18 Ιανουαρίου 2015
Στις 25 Ιανουαρίου διεξάγονται στη χώρα οι Εθνικές Εκλογές και πραγματοποιούνται σε μια πολιτική, κοινωνική και οικονομική περίοδο που η χώρα και οι πολίτες διέρχονται μεγάλη δοκιμασία. και σε μια κοινωνική κατάσταση όπου η πλειοψηφία των πολιτών αναζητά και προσδοκά λύση στο πρόβλημα της χώρας και έξοδο από την κρίση. Ταυτόχρονα, μέσα σε συνθήκες δυσπιστίας, κρίσης αντιπροσώπευσης και πολιτικής απαξίας έναντι των υπεύθυνων. Έκφραση και αντανάκλαση όλων αυτών αποτελεί και η αναντιστοιχία ιδεολογικών και κομματικών ταυτοτήτων σε σχέση με το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα. Η Ελλάδα αποτελεί το επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς οι εκλογές δεν αφορούν μόνο το ελληνικό ζήτημα, αφορούν την κρίση στην Ευρωζώνη, αφορούν τη διεθνή κρίση. Οι δυνάμεις που οδήγησαν την κρίση σε πλήρη αποτυχία τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη χώρα, αποτελούν μέρος του προβλήματος και ο ελληνικός λαός θα τους οδηγήσει σε ήττα, δρομολογώντας προοδευτικές εξελίξεις και με τη ψήφο του.
Η προσπάθεια μας την τελευταία 5ετία από κοινού με άλλες προοδευτικές δυνάμεις ενάντια στην καταστροφική ένταξη στο ΔΝΤ και στα νεοφιλελεύθερα μνημόνια, αποσκοπούσαν και στη συγκρότηση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, ως πρώτο και καθοριστικό όρο για μια νέα προοπτική, για αλλαγή στην Πολιτική, στην Οικονομία, στην Κοινωνία.
Στη βάση αυτής της πλειοψηφίας, είναι προφανής η τάση του εκλογικού σώματος προς προοδευτική κατεύθυνση και το καθαρό προβάδισμα του Σύριζα ως πρώτου κόμματος. Η εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στη διακυβέρνηση της χώρας συνιστά δημοκρατικό δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Το κεντρικά ζητήματα της εκλογικής αναμέτρησης είναι πρώτον, αν θα συνεχιστεί η λιτότητα και ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών που υποβάθμισαν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Δεύτερον, αν θα περιοριστεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και η περικοπή του για να οργανώσουμε την πραγματική Οικονομία και την ανάπτυξη. Και τρίτον, η αντιστροφή της άνισης διανομής του ΑΕΠ της χώρας και ο περιορισμός της συσσώρευσης πλούτου στα χέρια των ολίγων, που υπονομεύουν την ισόρροπη, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την ίδια την Δημοκρατία. Η διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και η άνιση κατανομή του πλούτου αποτελούν το υπόβαθρο των προηγούμενων συνεπειών από τις ακροδεξιές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δημοσιονομικής βίας, της ύφεσης, της λιτότητας και της φτώχειας.
Η εκλογική αυτή αναμέτρηση αποτελεί μια αναμέτρηση ανάμεσα στην Πολιτική και στις αγορές. Ανάμεσα στο Νεοφιλελευθερισμό και στην Προοδευτική πολιτική με Δικαιοσύνη. Ανάμεσα στην πραγματική Οικονομία και το χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Αυτές τις επιλογές τις υπηρέτησαν πιστά οι Γ. Παπανδρέου, Β. Βενιζέλος και Α. Σαμαράς με τις πολιτικές που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν την τελευταία 5ετία. Όπως γλαφυρά έγραψε και ο ποιητής Κ. Καβάφης, «Βλάπτουν κ’ οι τρεις τους την Συρία το ίδιο…».
Άσκησαν πολιτικές που αποτελούν βίωμα για κάθε ελληνική οικογένεια και οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική διάλυση, σε δημοκρατική οπισθοδρόμηση, σε πρωτοφανή αναδιανομή ισχύος και πλούτου υπέρ των ισχυρών, σε φτωχοποίηση εκατομμύρια Έλληνες και σε κατάλυση της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας έναντι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Οι πολιτικές αυτές δυνάμεις αποτελούν μέρος του προβλήματος και ο ελληνικός λαός θα τους οδηγήσει με τη ψήφο του σε ήττα.
Βασική τους επιδίωξη είναι η συνέχιση της μνημονιακής στρατηγικής με νέο περιτύλιγμα περί «μεταμνημονιακής εποχής» σε σύμπραξη και με νέους συμμάχους και εγκάθετα πολιτικά μορφώματα και δορυφορικά σχήματα που προωθεί η διαπλοκή και το διεθνές οικονομικό σύστημα.
Η πόλωση στην παρούσα αναμέτρηση αποτελεί αρνητικό παράγοντα στην παρούσα αναμέτρηση. Ο πολιτικός διάλογος έχει υποβαθμιστεί, τις δημόσιες συζητήσεις τις οργάνωσε το μιντιακό σύστημα από θέση ισχύος και από την πλευρά των δυνάμεων που αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι από μέρους των δυνάμεων που αποτελούν τη λύση και τη διέξοδο. Η προώθηση του νέου δικομματισμού είναι ένα από τα αποτελέσματα.
Με αυτά τα δεδομένα αποφασίσαμε να μη συμμετάσχουμε στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση. Ιδιαίτερα, ύστερα και από την απόφαση της Κυβέρνησης να αποκλείσει από το δημόσιο διάλογο τα κόμματα που δεν είχαν εκπροσώπηση στην προηγούμενη Βουλή.
Ωστόσο, ως Σοσιαλιστικό Κόμμα συνεχίζουμε, συμμετέχουμε στην προεκλογική εκστρατεία και στους αγώνες μετά τις εκλογές που θα είναι ουσιώδεις και αποφασιστικοί. Μετά την εκλογική ετυμηγορία, χρειαζόμαστε την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη του λαού και της νεολαίας. Επιδίωξη μας είναι να δράσουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας και της ανασυγκρότησης μιας Ελλάδας παραγωγικής, δίκαιης και δημοκρατικής, για να προωθήσουμε λύσεις και προοδευτικές επιλογές τόσο μέσα στη χώρα όσο και στην Ευρωζώνη συνολικά, που κυριαρχείται από αγοραίες και νεοφιλελεύθερες πολιτικές ηγεσίες που οδήγησαν στην περαιτέρω όξυνση της κρίσης στην Ε.Ε., υποσκάπτοντας πρωτίστως, τις κοινωνίες του Νότου αλλά και την προοπτική της Ευρωζώνης και το δημοκρατικό υπόβαθρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά. Για δέκα σχεδόν χρόνια, ηγεσίες κατώτερες των εξελίξεων στην Ευρωζώνη διαχειρίζονται μόνο κρίσεις ως «πυροσβέστες».
Η Ευρωζώνη της γερμανικής Ευρώπης είναι ουραγός, έχει υποστεί καθίζηση και συρρίκνωση στο διεθνή ανταγωνισμό και χάνει έδαφος στον παγκόσμιο γίγνεσθαι, έχοντας απολέσει την ισχύ του και το ευρώ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η ύφεση, η λιτότητα, η στασιμότητα επενδύσεων, η ανεργία, οι πρωτοφανείς ανισότητες και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι τα θλιβερά επιτεύγματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Είναι η Ευρωζώνη των ανύπαρκτων πολιτικών ηγεσιών του «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των ευρωπαϊκών λαών.
Στις προσεχείς εκλογές καλούμε κάθε Δημοκράτη και Προοδευτικό πολίτη να στηρίξει έμπρακτα με τη ψήφο του προοδευτικά ψηφοδέλτια για να οδηγήσουμε σε ήττα αυτή την καταστροφική για τη χώρα και τον ελληνικό λαό, πολιτική και να οδηγήσει στην αντιπολίτευση τις πολιτικές δυνάμεις που την εφάρμοσαν.
Η επόμενη μέρα εκ μέρους μας θα αποτελεί στάση και θέση συμπόρευσης και κριτικής στήριξης με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια από τις δυνάμεις της συντήρησης μέσα και έξω από τη χώρα. Με τη ψήφο μας θα επισφραγίσουμε τη δυνατότητα για μια νέα πορεία του τόπου αλλά στην επόμενη περίοδο θα κριθεί η υλοποίηση μιας πολιτικής που θα συμβάλλει στην έξοδο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης συνολικά από την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι το πρωτεύον θέμα την επόμενη των εκλογών είναι ο σχηματισμός Κυβέρνησης. Χωρίς σχηματισμό Κυβέρνησης δεν μπορεί η χώρα να εισέλθει στο δεύτερο, που θα αφορά πλέον στην έναρξη άσκησης κυβερνητικής πολιτικής. Το εκλογικό σώμα θα κρίνει σχετικά με το ζήτημα είτε της αυτοδύναμης κυβέρνησης είτε των κυβερνήσεων συνεργασίας.
Ως δημοκρατική και προοδευτική δύναμη, καλούμε κάθε έντιμο και δημοκράτη πολίτη να καταψηφίσει με τρόπο σαφή, τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις. Η καθημαγμένη Ελλάδα δε χρειάζεται ως εγγυητές όσους την οδήγησαν σε αυτή τη δυσμενή θέση, που είναι χειρότερη από οποιαδήποτε περίοδο μετά το 1974. Αρκετά «έσωσαν» τη χώρα οι μνημονιακοί, επίδοξοι «ρυθμιστές». Το εθνικό ζήτημα συνίσταται σε δύο πυλώνες: στην παραγωγική ανασυγκρότηση σε συμμαχία με το παραγωγικό κεφάλαιο και τη δημιουργική καινοτομία, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και την κοινωνική ανασύνταξη από τα ερείπια που άφησαν οι «σωτήρες» και οι «εγγυητές».
Οι δυνάμεις της συντήρησης και οι μεταμορφωμένοι μνημονιακοί, υπόλογοι και ανίκανοι να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες, επειδή δεν μπορούν να ανακόψουν την πολιτική αλλαγή σε αντί-νεοφιλελεύθερη και αντιμνημονιακή κατεύθυνση, επιδιώκουν σε αγαστή συνεργασία με παρασιτικά οικονομικά συμφέροντα να μην προκύψει από τις κάλπες μια σαφής κατεύθυνση που θα οδηγεί την προσπάθεια για τη προοδευτική έξοδο από τη κρίση.
Ο «μνημονιακός συνασπισμός» θέλει να αποτρέψει μια σαφή πολιτική λύση καθώς δεν πρόκειται μόνο για το πολιτικό τέλος των εν λόγω πολιτικών πρωταγωνιστών της ένταξης στο ΔΝΤ και μνημόνια της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας αλλά και για την απαράδεκτη και συνεχιζόμενη υπεράσπιση από μέρους τους, μιας αδιέξοδης και αποτυχημένης πολιτικής.
Οι προσεχείς Εθνικές Εκλογές θα αποτελέσουν την αφετηρία για πολιτικές εξελίξεις που θα απαλλάξουν τη χώρα από τις δυνάμεις του μνημονιακού και νεοφιλελεύθερου συνασπισμού και αυτή θα είναι νίκη των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση, των ανέργων, όλων των πολιτών που απώλεσαν εισοδήματα και δικαιώματα και ήττα της στρατηγικής του φόβου, της κινδυνολογίας και των κερδοσκόπων.
Στην αποτροπή ευόδωσης αυτής της επιδίωξης, παρά τις προσπάθειες του προοδευτικού κινήματος δε βοηθούν τακτικισμοί που δημιουργούν ερωτηματικά και αναξιοπιστία ούτε και αλληλοσυγκρουόμενες και ανεπεξέργαστες πολιτικές θέσεις για κρίσιμα ζητήματα που προκαλούν σύγχυση στους πολίτες. Η χώρα χρειάζεται σαφείς απαντήσεις και συμφωνημένες λύσεις έναντι των δανειστών για να γυρίσει σελίδα.
Η χώρα μας χρειάζεται μια δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση που θα οδηγήσει στην ανάκτηση της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας στην Ε.Ε. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και λόγω της κρίσιμης γεωπολιτικής της θέσης, απορρέει και από το αμοιβαίο συμφέρον των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. το οποίο κατέλυσαν. Η Ε.Ε. αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας και στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Μια δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση που θα συμβάλλει αποφασιστικά στο να απαλλαγεί η χώρα και η Ε.Ε. από το Δ.Ν.Τ. και την νεοφιλελεύθερη επικυριαρχία, προκειμένου:
• Η χώρα στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για την εξέλιξη του χρέους και της περαιτέρω πίστωσης να επιδιώξει μια συνολική επανατοποθέτηση της αποτυχημένης στρατηγικής της λιτότητας και της ύφεσης έναντι και των οργάνων της Ε.Ε. και της ΕΚΤ και μια έμπρακτη αναγνώριση από μέρους όλων ότι η βοήθεια μέχρι τώρα ήταν ουσιαστικά μια διαδικασία «διάσωσης» των χρεοκοπημένων ευρωπαϊκών τραπεζών.
• Να καταστήσει το δημόσιο χρέος βιώσιμο, που πλέον κατά τα 2/3 βρίσκεται σε δημόσιους οργανισμούς των εταίρων μας στην Ευρωζώνη. Η ουσιαστική αντιμετώπιση του είναι αναγκαία για την ελάφρυνση των βαρών του προϋπολογισμού της χώρας προκειμένου να προωθηθούν αναπτυξιακές πολιτικές και ενίσχυσης της ζήτησης. Στο ζήτημα του δημοσίου χρέους θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα αφορούν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων σε συνδυασμό με ρήτρα ανάπτυξης καθώς και μια περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων.
• Να συντάξει ένα νέο εθνικό πρόγραμμα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας με επενδύσεις και θέσεις εργασίας και να διεκδικήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων κατά κλάδο και περιφέρεια, με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
• Όσον αφορά τα δημοσιονομικά προγράμματα, η επιδίωξη πρέπει να είναι η από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωση τους, στα πλαίσια του δικαιώματος της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας και των αμοιβαίων συμφερόντων των Κρατών-Μελών
• Να αναλάβει πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επανάκτηση δικαιωμάτων των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής και τη δίκαιη συμμετοχή τόσο για την έξοδο από τη κρίση όσο και για την αναδιανομή του ΑΕΠ της χώρας.
και όσον αφορά στην Ε.Ε., να επιδιώξει τη θεσμοθέτηση:
• του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου,
• Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το σύνολο του ευρωπαϊκού χρέους και αμοιβαιοποίησης του,
• εισαγωγής του θεσμού των ευρωομολόγων και
• μιας κοινά αποδεκτής δημοσιονομικής πολιτικής με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των χωρών-μελών της Ε.Ε. και με αντίστοιχες μεταβιβάσεις από τις πλεονασματικές χώρες στις ελλειμματικές.
• Να συμβάλλει από κοινού με άλλες Κυβερνήσεις στην Ε.Ε. στην προώθηση για συνολική λύση της ευρωπαϊκής κρίσης.
Τώρα έχουμε εμείς την ευθύνη. Δική μας είναι η απόφαση. Θα επιλέξουμε με βάση τα συμφέροντα της χώρας μας και του ελληνικού λαού και όχι με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών, της διαπλοκής και της ευρωπαϊκής και εγχώριας ολιγαρχίας.
Τίποτε δεν είναι αναλλοίωτο και αμετάβλητο. Άνθρωποι αλλάζουν αποφάσεις ανθρώπων.
Η χώρα μας χρειάζεται μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.
Έχουμε τη δυνατότητα ως λαός και ως χώρα να βαδίσουμε σε μια δημοκρατική και προοδευτική λύση, με σχέδιο και προοπτική.
Αφήνουμε στην άκρη την απάθεια. Όχι στο Λευκό και στο Άκυρο. Συμμετέχουμε με τη ψήφο μας και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Από την ψήφο όλων μας, εξαρτάται η πορεία της χώρας που μπορεί να καταστεί καταλύτης μιας ευρύτερων προοδευτικών εξελίξεων στην Ε.Ε.
Ως πολίτες, έχουμε το λόγο.
Μένανδρου 54, 7ος όροφος, Αθήνα
Τηλ. Επ. 2105274641 2105247594
Email: socialistparty.gr@gmail.com
Site: www.socialistparty.gr
Στις 25 Ιανουαρίου διεξάγονται στη χώρα οι Εθνικές Εκλογές και πραγματοποιούνται σε μια πολιτική, κοινωνική και οικονομική περίοδο που η χώρα και οι πολίτες διέρχονται μεγάλη δοκιμασία. και σε μια κοινωνική κατάσταση όπου η πλειοψηφία των πολιτών αναζητά και προσδοκά λύση στο πρόβλημα της χώρας και έξοδο από την κρίση. Ταυτόχρονα, μέσα σε συνθήκες δυσπιστίας, κρίσης αντιπροσώπευσης και πολιτικής απαξίας έναντι των υπεύθυνων. Έκφραση και αντανάκλαση όλων αυτών αποτελεί και η αναντιστοιχία ιδεολογικών και κομματικών ταυτοτήτων σε σχέση με το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα. Η Ελλάδα αποτελεί το επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς οι εκλογές δεν αφορούν μόνο το ελληνικό ζήτημα, αφορούν την κρίση στην Ευρωζώνη, αφορούν τη διεθνή κρίση. Οι δυνάμεις που οδήγησαν την κρίση σε πλήρη αποτυχία τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη χώρα, αποτελούν μέρος του προβλήματος και ο ελληνικός λαός θα τους οδηγήσει σε ήττα, δρομολογώντας προοδευτικές εξελίξεις και με τη ψήφο του.
Η προσπάθεια μας την τελευταία 5ετία από κοινού με άλλες προοδευτικές δυνάμεις ενάντια στην καταστροφική ένταξη στο ΔΝΤ και στα νεοφιλελεύθερα μνημόνια, αποσκοπούσαν και στη συγκρότηση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, ως πρώτο και καθοριστικό όρο για μια νέα προοπτική, για αλλαγή στην Πολιτική, στην Οικονομία, στην Κοινωνία.
Στη βάση αυτής της πλειοψηφίας, είναι προφανής η τάση του εκλογικού σώματος προς προοδευτική κατεύθυνση και το καθαρό προβάδισμα του Σύριζα ως πρώτου κόμματος. Η εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στη διακυβέρνηση της χώρας συνιστά δημοκρατικό δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Το κεντρικά ζητήματα της εκλογικής αναμέτρησης είναι πρώτον, αν θα συνεχιστεί η λιτότητα και ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών που υποβάθμισαν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Δεύτερον, αν θα περιοριστεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και η περικοπή του για να οργανώσουμε την πραγματική Οικονομία και την ανάπτυξη. Και τρίτον, η αντιστροφή της άνισης διανομής του ΑΕΠ της χώρας και ο περιορισμός της συσσώρευσης πλούτου στα χέρια των ολίγων, που υπονομεύουν την ισόρροπη, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την ίδια την Δημοκρατία. Η διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και η άνιση κατανομή του πλούτου αποτελούν το υπόβαθρο των προηγούμενων συνεπειών από τις ακροδεξιές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δημοσιονομικής βίας, της ύφεσης, της λιτότητας και της φτώχειας.
Η εκλογική αυτή αναμέτρηση αποτελεί μια αναμέτρηση ανάμεσα στην Πολιτική και στις αγορές. Ανάμεσα στο Νεοφιλελευθερισμό και στην Προοδευτική πολιτική με Δικαιοσύνη. Ανάμεσα στην πραγματική Οικονομία και το χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Αυτές τις επιλογές τις υπηρέτησαν πιστά οι Γ. Παπανδρέου, Β. Βενιζέλος και Α. Σαμαράς με τις πολιτικές που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν την τελευταία 5ετία. Όπως γλαφυρά έγραψε και ο ποιητής Κ. Καβάφης, «Βλάπτουν κ’ οι τρεις τους την Συρία το ίδιο…».
Άσκησαν πολιτικές που αποτελούν βίωμα για κάθε ελληνική οικογένεια και οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική διάλυση, σε δημοκρατική οπισθοδρόμηση, σε πρωτοφανή αναδιανομή ισχύος και πλούτου υπέρ των ισχυρών, σε φτωχοποίηση εκατομμύρια Έλληνες και σε κατάλυση της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας έναντι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Οι πολιτικές αυτές δυνάμεις αποτελούν μέρος του προβλήματος και ο ελληνικός λαός θα τους οδηγήσει με τη ψήφο του σε ήττα.
Βασική τους επιδίωξη είναι η συνέχιση της μνημονιακής στρατηγικής με νέο περιτύλιγμα περί «μεταμνημονιακής εποχής» σε σύμπραξη και με νέους συμμάχους και εγκάθετα πολιτικά μορφώματα και δορυφορικά σχήματα που προωθεί η διαπλοκή και το διεθνές οικονομικό σύστημα.
Η πόλωση στην παρούσα αναμέτρηση αποτελεί αρνητικό παράγοντα στην παρούσα αναμέτρηση. Ο πολιτικός διάλογος έχει υποβαθμιστεί, τις δημόσιες συζητήσεις τις οργάνωσε το μιντιακό σύστημα από θέση ισχύος και από την πλευρά των δυνάμεων που αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι από μέρους των δυνάμεων που αποτελούν τη λύση και τη διέξοδο. Η προώθηση του νέου δικομματισμού είναι ένα από τα αποτελέσματα.
Με αυτά τα δεδομένα αποφασίσαμε να μη συμμετάσχουμε στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση. Ιδιαίτερα, ύστερα και από την απόφαση της Κυβέρνησης να αποκλείσει από το δημόσιο διάλογο τα κόμματα που δεν είχαν εκπροσώπηση στην προηγούμενη Βουλή.
Ωστόσο, ως Σοσιαλιστικό Κόμμα συνεχίζουμε, συμμετέχουμε στην προεκλογική εκστρατεία και στους αγώνες μετά τις εκλογές που θα είναι ουσιώδεις και αποφασιστικοί. Μετά την εκλογική ετυμηγορία, χρειαζόμαστε την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη του λαού και της νεολαίας. Επιδίωξη μας είναι να δράσουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας και της ανασυγκρότησης μιας Ελλάδας παραγωγικής, δίκαιης και δημοκρατικής, για να προωθήσουμε λύσεις και προοδευτικές επιλογές τόσο μέσα στη χώρα όσο και στην Ευρωζώνη συνολικά, που κυριαρχείται από αγοραίες και νεοφιλελεύθερες πολιτικές ηγεσίες που οδήγησαν στην περαιτέρω όξυνση της κρίσης στην Ε.Ε., υποσκάπτοντας πρωτίστως, τις κοινωνίες του Νότου αλλά και την προοπτική της Ευρωζώνης και το δημοκρατικό υπόβαθρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά. Για δέκα σχεδόν χρόνια, ηγεσίες κατώτερες των εξελίξεων στην Ευρωζώνη διαχειρίζονται μόνο κρίσεις ως «πυροσβέστες».
Η Ευρωζώνη της γερμανικής Ευρώπης είναι ουραγός, έχει υποστεί καθίζηση και συρρίκνωση στο διεθνή ανταγωνισμό και χάνει έδαφος στον παγκόσμιο γίγνεσθαι, έχοντας απολέσει την ισχύ του και το ευρώ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η ύφεση, η λιτότητα, η στασιμότητα επενδύσεων, η ανεργία, οι πρωτοφανείς ανισότητες και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι τα θλιβερά επιτεύγματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Είναι η Ευρωζώνη των ανύπαρκτων πολιτικών ηγεσιών του «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των ευρωπαϊκών λαών.
Στις προσεχείς εκλογές καλούμε κάθε Δημοκράτη και Προοδευτικό πολίτη να στηρίξει έμπρακτα με τη ψήφο του προοδευτικά ψηφοδέλτια για να οδηγήσουμε σε ήττα αυτή την καταστροφική για τη χώρα και τον ελληνικό λαό, πολιτική και να οδηγήσει στην αντιπολίτευση τις πολιτικές δυνάμεις που την εφάρμοσαν.
Η επόμενη μέρα εκ μέρους μας θα αποτελεί στάση και θέση συμπόρευσης και κριτικής στήριξης με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια από τις δυνάμεις της συντήρησης μέσα και έξω από τη χώρα. Με τη ψήφο μας θα επισφραγίσουμε τη δυνατότητα για μια νέα πορεία του τόπου αλλά στην επόμενη περίοδο θα κριθεί η υλοποίηση μιας πολιτικής που θα συμβάλλει στην έξοδο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης συνολικά από την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι το πρωτεύον θέμα την επόμενη των εκλογών είναι ο σχηματισμός Κυβέρνησης. Χωρίς σχηματισμό Κυβέρνησης δεν μπορεί η χώρα να εισέλθει στο δεύτερο, που θα αφορά πλέον στην έναρξη άσκησης κυβερνητικής πολιτικής. Το εκλογικό σώμα θα κρίνει σχετικά με το ζήτημα είτε της αυτοδύναμης κυβέρνησης είτε των κυβερνήσεων συνεργασίας.
Ως δημοκρατική και προοδευτική δύναμη, καλούμε κάθε έντιμο και δημοκράτη πολίτη να καταψηφίσει με τρόπο σαφή, τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις. Η καθημαγμένη Ελλάδα δε χρειάζεται ως εγγυητές όσους την οδήγησαν σε αυτή τη δυσμενή θέση, που είναι χειρότερη από οποιαδήποτε περίοδο μετά το 1974. Αρκετά «έσωσαν» τη χώρα οι μνημονιακοί, επίδοξοι «ρυθμιστές». Το εθνικό ζήτημα συνίσταται σε δύο πυλώνες: στην παραγωγική ανασυγκρότηση σε συμμαχία με το παραγωγικό κεφάλαιο και τη δημιουργική καινοτομία, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και την κοινωνική ανασύνταξη από τα ερείπια που άφησαν οι «σωτήρες» και οι «εγγυητές».
Οι δυνάμεις της συντήρησης και οι μεταμορφωμένοι μνημονιακοί, υπόλογοι και ανίκανοι να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες, επειδή δεν μπορούν να ανακόψουν την πολιτική αλλαγή σε αντί-νεοφιλελεύθερη και αντιμνημονιακή κατεύθυνση, επιδιώκουν σε αγαστή συνεργασία με παρασιτικά οικονομικά συμφέροντα να μην προκύψει από τις κάλπες μια σαφής κατεύθυνση που θα οδηγεί την προσπάθεια για τη προοδευτική έξοδο από τη κρίση.
Ο «μνημονιακός συνασπισμός» θέλει να αποτρέψει μια σαφή πολιτική λύση καθώς δεν πρόκειται μόνο για το πολιτικό τέλος των εν λόγω πολιτικών πρωταγωνιστών της ένταξης στο ΔΝΤ και μνημόνια της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας αλλά και για την απαράδεκτη και συνεχιζόμενη υπεράσπιση από μέρους τους, μιας αδιέξοδης και αποτυχημένης πολιτικής.
Οι προσεχείς Εθνικές Εκλογές θα αποτελέσουν την αφετηρία για πολιτικές εξελίξεις που θα απαλλάξουν τη χώρα από τις δυνάμεις του μνημονιακού και νεοφιλελεύθερου συνασπισμού και αυτή θα είναι νίκη των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση, των ανέργων, όλων των πολιτών που απώλεσαν εισοδήματα και δικαιώματα και ήττα της στρατηγικής του φόβου, της κινδυνολογίας και των κερδοσκόπων.
Στην αποτροπή ευόδωσης αυτής της επιδίωξης, παρά τις προσπάθειες του προοδευτικού κινήματος δε βοηθούν τακτικισμοί που δημιουργούν ερωτηματικά και αναξιοπιστία ούτε και αλληλοσυγκρουόμενες και ανεπεξέργαστες πολιτικές θέσεις για κρίσιμα ζητήματα που προκαλούν σύγχυση στους πολίτες. Η χώρα χρειάζεται σαφείς απαντήσεις και συμφωνημένες λύσεις έναντι των δανειστών για να γυρίσει σελίδα.
Η χώρα μας χρειάζεται μια δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση που θα οδηγήσει στην ανάκτηση της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας στην Ε.Ε. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και λόγω της κρίσιμης γεωπολιτικής της θέσης, απορρέει και από το αμοιβαίο συμφέρον των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. το οποίο κατέλυσαν. Η Ε.Ε. αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας και στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Μια δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση που θα συμβάλλει αποφασιστικά στο να απαλλαγεί η χώρα και η Ε.Ε. από το Δ.Ν.Τ. και την νεοφιλελεύθερη επικυριαρχία, προκειμένου:
• Η χώρα στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για την εξέλιξη του χρέους και της περαιτέρω πίστωσης να επιδιώξει μια συνολική επανατοποθέτηση της αποτυχημένης στρατηγικής της λιτότητας και της ύφεσης έναντι και των οργάνων της Ε.Ε. και της ΕΚΤ και μια έμπρακτη αναγνώριση από μέρους όλων ότι η βοήθεια μέχρι τώρα ήταν ουσιαστικά μια διαδικασία «διάσωσης» των χρεοκοπημένων ευρωπαϊκών τραπεζών.
• Να καταστήσει το δημόσιο χρέος βιώσιμο, που πλέον κατά τα 2/3 βρίσκεται σε δημόσιους οργανισμούς των εταίρων μας στην Ευρωζώνη. Η ουσιαστική αντιμετώπιση του είναι αναγκαία για την ελάφρυνση των βαρών του προϋπολογισμού της χώρας προκειμένου να προωθηθούν αναπτυξιακές πολιτικές και ενίσχυσης της ζήτησης. Στο ζήτημα του δημοσίου χρέους θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα αφορούν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων σε συνδυασμό με ρήτρα ανάπτυξης καθώς και μια περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων.
• Να συντάξει ένα νέο εθνικό πρόγραμμα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας με επενδύσεις και θέσεις εργασίας και να διεκδικήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων κατά κλάδο και περιφέρεια, με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
• Όσον αφορά τα δημοσιονομικά προγράμματα, η επιδίωξη πρέπει να είναι η από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωση τους, στα πλαίσια του δικαιώματος της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας και των αμοιβαίων συμφερόντων των Κρατών-Μελών
• Να αναλάβει πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επανάκτηση δικαιωμάτων των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής και τη δίκαιη συμμετοχή τόσο για την έξοδο από τη κρίση όσο και για την αναδιανομή του ΑΕΠ της χώρας.
και όσον αφορά στην Ε.Ε., να επιδιώξει τη θεσμοθέτηση:
• του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου,
• Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το σύνολο του ευρωπαϊκού χρέους και αμοιβαιοποίησης του,
• εισαγωγής του θεσμού των ευρωομολόγων και
• μιας κοινά αποδεκτής δημοσιονομικής πολιτικής με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των χωρών-μελών της Ε.Ε. και με αντίστοιχες μεταβιβάσεις από τις πλεονασματικές χώρες στις ελλειμματικές.
• Να συμβάλλει από κοινού με άλλες Κυβερνήσεις στην Ε.Ε. στην προώθηση για συνολική λύση της ευρωπαϊκής κρίσης.
Τώρα έχουμε εμείς την ευθύνη. Δική μας είναι η απόφαση. Θα επιλέξουμε με βάση τα συμφέροντα της χώρας μας και του ελληνικού λαού και όχι με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών, της διαπλοκής και της ευρωπαϊκής και εγχώριας ολιγαρχίας.
Τίποτε δεν είναι αναλλοίωτο και αμετάβλητο. Άνθρωποι αλλάζουν αποφάσεις ανθρώπων.
Η χώρα μας χρειάζεται μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.
Έχουμε τη δυνατότητα ως λαός και ως χώρα να βαδίσουμε σε μια δημοκρατική και προοδευτική λύση, με σχέδιο και προοπτική.
Αφήνουμε στην άκρη την απάθεια. Όχι στο Λευκό και στο Άκυρο. Συμμετέχουμε με τη ψήφο μας και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Από την ψήφο όλων μας, εξαρτάται η πορεία της χώρας που μπορεί να καταστεί καταλύτης μιας ευρύτερων προοδευτικών εξελίξεων στην Ε.Ε.
Ως πολίτες, έχουμε το λόγο.
Μένανδρου 54, 7ος όροφος, Αθήνα
Τηλ. Επ. 2105274641 2105247594
Email: socialistparty.gr@gmail.com
Site: www.socialistparty.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου