμος εξελίσσεται. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Ανδρέας έλεγε ότι η Σοσιαλδημοκρατία έχει τόση σχέση με τον Σοσιαλισμό, όση ο Φάντης με το ρετσινόλαδο…  

 Η Σοσιαλδημοκρατία τότε έγινε μέρος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ γιατί υπήρχε το θέμα της ΕΕ και ήταν μία βασική πολιτική αντίληψη και ορίστε τώρα η Σοσιαλδημοκρατία μαζί με την ευρωπαϊκή Δεξιά συμπράττουν σ’ ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερο και δείτε τι κάνουν στην ενεργειακή κρίση. Είναι υποταγμένοι εντελώς στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο, δηλαδή στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και στο Χρηματιστήριο των Ρύπων.

ΓΓΚ: Η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό το θέμα που είπατε το ενεργειακό και περιγράψατε αυτή την κατάσταση στην Ευρώπη, ποιες κατά την γνώμη σας αυτόνομες ευθύνες έχει; Ή αν έχει ή όχι και γιατί; 

ΣΤ: Αυτοί είναι παράρτημα. Δεν υπάρχουν.

ΓΓΚ: Για τη ΝΔ λέτε ότι είναι παράρτημα;

ΣΤ: Φυσικά!

ΓΓΚ: Τίνος παράρτημα;

ΣΤ: Της ευρωπαϊκής Δεξιάς και των Χρηματιστηρίων του Άμστερνταμ και των Ρύπων, βέβαια και της εγχώριας ολιγαρχίας, μέρος των οποίων είναι και “πράσινοι” βιομήχανοι που έχουν συστήσει καρτέλ και διαμορφώνουν τις τιμές με βάση το χρηματιστηριακό παίγνιο.

 Δηλαδή κάθε πρωί ρίχνουν σε ένα καλάθι νοερά όλα τα προϊόντα των πολιτικών Ενέργειας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Ενέργειας και φτιάχνουν την ανώτερη τιμή. Μιλάμε για άγρια κερδοσκοπία, μιλάμε για δισεκατομμύρια, δεν μιλάμε απλώς για κέρδος. Το κέρδος είναι μέσα στα πλαίσια του Καπιταλισμού. Μιλάμε για κερδοσκόπους.

ΓΓΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ – Πολιτική Συμμαχία τι κόμμα είναι σήμερα, κύριε Τζουμάκα; Κεντροαριστερό; Ριζοσπαστικό αριστερό; Τι είναι;

ΣΤ: Είναι ένα προοδευτικό κόμμα με αριστερή παράδοση, σοσιαλιστική παράδοση και κεντροαριστερή παράδοση. Είναι ένας πολιτικός φορέας με τρεις μεγάλες τάσεις, θα έλεγα. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα κόμματα. Όλα τα μεγάλα κόμματα σήμερα έχουν τάσεις. Όλα. Σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Είναι νορμάλ αυτό. Αλλιώς θα κάνουν σέχτες, γιάφκες, ενορίες. Τα ξέρουμε και οι δύο από το ‘74 αυτά.

ΓΓΚ: Πάμε για εκλογές. Τι εκτίμηση έχετε;

ΣΤ: Μία πολιτική νίκης! Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να είναι πρώτο κόμμα με βάση την απλή αναλογική και έχει αυτήν τη δυνατότητα και μπορεί και θέλουμε και ο ελληνικός λαός να το κατανοήσει αυτό, να έχει μία κριτική στάση, όχι άκριτη ψήφο. Να δει την πορεία, να δει ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, να δει ποιος έχει μία σταθερή πορεία, δηλαδή ποιος παρέχει ασφάλεια. Γιατί, με την κρίση που υπάρχει, έχουμε εδώ σοβαρό πρόβλημα.

 Η ανθρωπότητα έχει ήδη μπει στη διαδικασία της διαίρεσης σε δύο κόσμους, μιλάμε για δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο. Δεύτερον, η ΕΕ δεν έχει ηγεσία, είμαστε σε κρίση. Τρίτον, η χώρα έχει υποστεί πάρα πολύ μεγάλη βλάβη στο επίπεδο της Οικονομίας, είναι πιο ακριβές οι μεταφορές από την ίδια την αξία των προϊόντων. Φτιάχνουν τεχνητές ελλείψεις, αγοράζουν προϊόντα πολύ φθηνά και τα πωλούν πανάκριβα, δεν υπάρχει Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν υπάρχει Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δεν υπάρχει Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όχι ότι δεν υπάρχουν αυτά στο Σύνταγμα και στους νόμους, υπάρχουν. Έχουμε όμως μία κυβέρνηση, ενός συλλόγου, μίας ομάδας, οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι πολιτικά.

 Άρα χρειάζεται πραγματικά να αλλάξουμε την κατάσταση. Και με αυτήν τη λογική, θεωρώ ότι το 80% του ελληνικού λαού έχουν συμφέρον να δουν κριτικά και να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ένα 20% έχουν συμφέροντα πραγματικά, μεγάλα και μεσαία, και είναι επόμενο να είναι στη Δεξιά, στην ολιγαρχία.

 Αυτό που θέλω επίσης να τονίσω εδώ είναι ότι, λόγω της κρίσης, έχουν έρθει εκατομμύρια άνθρωποι σε αδυναμία. Τους έφεραν σε αυτήν τη θέση οι ηγεσίες που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση. Διότι έχουμε ήττα της πολιτικής. Τώρα δεν έχουμε μία μερίδα δεξιούς πολιτικούς ή ακροδεξιούς που είναι με τους βιομήχανους ή με τους μεγαλέμπορους. Τώρα είναι υποταγμένοι στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο, στο καζίνο. Κανονικά. Αυτό έχει δημιουργήσει μία σοβαρή κατάσταση σε όλη τη Δύση, όπου εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

 Ένα μέρος που είναι πιο αποφασισμένο, που έχει κάποιες αρχές, λέει «Εμπρός να τ’ αλλάξουμε». Έτσι διαμορφώνεται ένα ρεύμα αλλαγών και αλλαγής. Ένα άλλο μέρος όμως λέει «Θα τους τιμωρήσουμε». Δηλαδή διαμορφώνεται ένα ρεύμα αρνητικό, τιμωρητισμού που δεν είναι θετικό για τις κοινωνίες. Πάρτε παράδειγμα, το ΚΚ της Γαλλίας... Είχε ποσοστό 26%. Κατέβηκε στο 3,5%. Πού μετακινήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι της καθημερινότητας, της εργασίας ή της ανεργίας; Στη Λεπέν! Εκφράζει τον τιμωρητισμό στη Γαλλία. Θα τιμωρήσουμε, όχι να πάμε τη χώρα σε πρόοδο.

ΓΓΚ: Μήπως όμως η υποχώρηση των αριστερών κομμάτων στη Δύση έχει σχέση και με τα ζητήματα τα οποία θέτουν και τα οποία η εργατική τάξη δεν αντιλαμβάνεται, γιατί θεωρεί, δικαίως ή αδίκως, ότι είναι εις βάρος της και προσπαθούν να βρουν μία άλλη διέξοδο; Να δούμε δηλαδή και την πολιτική των κομμάτων αυτών συνολικά στην Ευρώπη.

ΣΤ: Λέτε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Σημειώσατε «να βρουν διέξοδο». Δεν έχουν τη λογική να βρουν διέξοδο. Θα ήταν μία πολύ θετική υπόθεση για τις κοινωνίες να θέλουν διέξοδο. Τιμωρία θέλουν.

 Εδώ μπαίνει το θέμα ότι αυτά τα αριστερά κόμματα και τα σοσιαλιστικά δεν δημιουργούν λύσεις έξω από το Νεοφιλελευθερισμό. Θα μου επιτρέψετε να εξηγήσω... Μπήκε το θέμα των τιμών. Έλεγαν όλες, αριστερές και δεξιές, οι ηγεσίες στην Ευρώπη πλαφόν στη χονδρική. Να βάλουμε μία ανώτατη τιμή στη χονδρική. Δεύτερον, πλαφόν στη λιανική. Έφτασε να το πει μέχρι και η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όμως η ηγεσία της ευρωπαϊκής Δεξιάς τους μάζεψε και τους λέει: «Κοιτάξτε να δείτε, εδώ είναι το θέμα των αγορών».

 Ο Νεοφιλελευθερισμός λέει ότι οι αγορές αυτορρυθμίζονται. Αυτή είναι η Δεξιά πολιτική, από τη Θάτσερ μέχρι σήμερα. Στοπ! Και έτσι σταμάτησαν να μιλούν για ρύθμιση στην αγορά. Άρχισαν τα καλαθάκια και οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις για συνδικαλιστικές δραστηριότητες. Όχι λοιπόν πολιτικές ηγεσίες που είναι υποταγμένες στον νεοφιλελευθερισμό που λέει «οι αγορές καθορίζουν».

 Ποιες είναι οι αγορές; Τα Χρηματιστήρια της Ν. Υόρκης, του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης. Όσον αφορά το χρήμα. Ποιες είναι οι αγορές όσον αφορά τα προϊόντα; Το Χρηματιστήριο του Σικάγο και το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Είναι υποταγμένοι στις Αγορές και δεν είναι πολιτικές ηγεσίες. Είναι παραρτήματα των Αγορών. Δεν σηκώνουν το κεφάλι να πουν «θα ρυθμίσουμε την αγορά και στη χονδρική και στη λιανική».  

ΓΓΚ: Κύριε Τζουμάκα, και μία τελευταία ερώτηση επειδή μιλήσατε για πολιτική νίκης. Θέτω στη συζήτηση ένα δικό μου σχόλιο, επειδή γνωρίζουμε από ποδόσφαιρο. Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών ομάδων προκειμένου να δικαιολογηθούν για μία τυχόν ήταν, θέτουν εκ των προτέρων θέμα διαιτησίας. Πρόσφατα τέθηκε ζήτημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές με αυτό το σκηνικό, με τις παρακολουθήσεις, με αυτή την πολιτική, με αυτούς τους υπουργούς κ.λπ., κ.λπ.. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι θα αποτελέσει μία δικαιολογία για τυχόν ήττα στις εκλογές;              

ΣΤ: Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κανόνων, έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα αυθαιρετών. Χρειάζεται η χώρα να έχει ένα ελάχιστο πολιτικό υπόβαθρο που να αφορά το Σύνταγμα. Άρα για να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα, για να έχουμε εκλογές που θα είναι έντιμες και χωρίς παρεμβάσεις, κατά την γνώμη μου πρέπει να δημιουργηθεί μια διακομματική επιτροπή που να έχει σε υψηλό επίπεδο επιστήμονες, πανεπιστημιακούς και άλλους που ξέρουν καλά τις νέες Τεχνολογίες, ούτως ώστε να κάνουν ελέγχους και να βάλουν κανόνες για το εκλογικό αποτέλεσμα.

 Για παράδειγμα, ορισμένοι δεξιοί λένε να δώσουν κατευθείαν σε εθνική βάση, σε εθνικό επίπεδο, το αποτέλεσμα. Όχι! Γιατί μπορείς με ένα λογισμικό να μπεις μέσα και ανά τμήμα να κόβεις, πέντε, δέκα, δεκαπέντε… Να υπάρξει νοθεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε ασχοληθεί κατά της νοθείας στην πολιτική μας διαδρομή.

ΓΓΚ: Να ρωτήσω και κάτι τελευταίο: επειδή το βλέπω και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και από τα Μέσα Ενημέρωσης, εσείς είστε εναντίον των πολιτικών της ΝΔ ή εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη;

ΣΤ: Όχι, δεν έχει καμία σημασία. Η Νέα Δημοκρατία έχει τρεις ομάδες: είναι η ομάδα Καραμανλή, η ομάδα Μητσοτάκη, η ομάδα Σαμαρά. Σημασία έχει ότι έχει και μια παραομάδα που θέλει να διατηρήσει την εξουσία, με κανόνες έξω από την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, την Αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

 Άρα για να μην έχουμε νοθεία, θα πρέπει να έχουμε καθαρά πράγματα. Το αποτέλεσμα θα δοθεί ανά Δήμο, θα δοθεί ανά εκλογική Περιφέρεια και θα δοθεί εθνικά, όχι κατευθείαν. Άρα χρειαζόμαστε υπουργό Δημόσιας Τάξης που δεν θα σηκώνει το μηχάνημα κάθε πρωί και θα παρακολουθεί. Γιατί όλοι αυτοί είναι υπαλληλία δεκάτου βαθμού. Δεύτερον χρειαζόμαστε υπουργό Εσωτερικών. Το κυριότερο όμως είναι ότι χρειαζόμαστε μία επιτροπή που θα έχει την τεχνογνωσία για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει νοθεία και θα είναι καθαρό το αποτέλεσμα.

ΓΓΚ: Κύριε Τζουμάκα σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: