Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ Α-ΔΥΝΑΤΟΙ (Σκέψεις για αλλοτριωμένους και καιροσκόπους με αφορμή τη κρίση)

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ Α-ΔΥΝΑΤΟΙ(Σκέψεις για αλλοτριωμένους και καιροσκόπους με αφορμή τη κρίση)

Με τη λογική και τα συναισθήματα ( ΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ), μπορούμε να πούμε ότι:

1.Οι δυνατοί ωφελούν τον εαυτό τους και τους άλλους . Οι α-δύνατοι όχι μόνο δεν ωφελούν , αλλά βλάπτουν τον εαυτό τους και τους άλλους

2. Οι δυνατοί επιδιώκουν ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ για τον εαυτό τους και τους άλλους. Οι α-δύνατοι επιδιώκουν ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ .Οι δυνατοί συμπορεύονται με άλλους σε κοινές προσπάθειες , οι α-δύνατοι , είναι χρήστες ,δεν συμπορεύονται, χρησιμοποιούν τους άλλους για τις επιδιώξεις τους .

3.Οι δυνατοί άνθρωποι δίδουν. Οι α-δύνατοι λαμβάνουν .Οι α-δύνατοι εμφανίζουν μια ''αναπηρία'' στο να δώσουν

4 .Οι δυνατοί άνθρωποι λένε ευχαριστώ και συγγνώμη. Οι α-δύνατοι είναι α-χάριστοι.

Οι α-δύνατοι έχουν μια ''αναπηρία ''για να πουν το ευχαριστώ και το συγγνώμη .

5.Οι δυνατοί είναι υποκείμενα σχέσεων ,ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΞΙΩΝ . Οι α-δύνατοι είναι αντικείμενα σχέσεων και θεωρούν και τους άλλους αντικείμενα σχέσεων.ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΤΙ-ΑΞΙΩΝ.

6.Οι δυνατοί εμπιστεύονται τους άλλους ανθρώπους και έχουν γενναιοδωρία ψυχής, συναισθημάτων και θετικών αξιολογήσεων των ανθρώπων .Οι άνθρωποι έχουν ΘΕΤΙΚΕΣ και αρνητικές πλευρές , προτερήματα και ελαττώματα , ικανότητες , επάρκειες , χαρίσματα ,και ταλέντα , αλλά και αδυναμίες .Οι αδύνατοι άνθρωποι έχουν κακότητα , δεν λένε καλή κουβέντα για τους άλλους , δεν αναγνωρίζουν αυταπόδεικτες αξίες και αρετές των άλλων . ‘’Στάζει χολή και φαρμάκι η γλώσσα τους’’ .Οι α-δύνατοι είναι καχύποπτοι και κυνικοί , γιατί έχουν αναπηρία συναισθημάτων.ΔΙΥΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΝΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ ΤΗ ΚΑΜΗΛΟ.

7.Οι δυνατοί είναι ειλικρινείς,ΕΜΠΝΈΟΥΝ , δεν παραποιούν . Οι α-δύνατοι λένε ψέματα και το χειρότερο χειραγωγούν και διαδίδουν ψέματα, κινδυνολογούν, απειλούν , εκβιάζουν , εκφοβίζουν.


8.Οι δυνατοί άνθρωποι ΑΥΤΟ-προσδιορίζονται . Οι α-δύνατοι ετερο-προσδιορίζονται.Οι δυνατοί προσδιορίζονται από το εγώ , το εσύ και το εμείς. Οι α-δύνατοι,  από τις παθολογικές εκδοχές του εγώ , όπως:Εγωισμός, εγωπάθεια , εγωκεντρισμός.

9. Οι δυνατοί έχουν αυτο-ΕΚΤΙΜΗΣΗ . Οι α-δύνατοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή και καμία αυτοεκτίμηση .

10.Οι δυνατοί άνθρωποι αγαπούν ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΟΎΝ .Οι δυνατοί ως φορείς αξιών ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΝΤΙΜΟ.Είναι οι φορείς της ΠΡΟΟΔΟΥ.Οι α-δύνατοι αγαπιούνται ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΟΥΝ . Είναι οι φορείς της ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ.Οι α-δύνατοι εμφανίζουν μια ''αναπηρία'' να αγαπήσουν .Μπορούν κυρίως να αγαπηθούν .Πολλές φορές οι αδύνατοι που έρχονται σε αδιέξοδα ούτε να αγαπηθούν μπορούν . Αντίθετα ως φορείς ΑΝΤΙ- αξιών, ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΝΤΙΜΟ,ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΚΑΘΕ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ,φθονούν μισούν και επιδιώκουν την εκδίκηση.

ΤΡΙΑ είναι τα επίπεδα των σχέσεων :

1.Μεταξύ ΔΥΝΑΤΩΝ. Υπάρχει Αμοιβαιότητα. Δημιουργούν σχέσεις μακράς πνοής

2.Μεταξύ ΔΥΝΑΤΩΝ και Α-ΔΥΝΑΤΩΝ , οι σχέσεις είναι ΑΝ-ΙΣΕΣ, που αργά ή γρήγορα οδηγούνται σε ΡΗΞΗ.

3.Μεταξύ Α-ΔΥΝΑΤΩΝ .Οι σχέσεις γίνονται ''ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ'' , φθοροποιές που καταλήγουν σε διάλυση και

Οι άνθρωποι , είτε μόνοι ,είτε δύο , είτε ΣΕ ΣΥΝΟΛΑ , δεν είναι διαρκώς α-δύνατοι , ούτε πάντοτε δυνατοί.

Η αμοιβαιότητα : Αξιών ,ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ,ΔΥΝΑΜΕΩΝ , ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ αποτελεί το ΧΡΥΣΟ ΚΑΝΟΝΑ, αλλιώς μετά ακολουθεί ο αργυρός κανόνας , μετά ο μπρούντζινος κανόνας των αντι-αξιών , της αλλοτρίωσης και των παρακμιακών πρακτικών που χαρακτηρίζουν το ξεπεσμό και τη συντήρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: