Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Στέφανος Τζουμάκας Σχετικά με το αποτέλεσμα των σημερινών Ευρωεκλογών

 


 

Από το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι σαφή κάποια βασικά συμπεράσματα:

α) Η εντυπωσιακή και έντονη έκφραση της πολιτικής και κοινωνικής δυσαρέσκειας των πολιτών με προφανείς πολιτικές συνέπειες τόσο για το κυβερνητικό κόμμα όσο και για τα δύο πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης.

β) Η πρωτοφανής αποχή από τη συμμετοχή στις κάλπες θα έχει επιπτώσεις απονομιμοποίησης τόσο κυβερνητικών επιλογών όσο και για την περαιτέρω ύπαρξη ορισμένων πολιτικών σχηματισμών στο δημόσιο βίο της χώρας.

γ) Στη συντριπτική ήττα της Ν.Δ., δεν υπάρχει εναλλακτική λύση καθότι η κρίση ηγεσίας και πολιτικής αναξιοπιστίας των επόμενων δύο κομμάτων έγινε καταφανής τόσο την τελευταία περίοδο αλλά και με την απόρριψη που υπέστησαν στις σημερινές εκλογές.

δ)Τα ποσοστά που έλαβαν τα  κόμματα δεν είναι αντίστοιχα των ψήφων των πολιτών, όταν το 59% απέχει με απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων εκλογέων για όλα τα κόμματα.

ε) Σε επίπεδο ΕΕ χρειαζόμαστε νέο πολιτικό σχέδιο για την ομόσπονδη Ευρώπη, ως ενδιάμεση δύναμη ειρήνης και συνεργασίας, απορρίπτοντας το σχέδιο των ΗΠΑ, για δεύτερο ψυχρό πόλεμο.

 

Το Νοέμβριο του 2023, αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχα αναφέρει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο πολιτικά σώμα, δεν έχει ηγεσία».

Σήμερα, οι Έλληνες πολίτες, μέσα από τη συμμετοχή τους αλλά και μέσα από τη μη συμμετοχή τους, δήλωσαν με απόλυτη σαφήνεια ότι «η χώρα είναι ένα ακέφαλο πολιτικά σώμα».

Η αποχή είναι «πρώτο κόμμα» με διαφορά. Η τάση αυτή διαφάνηκε ήδη στις πρόσφατες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κρίσιμες Περιφέρειες και Δήμους με πολιτική σημασία ευρύτερη για τη χώρα και πλέον αποκτά πρωτοφανή έκταση, ως φαινόμενο.

Η αποχή μπορεί να αθροίζεται ως ενιαίο σύνολο. Με την αποχή, τα ποσοστά μπορεί να  διαμορφώνουν δυνάμεις με ισχύ που δεν ανταποκρίνονται στην πλειοψηφία της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε σαφή έκφραση της πολιτικής πλειοψηφίας, εντούτοις είναι γεγονός ότι οι λόγοι που οδηγούν στην αποχή δεν είναι οι ίδιοι για όλους.

Είμαστε αντίθετοι -από θέση αρχής- με την αποχή ωστόσο κατανοούμε τη διάκριση μεταξύ αυτών που απέχουν από  τις εκλογές .

Η  αποχή μπορεί γενικά να διακριθεί σε τρεις βασικές κατηγορίες. Οι δύο πρώτες είναι οι «παραδοσιακές» μορφές αποχής, δηλαδή η πλασματική αποχή που οφείλεται στους μη εκκαθαρισμένους εκλογικούς καταλόγους καθώς και η αποχή των συμπολιτών μας, που παραδοσιακά απέχουν από εκλογικές διαδικασίες και την πολιτική ζωή της χώρας συνολικά.

Υπάρχει, όμως, και μία τρίτη, η οποία είναι σαφές ότι στην παρούσα συγκυρία στη χώρα συνολικά αλλά και ειδικότερα στον προοδευτικό χώρο λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά «χιονοστιβάδας». Είναι η αποχή που εκφράζει σαφή πολιτική θέση αποδοκιμασίας των ηγεσιών των κομμάτων και υποδηλώνει το βάθεμα της κρίσης αξιοπιστίας και αντιπροσώπευσης του πολιτικού συστήματος συνολικά.

Είναι αποτέλεσμα της ήττας της Πολιτικής και της υποκατάστασης της. Στην Ελλάδα, υπάρχει σοβαρή κρίση στο επίπεδο αυτό, φαινόμενο που σήμερα αποτελεί πραγματικότητα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Είναι σαφές και από το αποτέλεσμα των σημερινών Ευρωεκλογών ότι οι πολίτες θεωρούν ότι έχουν επιλογές σε κόμματα διαμαρτυρίας, που στην παρούσα πολιτική συγκυρία σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο έλαβε κυρίως τη μορφή του τιμωρητισμού, δια της πρωτοφανούς ενίσχυσης της Ακροδεξιάς

Είναι επίσης, όμως σαφές ότι οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη και σε προοδευτικά κόμματα ως εναλλακτικές διακυβέρνησης, που να μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες, στη βάση ενός πολιτικού σχεδίου και να διαμορφώσουν πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Δε θεωρούνται  από τους πολίτες δυνάμεις που έχουν λύσεις. Δεν εμπνέουν, δεν πείθουν, δεν έχουν αξιοπιστία.

Σήμερα ήταν καταιγιστική η έκφραση κοινωνικής δυσαρέσκειας και εκλογικής αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση της ΝΔ και στις πολιτικές της και μάλιστα σε μία κάλπη, όπως αυτή των Ευρωεκλογών, που δεν είναι εκλογές ανάδειξης διακυβέρνησης  χώρας.

Ωστόσο, είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας, ορισμένοι να επιχαίρουν, να προπαγανδίζουν ότι δικαίωσαν είτε πολιτικές πρακτικές παρωδίας, είτε αποτυχιών στον προοδευτικό χώρο, όταν πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πρώτου -σε καθεστώς μεγάλης εκλογικής ήττας- και δεύτερου/τρίτου κόμματος.

Βρίσκονται πλέον και σε εκλογική απομόνωση γιατί όταν λαμβάνεις σε  Ευρωεκλογές 15% ή 13% με 41% συμμετοχή και απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων σε απόλυτους αριθμούς, σημαίνει και  πλήρη απονομιμοποίηση ηγεσίας, στελεχών, πολιτικών επιλογών και εκλογική συντριβή.

Επιβεβαιώνεται και εκλογικά ότι πρόκειται για θνησιγενή πολιτικά μορφώματα, που δεν μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση για τη χώρα και τους πολίτες.

Όσον αφορά σε επίπεδο ΕΕ, είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε νέο πολιτικό σχέδιο για την ομόσπονδη Ευρώπη, με πολιτική και κοινωνική συνοχή, ως ενδιάμεση δύναμη ειρήνης και συνεργασίας. Χρειαζόμαστε την απόρριψη του σχεδίου των ΗΠΑ, για το δεύτερο ψυχρό πόλεμο και την πολιτική αναμετρήσεων και αθέμιτου ανταγωνισμού του αναπτυγμένου κόσμου με τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Χρειαζόμαστε Ευρωπαϊκά ταμεία ανάπτυξης και όχι ταμεία για την πολεμική οικονομία. Οι λαοί της Ευρώπης θέλουν προστασία των αναπτυξιακών  προσπαθειών και όχι αθέμιτους ανταγωνισμούς, οικονομικούς και εμπορικούς.

Δεν προηγείται το εμπόριο όπλων αλλά η ευημερία, η ειρήνη και οι συνεργασίες.

Στην Ελλάδα, για να αντιμετωπίσουμε τη κρίση, χρειαζόμαστε μεγάλες πρωτοβουλίες και σε εθνική κλίματα καθότι μια εκτεταμένη παρασιτική τάξη έχει επιβάλει την αποβιομηχάνιση της χώρας και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο με ασυδοσία, κερδοσκοπία και απληστία, ενώ ένας κύκλος παραγόντων οργανώνει την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση των πολιτών καθώς και υποκατάσταση  της πολιτικής με εκφραστές της ανικανότητας και της παρακμής.

Επιδιώκουμε από σήμερα τη συγκρότηση νέας προοδευτικής παράταξης με αρχές, αξίες και πολιτικές εναλλακτικής λύσης, με συλλογική προσπάθεια όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών της χώρας μας, με δημοκρατική αφύπνιση, ειλικρινή συζήτηση και συνεργασία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και την εδραίωση προοδευτικών εξελίξεων και επιτευγμάτων και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη.

Διαμορφώνουμε μια νέα προοδευτική παράταξη που να μπορεί να οδηγήσει με Δημοκρατία, με κριτική και συνεργασίες σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: