Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Απαντήσεις Στέφανου Τζουμάκα στο debate υποψηφίων της Κυριακάτικης εφ. Documento

Το Documento δίνει βήμα στους διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Τοποθετήσεις από το Στέφανο Τζουμάκα σε ερωτήσεις από την εφημερίδα Documento  για τη λειτουργία και τη φυσιογνωμία του κόμματος και για την πολιτική απάντηση στην κυβέρνηση.

Πρώτη ερώτηση: Τι πρέπει να αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ οργανωτικά για να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία;

Απάντηση:

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρωτίστως είναι πολιτικό και όχι οργανωτικό. Πολιτικό κόμμα σημαίνει εσωτερική πολιτική ενότητα. Σημαίνει λαϊκό κόμμα ως κόμμα της κοινωνίας και όχι μόνο των μελών του· και στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αυτά δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.

Δεν συζητιούνται ζητήματα κρίσιμα, το οργανωτικό υποκαθιστά τις πολιτικές αναζητήσεις. Η διαχείριση του αντικυβερνητισμού δεν είναι το βασικό στους προσανατολισμούς και στη φυσιογνωμία ενός μεγάλου κυβερνητικού κόμματος.

Οι πολιτικές προτεραιότητες της ηγεσίας πρέπει να ορίζονται και να καθορίζονται με αυτοπροσδιορισμούς σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό, κοινοβουλευτικό και κομματικό επίπεδο.

Να θέσουμε ένα τέλος στην υποκατάσταση της πολιτικής με οργανωτικά μέτρα και να λειτουργήσουμε ως κόμμα προοδευτικής πλειοψηφίας και όχι των εσωκομματικών αντιθέσεων που δείχνουν ένα κόμμα σε αδράνεια, το οποίο αντίθετα θα πρέπει να οδηγεί.

Χωρίς λαό δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, παρά μόνο οργανωτικά σχήματα.

Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν την πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να είναι αριστερό κόμμα πρέπει να είναι λαϊκό κόμμα, ανοικτό σε κάθε πολίτη και όχι μηχανισμός.

Κόμμα που παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί γεγονότα με βάση αρχές και θέσεις σε θέματα πολιτικά, οικονομίας, βιομηχανίας, αγροτικής παραγωγής και νέων τεχνολογιών, ανεργίας και διαβίωσης, εκπαίδευσης, νεολαίας και πολιτισμού.

Είμαστε με τις πολιτικές για τη συγκρότηση ενός νέου ρεύματος νίκης και εναλλακτικής λύσης για τη χώρα και για τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές.

Δεύτερη Ερώτηση: Ποιος ο απολογισμός της διεύρυνσης; Θα συνεχίσετε το εγχείρημα εάν αναλάβετε τα ηνία;

Απάντηση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ –στην πράξη και όχι στα λόγια– δεν μετεξελίχθηκε ουσιαστικά σε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και από σήμερα οφείλουμε να συμβάλουμε στο να μετεξελιχθεί σε ένα μεγάλο, λαϊκό πολιτικό κόμμα, με σαφή πολιτική ενότητα, στη βάση ενός σχεδίου, της εναλλακτικής λύσης για τη χώρα.Η διεύρυνση μπλοκαρίστηκε από μειοψηφικές πρακτικές, με ακύρωση βασικών αναφορών για αγωνιστές, όπως η ισοτιμία και η συμπόρευση. Είναι μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη και για τη χώρα συνολικά.

Όπως αποδείχθηκε και με το εκλογικό αποτέλεσμα, η Προοδευτική Συμμαχία αποτελούσε για ορισμένους απλώς εκλογικό βραχίονα και αυτή η πρακτική συνέβαλε –μαζί και με άλλες αρνητικές και μειοψηφικές επιλογές– σε μια νέα στρατηγικής σημασίας ήττα για τον προοδευτικό χώρο.

Η ολοκλήρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να σημάνει αξιόπιστη συμπόρευση στη βάση κοινών αρχών, αξιών, πολιτικού σχεδίου, με αμοιβαιότητα και να σηματοδοτηθεί τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, σε εγκατάλειψη των πολιτικών της ήττας, σε ανασύνταξη και σε αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού από πρόσωπα με ήθος και διαδρομή, καθώς και με τη δημιουργία «τράπεζας στελεχών» ανά περιοχή και κλάδους εργασίας.

Προφανώς θα τηρηθούν καταστατικές δεσμεύσεις για την ανάδειξη νέων οργάνων – τοπικά, περιφερειακά και σε κάθε κλάδο εργασίας.

Τρίτη Ερώτηση: Αν κερδίσετε, θα δώσετε ρόλους στους συνυποψήφιούς σας; Κι αν ναι, ποιους;

Απάντηση:

Στην Πολιτική έχουμε αρμοδιότητες και ευθύνες.

Χρειάζονται διαβουλεύσεις με τους υποψήφιους και δεκάδες στελέχη μέσα και έξω από τη Βουλή για τη συμβολή του καθένα και της καθεμίας για την ανάληψη θέσεων ευθύνης με βάση και τις αντίστοιχες επάρκειες. Το πρώτο κριτήριο είναι οι ανάγκες της χώρας, η οικονομία και η κοινωνική πολιτική παράλληλα με την αυτονομία στην πολιτική από εξωπολιτικά δίκτυα.

Τέταρτη Ερώτηση: Ποιες μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας μπορούν να θωρακίσουν τη χώρα μας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης;

Απάντηση:

 Έχουμε δύο νέες στρατηγικές σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Σχετίζονται με τη μείωση των ρυπογόνων υλών στην ατμόσφαιρα και ιδιαίτερα του βλαπτικού διοξειδίου του άνθρακα. Αφορούν την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση. Χρειαζόμαστε πολιτικές και μέτρα για επιτυχή αποτελέσματα που αφορούν τον πλανήτη. Ειδικότερα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που ανέκαθεν έπλητταν την ανθρωπότητα. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα για τα επείγοντα και μακροπρόθεσμα τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών από αυτά τα φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, οι καύσωνες και οι πυρκαγιές.

Το πρώτο ζήτημα είναι οι υποδομές. Το δεύτερο ζήτημα είναι το φυσικό περιβάλλον και η δόμηση. Και το τρίτο η οργάνωση του κράτους και των υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Η χώρα μας υστερεί σε μεγάλο βαθμό σε υποδομές απορροής και περισυλλογής όμβριων υδάτων για μελλοντική χρήση, εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Η πυροπροστασία, ευθύνη των δήμων με επίκεντρο την καύσιμη ύλη, χωλαίνει σημαντικά, όπως και η δασοπροστασία.

Η αυθαίρετη δόμηση και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από επιχειρηματικές δραστηριότητες αποτελούν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών. Σε αυτούς τους παράγοντες να προσθέσω και τους ανθρωπογενείς, όπως οι εμπρησμοί που αποτελούν το 80% των αιτίων των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Η αποκέντρωση των υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με την ανάθεση στις περιφέρειες και στους δήμους της ευθύνης αλλά και των κονδυλίων θα αποτελέσουν μια σημαντική πρόοδο στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Πέμπτη Ερώτηση: Αναθεωρήσατε την κριτική σας στα pass, στο καλάθι του νοικοκυριού και στις επιδοτήσεις στο ρεύμα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα;

Απάντηση:

Η ακρίβεια της Δεξιάς έχει και τους εξαιρετικά ευνοημένους που συσσώρευσαν πλέον των 6 δισ. σε 18 μήνες, σε μια πρωτοφανή κερδοσκοπική ασυδοσία. Στους ευνοημένους συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες με τεράστια κερδοφορία.

Με έμμεσους φόρους σε βάρος όλων δημιούργησε τα επιδόματα που οι καταναλωτές επιστρέφουν στα καρτέλ της ακρίβειας. Οι δήθεν ευνοημένοι των επιδομάτων πληρώνουν πολύ περισσότερα ως καταναλωτές και ταυτόχρονα αγοράζουν πολύ λιγότερα.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η μείωση της αγοραστικής δύναμης και μέσω της μείωσης των πραγματικών μισθών κατά 7,4%.

Η ακρίβεια, δε, πλήττει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά που για τις ανάγκες διαβίωσης ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους πηγαίνει στα τρόφιμα καθότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων έχει μηνιαία αύξηση 35 φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι προφανές για κάθε πολίτη ότι με αυτή την πολιτική των μικρο-επιδομάτων ξεπέρασαν κάθε όριο της θεωρίας ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Θα έχουν την πολιτική και κοινωνική απάντηση που τους αξίζει.

Έκτη Ερώτηση: Η εκπεφρασμένη πρόθεση του πρωθυπουργού για υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά σας βρίσκει a priori αντίθετους;

Απάντηση:

Το θέμα αφορά το διεθνές δίκαιο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ευθέως ότι θα προβεί σε παράβαση του δικαίου ανατρέποντας τη νομική βάση με μια ανιστόρητη θέση ότι τα ζητήματα των διαφορών με τη γείτονα χώρα αφορούν θέματα γεωπολιτικής και όχι διεθνούς δικαίου.

Η χώρα με βάση το διεθνές δίκαιο έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα που αφορούν έννομα δικαιώματα και συμφέροντα και όχι θεωρίες από τις διεθνείς σχέσεις για εντελώς άλλου περιεχομένου θέματα που αφορούν γεωπολιτικές επιδιώξεις. Οι ενδιαφερόμενες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν υπέγραψαν τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εμείς ως χώρα είμαστε με τη διεθνή νομιμότητα. Θα αποτύχουν ως προς τις επιδιώξεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου