Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Άρθρο του δημοσιογράφου και αναλυτή Γιώργου Δελαστίκ

Στην Ουγγαρία πήγε ο πρωθυπουργός για να μελετήσει την εμπειρία από το ΔΝΤ.
Θυμηδία προκάλεσε στους ηγετικούς κύκλους της Γερμανίας και της ΕΕ η επανάληψη εκ νέου τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της υποτιθέμενης απειλής ότι η Αθήνα συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο οικειοθελούς προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει υποβάλει στον πρωθυπουργό την ιδέα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της ευρωζώνης θα αισθανθούν...

..πανικό και θα σπεύσουν να ικανοποιήσουν τα Ελληνικά δίκαια αιτήματα προκειμένου να αποτρέψουν την κυβέρνηση Παπανδρέου από το να ρίξει τη χώρα μας στα νύχια του ΔΝΤ.

Αυτό που όμως γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είναι πως αυτός ο υποτιθέμενος διαπραγματευτικός εκβιασμός είναι εντελώς ανεδαφικός - για να μην πούμε αφελής. Συνιστά λανθασμένη πολιτική η οποία πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως.

Οποιοσδήποτε έχει υποτυπώδεις γνώσεις γύρω από το θέμα γνωρίζει ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτελεί το έσχατο σκαλοπάτι διεθνούς εξευτελισμού μιας χώρας, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τον λαό της όσο και για την κυβέρνηση που αποφάσισε την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Δεν είναι τυχαίο που στο ΔΝΤ προσφεύγουν σχεδόν αποκλειστικά τριτοκοσμικές χώρες.

Στην ήπειρό μας, με εξαίρεση τη Βρετανία πριν από... 35 χρόνια, προσέφυγαν την τελευταία εικοσαετία μόνο εξαθλιωμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έπεσαν σε τριτοκοσμικό επίπεδο, μετά την κατάρρευση του ανύπαρκτου σοσιαλισμού και την πλήρη αποσύνθεση της οικονομίας τους μέχρι να ανασυγκροτηθεί σε καπιταλιστική βάση: Ουκρανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Λετονία καθώς και η απολύτως εξαθλιωμένη Ρωσία του Μπορίς Γέλτσιν πριν από 15 χρόνια - τότε που όσα έπαιρνε μια Ρωσίδα πόρνη σε ντισκοτέκ της Κόκκινης Πλατείας για να πάει με έναν δυτικό τουρίστα αντιστοιχούσαν στους μισθούς... ενάμιση χρόνου μιας Ρωσίδας δασκάλας!

Προφανώς δεν έχουν επίγνωση της πραγματικότητας κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι διοχέτευαν μετά της προσήκουσας σοβαρότητος στους Ελληνες δημοσιογράφους που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στο σύντομο ταξίδι του στη Βουδαπέστη την πληροφορία ότι ο Γ. Παπανδρέου πήγε στην Ουγγαρία για να μελετήσει την πείρα μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης χώρας-μέλους της ΕΕ, αν και όχι και της ευρωζώνης, η οποία προσέφυγε στο ΔΝΤ.

Τι να μελετήσει ο άνθρωπος; Ενώ οι σοσιαλιστές είχαν κερδίσει στην Ουγγαρία τις βουλευτικές εκλογές διά περιπάτου και με ευρεία πλειοψηφία, με το που προσέφυγε η χώρα στο ΔΝΤ έχει ήδη καθαιρεθεί ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, έχει αντικατασταθεί από έναν πολιτικά άσχετο τεχνοκράτη που ήταν... διευθυντής του αεροδρομίου (!) της Βουδαπέστης και αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου οι σοσιαλιστές θα συντριβούν από τη Δεξιά με τουλάχιστον... είκοσι εκατοστιαίες μονάδες διαφορά!

Οι Ούγγροι συνταξιούχοι π.χ. θέλουν να... δαγκώσουν στο λαρύγγι τους σοσιαλιστές οι οποίοι βάσει των εντολών του ΔΝΤ τους έκοψαν εντελώς τη 13η σύνταξη, το Δώρο Χριστουγέννων. Τι πείρα να μεταφέρει από εκεί ο Γ. Παπανδρέου; Μόνο πείρα προς αποφυγήν υπάρχει!

Ανάλογα συμπεράσματα θα βγάλει αν κοιτάξει και προς τη Ρουμανία, η οποία επίσης βρίσκεται σε καθεστώς ελέγχου από το ΔΝΤ.

Τα αποτελέσματα; Από 7% αύξηση που είχε το ΑΕΠ της χώρας το 2008, καταβαραθρώθηκε σε μείωση 8% το 2009 που ήρθε το ΔΝΤ!

Σε πολιτικό επίπεδο δύο δεξιές κυβερνήσεις έπεσαν στη Ρουμανία το φθινόπωρο και η σημερινή δεν αισθάνεται καθόλου καλά, καθώς το ΔΝΤ την έχει διατάξει να μειώσει κατά... 100.000 τους δημόσιους υπαλλήλους! Προσφάτως αποφάσισε να απολύσει και 10.000 εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους της χώρας και φυσικά αναμένεται να γίνει κόλαση.

Προς γενική απεργία οδεύουν και οι Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί, καθώς η κυβέρνηση τους... έφαγε μισθούς πολλών μηνών, για να βελτιώσει τα νούμερα που παρουσιάζει στο ΔΝΤ και τώρα θέλει να τους ξεπληρώσει όσα τους έκλεψε σε... τρία χρόνια!

Τι να την κάνει τέτοια πείρα ο Γ. Παπανδρέου;

ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Να μην ταυτιστεί με την εξαθλίωση

ΣΥΜΦΟΡΑ για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό που θα οδηγηθεί στην εξαθλίωση θα αποτελούσε ενδεχόμενη προσφυγή της κυβέρνησης Παπανδρέου στο ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, βαρύτατη προσβολή για την ιστορία του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και των ιδανικών του ιδρυτή του, του Ανδρέα Παπανδρέου, θα συνιστούσε μια τέτοια κίνηση. Δεν είναι επιτρεπτό μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής έναν Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα κατά σύμπτωση είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αυτήν την περίοδο, να ταυτιστεί με τον διεθνή διασυρμό της χώρας και την οικονομική και κοινωνική εξουθένωση του λαού μας. Ούτε για διαπραγματευτικούς λόγους δεν θα έπρεπε ποτέ η κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει δώσει αυτή την εικόνα.
Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: