Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Συνέντευξη του Στέφανου Τζουμάκα για τη συγκυρία στο Ράδιο politica Κρήτης

 

«Η ηγεσία της ΝΔ είναι παράρτημα των καρτέλ - Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις για τις 151 έδρες»

 

Χρήστος Κώνστας: Κύριε Τζουμάκα, καλησπέρα σας!

Στέφανος Τζουμάκας: Καλησπέρα!

 

ΧΚ: Ευχαριστώ θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης. Θέλω να ξεκινήσω με αυτό: από εδώ και πέρα ό,τι βλέπουμε, ό,τι διαβάζουμε σε επίπεδο στρατηγικής και ανάλυσης θα φέρει την υπογραφή σας;

ΣΤ: Ε όχι! Υπάρχει συλλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς είμαστε μία επιτροπή που θα κάνουμε τις προτάσεις μας και θα μιλάμε με τον πρόεδρο, θα μιλάμε με την Πολιτική Γραμματεία και θα μιλάμε και δημόσια.

 

ΧΚ: Για να τα πάρουμε ένα-ένα, να ξεκινήσουμε από αυτό… Δηλαδή από το 2017 είστε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ…

ΣΤ: Υποστηρίζω εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ από το ‘12…

 

ΧΚ: Από το ‘12, πιο ενεργά όμως είστε μέσω των οργάνων από το 2017 και μετά. Η ερώτηση είναι η εξής: σε επίπεδο στρατηγικής τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει; Να διαφοροποιήσει, να εστιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και των βουλευτικών εκλογών όποτε αυτές γίνουν;

ΣΤ: Ένα μεγάλο κόμμα κυβερνητικό πρέπει να έχει μία συνολική πολιτική για το τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα. Είναι βασικό ζήτημα αυτό. Τι συμβαίνει λοιπόν στην Ευρώπη, τι συμβαίνει στη χώρα μας και τι πρέπει να κάνουμε για τη χώρα μας;

 Εν συντομία, είμαστε σε μία κατάσταση διεθνώς πάρα πολύ αρνητική, διότι επιχειρείται από πολλές πλευρές, κυρίως από την αγγλοσαξωνική συμμαχία, η νέα διαίρεση του κόσμου. Και αυτό ήδη έχει αρνητικές επιπτώσεις και θα συνεχίσει να έχει στη διεθνή κοινότητα. Πάρα πολλοί κύκλοι πολύ σωστά θέτουν το ζήτημα ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο του Β’ Ψυχρού Πολέμου.

 Ένας πόλεμος που είναι ανάμεσα στη Δύση και στις ανερχόμενες δυνάμεις των BRICS, ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Εμείς λοιπόν του αναπτυγμένου κόσμου είμαστε 900 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι 7,5 δις. Είναι η εξέλιξη της ανθρωπότητας. Εμείς παράγουμε το 30% του παγκόσμιου πλούτου, οι αναπτυσσόμενες χώρες παράγουν το 70% του παγκόσμιου πλούτου. Είναι πολύ μπροστά μας. Οι αναπτυσσόμενες χώρες παράγουν το 90% των τροφίμων. Μας ταΐζουν. Εμείς παράγουμε το 10% των τροφίμων. Εμείς λοιπόν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας, εκτός από τις Τεχνολογίες, την πολεμική βιομηχανία, τις ιατρικές επιστήμες και άλλα επιστημονικά επιτεύγματα.

 Με βάση αυτά τα δεδομένα, αντί να γίνει μία διεθνής συζήτηση σοβαρή, αποφάσισαν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία που έχουν και μία ιστορική Ομογένεια και παλιές πολιτικές αποικιοκρατίας, να κάνουν μία δική τους συμφωνία απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. Και το πρώτο πράγμα που έσπασαν ήταν το πολυμερές εμπόριο. Βέβαια, ξεκίνησε πρώτος ο Τραμπ, έβαλε δασμούς στα κινέζικα προϊόντα, για να τα καταστήσει πιο ακριβά. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Αντί λοιπόν να κάνουν μία σοβαρή συζήτηση στο δυτικό ημισφαίριο για όλα αυτά, συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο -ως Δύση μιλώ πάντα- και δεν μαζέψαμε γρήγορα αυτή την επέμβαση στην Ουκρανία που έκανε η Ρωσία, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, με αποτέλεσμα να οξύνεται η κατάσταση.

 Έχουμε λοιπόν θέμα, ότι εμείς θέλουμε Ειρήνη, θέλουμε αμέσως τώρα εκεχειρία, θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος και πρέπει η ΕΕ να το κάνει αυτό άμεσα. Αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ηγεσίες της ελέγχονται από την Ουάσιγκτον. Έχασε δηλαδή η ΕΕ και την ελάχιστη βάση που είχε αυτονομίας. Και το φωνάζουμε πολλά χρόνια ότι η ΕΕ έπρεπε να γίνει Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κρατική οντότητα, με κεντρική κυβέρνηση, με Γερουσία, Κοινοβούλιο και να παρεμβαίνει ως δύναμη Ειρήνης και προοπτικής γιατί ξέραμε εδώ και πολλά χρόνια ότι ετοιμάζεται η αναμέτρηση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. Αυτό είναι το ένα θέμα. Το δεύτερο θέμα είναι η ΕΕ.

 Η ΕΕ λοιπόν δεν έχει αυτή την περίοδο ταυτότητα, άγεται και φέρεται, διότι δεν μπορεί να επιβάλλει τα συμφέροντα που αφορούν τις κοινωνίες. Θα φέρω ένα παράδειγμα, το θέμα της ενεργειακής κρίσης. Πού ορίζεται η τιμή κάθε πρωί της αξίας του ρεύματος; Στο Άμστερνταμ. Ποιος το ορίζει; Το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ποιος έπρεπε να επέμβει εκεί; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της ΕΕ. Δεν υπάρχει, είναι ανύπαρκτη, όπως ανύπαρκτη είναι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

 

ΧΚ: Πάντως σε ό,τι αφορά τη χώρα μας το Χρηματιστήριο Ενέργειας ενεργοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με πρωτοβουλία Σταθάκη…

ΣΤ: Δεν είναι θέμα ενεργοποίησης, είναι θέμα ευρωπαϊκών συνθηκών. Άλλο να υπάρχει ένα Χρηματιστήριο και άλλο να επεμβαίνεις και άλλο να μην επεμβαίνεις όταν κάνεις κερδοσκοπία και καρτέλ. Και δεν επενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς. Δεν επενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ως όφειλαν. Γιατί δεν έχουμε πολιτική ηγεσία στην ΕΕ. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν: να λειτουργήσει η Κεφαλαιαγορά η Ευρωπαϊκή και να λειτουργήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Να σταματήσουν η κερδοσκοπία και το καρτέλ. Γιατί τι έκαναν εκεί και συνεχίζουν να κάνουν; Βάζουν σε ένα καλάθι όλα τα προϊόντα της Ενέργειας. Με το πιο ακριβό που είναι το φυσικό αέριο, το πιο φθηνό που είναι από τις ανανεώσιμες πηγές, και έτσι κάνουν την κερδοσκοπία του αιώνα. Μιλάμε για ξεσάλωμα κερδοσκοπίας!

 Πού είναι η πολιτική ηγεσία; Για αυτό είναι η πολιτική ηγεσία… Για να κάνει ρυθμίσεις στις αγορές. Εδώ είναι η μεγάλη σύγκρουση: ότι έχουμε μία δεξιά ηγεσία στην Ευρώπη που δεν θέλει να παρέμβει στις αγορές, όσο και αν εμείς φωνάζουμε ότι πρέπει να υπάρχει πλαφόν στην τιμή. Γιατί πρέπει να κάνει παρέμβαση στην αγορά στο άγιο δισκοπότηρο της Θάτσερ.

 Πάμε τώρα στο δεύτερο Χρηματιστήριο, των ρύπων. Τι πέρασε η ΕΕ; Ότι πρέπει μέχρι το ‘50 να έχει τόσο ρύπο κάθε χώρα ως προς την Ενέργεια -αφού είχαν την ανοησία να το πουν μέχρι το ‘30. Τι σημαίνει αυτό; Κάθε πρωί υπολογίζεται η ρύπανση κάθε χώρας και έρχεται η τιμή στο λογαριασμό μας. Κάθε πρωί ένα μέρος των εσόδων που συγκεντρώνεται από τις ποινές το κατευθύνουν ως ενίσχυση και επιδότηση σε εταιρείες που παράγουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή τους χρηματοδοτούν, όχι τους δανειοδοτούν. Πάρτε λεφτά, να κάνετε αυτό! Με αυτές τις επιλογές άλλοι κερδοσκοπούν και χρεώνονται οι δικοί μας λογαριασμοί.

  Άρα εδώ έπρεπε να υπάρχει κυβέρνηση. Και στη χώρα μας δεν υπάρχει κυβέρνηση. Είναι παράρτημα συμφερόντων, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Να επέμβει αμέσως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας, που έχουμε. Τίποτα! Να επέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τίποτα! Δουλεύει το σύστημα των καρτέλ, κερδοσκοπούν σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως είναι η Ενέργεια, τα καύσιμα και τα τρόφιμα. Εμείς είμαστε απέναντι.

 

ΧΚ: Άρα λέτε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα παράρτημα των καρτέλ;

ΣΤ: Κανονικά! Ποιο παράρτημα; Της υποταγής που έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Γιατί εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα της αγοράς της Ενέργειας και των Χρηματιστηρίων. Κανονικά! Για αυτό πρέπει να φύγουν χθες, να τα μαζέψουν και να φύγουν.

 

ΧΚ: Ωραία λοιπόν, να τα μαζέψουν και να φύγουν. Αυτό όμως για να γίνει προϋποθέτει την ψήφο των πολιτών…

ΣΤ: Ασφαλώς!

 

ΧΚ: Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής: με αυτή την εικόνα που περιγράφετε, η οποία δεν είναι τωρινή. Με αυτές τις υποθέσεις που εσείς τις οριοθετείτε και συχνά πυκνά έρχονται στο φως της δημοσιότητας και έχουν να κάνουν με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με τη διαχείριση κορυφαίων ζητημάτων της χώρας, από την πανδημία μέχρι το ενεργειακό.

 Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής, επειδή είπατε να σηκωθούν να φύγουν: πώς εξηγείτε το γεγονός -και θέλω την άποψη του επικεφαλής της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ- πώς οι μετρήσεις δεν δείχνουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση να εμπιστεύεται ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤ: Μάλιστα! Αυτό δεν είναι βέβαιο. Θα σας πω όμως κάποιες απόψεις μου για το πού βρίσκεται ο κόσμος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο το δυτικό ημισφαίριο. Ο κόσμος θέλει ασφάλεια. Και πρέπει να πούμε ότι κάθε προοδευτικός άνθρωπος βλέπει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορούν να δώσουν αυτή την ασφάλεια για την Ελλάδα. Αυτό είναι βασικό ζήτημα, γιατί με αυτήν την κρίση είναι το πρώτο ζήτημα που θέλει κάθε πολίτης. Οποιασδήποτε πλευράς και αν είναι.

 Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να έχεις μία πολιτική που να είναι αξιόπιστη. Ότι δηλαδή έχεις τη δυνατότητα να εφαρμόσεις ορισμένες πολιτικές σε μία κατεύθυνση, δηλαδή ότι υπάρχουν άλλες πολιτικές. Και το τρίτο είναι να έχεις σαφή διαμόρφωση, έμπρακτα και με τις κατευθύνσεις σου ότι είσαι ειλικρινής. Ο κόσμος λοιπόν στο δυτικό ημισφαίριο έχει προβληματισμούς: υπάρχει εναλλακτική λύση. Γιατί ο κόσμος δεν ξέρει ότι μπορεί μία προοδευτική πολιτική ηγεσία να θέσει πρώτα την πολιτική, που έχει ηττηθεί από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού από το 2010 και μετά.

 Οι πολιτικές ηγεσίες στη μεγάλη πλειοψηφία είναι ελεγχόμενες από το χρηματιστηριακό κεφάλαιο, από το τραπεζικό κεφάλαιο, δεν είναι όπως παλιά που ήταν από τους βιομήχανους και τους μεγαλέμπορους. Και ο κόσμος δεν μπαίνει σε μία συζήτηση γιατί τα Μέσα Ενημέρωσης είναι ελεγχόμενα, για αυτό υπάρχει η κριτική των προοδευτικών δυνάμεων, γιατί να κατέχουν τα Μέσα οι ολιγαρχίες; Οι οποίες θέλουν συγκεκριμένη πολιτική, ότι δεν υπάρχει κανένας δρόμος, ότι αυτός μόνο είναι ο δρόμος, η υποταγή στα Χρηματιστήρια, η υποταγή στα καρτέλ, υποταγή στους κερδοσκόπους.

 Εδώ λοιπόν διαμορφώνονται δύο ρεύματα μέσα στις κοινωνίες: αυτοί που λένε «εμπρός να τα αλλάξουμε» και είμαστε -και εμείς ένα μέρος στην Ελλάδα μεγάλο και όπως και σε άλλες χώρες- και είναι και αυτοί που λένε «εμπρός να τους τιμωρήσουμε». Πάρ’τε παράδειγμα τις γαλλικές εκλογές. Γιατί η Λεπέν ανέβηκε τόσο πολύ; Μετακινήθηκαν προοδευτικές δυνάμεις – το γαλλικό κομουνιστικό κόμμα είχε 26% πήγε στο 3,5% γιατί;- μετακινήθηκαν λοιπόν οι εργαζόμενοι και είπαν «θα τους τιμωρήσουμε» γιατί δεν βλέπουν εναλλακτική λύση. Και ποιο είναι το ζήτημα τώρα;

 Εγώ προέρχομαι από μία γενιά, και εμείς δεν βλέπαμε και τη φτιάξαμε εμείς την εναλλακτική. Πρέπει λοιπόν να φτιάξουμε την εναλλακτική λύση, αυτό χρειάζεται και για τον ελληνικό λαό και για τον γαλλικό λαό και για τον ισπανικό, τον γερμανικό και για όλους τους λαούς.

 

ΧΚ: Ερώτηση: εναλλακτική είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του και ο Αλέξης Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και μία ευρύτερη προοδευτική συμμαχία και ποιοι χωρούν σε αυτήν;

ΣΤ: Εναλλακτική λύση πρώτον είναι ότι έχω άλλες πολιτικές να εφαρμόσω και μετά θα δούμε πώς διαμορφώνεται το εκλογικό σώμα. Γιατί σου λέει: εσύ ποια άλλη πολιτική θα εφάρμοζες; Τώρα αμέσως θα καλούσα την Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς για να βάλει κανόνες.

 Δεύτερον θα καλούσα την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί δεν το κάνουμε; Γιατί η κυρία Ούρσουλα φον Ντερ Λάιαν, η πρόεδρός μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν επεμβαίνει για να ασκήσει πολιτική για ρυθμίσεις στις αγορές και τις τιμές. Γιατί έγινε τόση σύγκρουση και δεν κατάληξαν σε συμφωνία οι ευρωπαϊκές ηγεσίες τόσον καιρό; Διότι δεν συμφωνούν να μπει ρύθμιση στην αγορά. Και τι λένε; Αυτό που λέει και εδώ ο υπουργός ο Άδωνης, να φτιάξουμε το Καλάθι της Νοικοκυράς, να σας ενισχύσουμε, να κάνουμε συνδικαλισμό να σας δώσουμε ενισχύσεις στο εισόδημα, γιατί έχει κατέλθει η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

 Εδώ στην Ελλάδα είμαστε οι πρώτοι στο ύψος της λιανικής και της ακρίβειας, μιλάμε για καταστροφή, δηλαδή δεν υπάρχει κυβέρνηση, αυτοί είναι περίπτωση, είναι σύλλογος, είναι υποταγμένοι απόλυτα. Με δύο καταστροφικές πολιτικές: ακρίβεια και πτώση της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων. Τι λέει η ευρωπαϊκή δεξιά; Όχι επέμβαση στην αγορά, όχι ρύθμιση, όχι πλαφόν, αλλά να δώσουμε ενισχύσεις. Να περάσει ο καιρός και μετά βλέπουμε. Να μην συγκρουστούμε με το χρηματιστηριακό, με το παρασιτικό και το κεφάλαιο της κερδοσκοπίας και των καρτέλ. Έπρεπε να γίνει ρύθμιση στις τιμές και στη λιανική και στη χονδρική.

 

ΧΚ: Δηλαδή τι; Να πλαφοναριστούν οι τιμές των τροφίμων;

ΣΤ: Φυσικά! Ποιος μπορούσε να το κάνει; Είναι θέμα της Επιτροπής του Ανταγωνισμού. Που είναι σε λήθαργο. Είναι θέμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Που είναι σε λήθαργο. Είναι θέμα της φοροδιαφυγής. Που είναι σε λήθαργο οι φορολογικές υπηρεσίες. Απλά πράγματα. Των υπηρεσιών μας, του παρόντος συστήματος. Έχουν πλήρη υποταγή. Ενώ υπάρχει λύση. Δεν μιλάμε αορίστως και λέμε διάφορα εμείς του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία γενικώς και αορίστως…

 

ΧΚ: Ωραία! Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή αν ήταν σήμερα κυβέρνηση θα έβαζε πλαφόν στο μακαρόνι; Στο ρύζι; Αυτό μας λέτε;

ΣΤ: Θα έβαζε πλαφόν στα προϊόντα της παραγωγής που δημιουργούν μετά ακρίβεια στα προϊόντα της διατροφής και  στο χώρο της διατροφής θα έθετε σχετική ρύθμιση στις τιμές. Το βασικό όμως είναι ο χώρος από τον οποίο προέρχεται η ακρίβεια και είναι η ενεργειακή ακρίβεια. Μετά είναι η ακρίβεια των μεταφορών. Ξέρετε ότι σήμερα ένα προϊόν είναι φθηνότερο από την ίδια τη μεταφορά του; Πότε έχει ξαναγίνει αυτό όλα αυτά τα χρόνια στο καπιταλιστικό σύστημα να είναι φθηνότερο το προϊόν από τη μεταφορά;

 Δεν υπάρχουν πολιτικές ηγεσίες, είναι ανύπαρκτες. Είναι μόνο για εκδηλώσεις και για δηλώσεις. Τα ελάχιστα που θα μπορούσαμε να κάνουμε σε όλους τους τομείς. Έτσι ήταν πάντα η δεξιά, υπηρετούσε συμφέροντα. Και δίνει ενισχύσεις και οι άλλοι συνεχίζουν να κερδοσκοπούν.

Υπάρχει ένα θέμα τώρα όσον αφορά το εκλογικό σώμα, εάν λοιπόν το εκλογικό σώμα θέλει να συνταχθεί με αυτή τη μειοψηφία της δεξιάς που είναι ένα 15-20% σε κάθε χώρα, που κερδοσκοπεί, που υπερπλουτίζει, αυτό είναι ζήτημα αξιολόγησης πια. Εμείς λέμε «όχι, σηκωθείτε οι πολίτες όρθιοι ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκετε». Είμαστε το 80%, έχουμε άλλα συμφέροντα, να δώσουμε άλλη λύση στη χώρα και άλλη λύση στην ΕΕ και να δώσουμε άλλη και διεθνώς. Είναι θέμα διάθεσης του εκλογικού σώματος.

 Τώρα όσον αφορά τις κυβερνήσεις, είναι θέμα του εκλογικού συστήματος. Με βάση την απλή αναλογική που θα γίνουν οι εκλογές, θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για μία προοδευτική διακυβέρνηση. Εάν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι προς τη μία πλευρά από την προοδευτική παράταξη. Αυτό είναι βασικό. Γιατί αν δεν συγκεντρωθούν 151 βουλευτές προς τη μία παράταξη, θα έχουμε ξανά εκλογές. Για να καθοριστεί πολιτικά το ζήτημα της χώρας, για να πάει η χώρα σε μία κατεύθυνση και εμείς θέλουμε να δώσουμε λόγο σε αυτή την κατεύθυνση, να είμαστε η πλειοψηφία, έχουμε τις δυνατότητες, ξέρουμε να κυβερνήσουμε.

 

ΧΚ: Για να περάσουμε στην ουσία, δεν έχει με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση σύμφωνα με την εκλογική διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ τους 151, σε ποιους πολιτικούς από το υφιστάμενο πολιτικό τόξο…

ΣΤ: Καταλαβαίνω την ερώτησή σας… Θεωρώ ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η εκλογική κατάσταση δεν θα μπορεί ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη να διαμορφωθεί το μπλοκ των 151 εδρών.

 Σε αυτή τη λογική αν συγκεντρωθούν 151 έδρες με τα προοδευτικά κόμματα, σαφώς ο Α. Τσίπρας θα κάνει κυβέρνηση προοδευτική. Είναι σαφές αυτό.

 

ΧΚ: Ναι, αυτό ρωτάω. Αυτές τις 151 έδρες σε ποιους πολιτικούς χώρους θα τις αναζητήσετε;

ΣΤ: Είναι το ΚΙΝΑΛ και οποιεσδήποτε άλλες δυνάμεις στον προοδευτικό χώρο.

 

ΧΚ: Είναι και το ΜΕΡΑ25;

ΣΤ: Είναι όποιοι θα είναι στο ελληνικό Κοινοβούλιο από την προοδευτική κατεύθυνση. Δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι, αλλά σίγουρα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Και όποιοι άλλοι προοδευτικοί που θα δεχθούν να συζητήσουν για ένα προοδευτικό πρόγραμμα για να γίνουν έστω τα ελάχιστα.

 

ΧΚ: Ποια είναι κατά την άποψή σας τα ελάχιστα, για να συνοψίσουμε;

ΣΤ: Πρώτον να ρυθμιστεί η αγορά, που είναι βασικό για να μπορέσει να λειτουργήσει η ελληνική κοινωνία. Δεύτερον να υπάρχει μία ενίσχυση στον κατώτατο μισθό. Δηλαδή για να τα βγάλει πέρα ένας για να πληρώσει το ρεύμα θέλει δύο κατώτατους μισθούς τώρα. Υπάρχει θέμα γιατί κόσμος πια δεν μπορεί να διαβιώσει. Όχι να ζήσει, να διαβιώσει. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα της χώρας.

 Μετά υπάρχουν άλλα θέματα, σοβαρά επίσης, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη με προτάσεις που δεν είναι καμία επανάσταση, είναι ένα σχέδιο πολιτικό με βάση τις δυνατότητες, τους κανόνες που πρέπει να ασκεί μία πολιτική κυβέρνηση. Εδώ πρόκειται για τα ελάχιστα, δηλαδή θα υπάρξει πολιτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό είναι το πρόβλημα στο δυτικό ημισφαίριο. Αν έχουμε πολιτικές κυβερνήσεις ή παραρτήματα συμφερόντων.

 

ΧΚ: Κλείνοντας, κύριε Τζουμάκα, θα ήθελα την άποψή σας, μιας και μαζί με τις Εθνικές Εκλογές ήδη κινούνται σε προεκλογική τροχιά και οι αυτοδιοικήσεις. Ποια θα πρέπει να είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές;

ΣΤ: Η Αυτοδιοίκηση είναι πολύ σπουδαία υπόθεση, ένας σημαντικός παράγοντας στη Δημοκρατία και την κοινωνία. Καταρχήν πρέπει να περάσουν αρμοδιότητες και πόροι στην Αυτοδιοίκηση. Είναι βασικό. Δεν έχει τις αρμοδιότητες που θα έπρεπε να έχει η Αυτοδιοίκηση ούτε τους πόρους. Ακόμη υπάρχει το κεντρικό κράτος, έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποκέντρωση. Κάναμε αγώνα μακροχρόνιο για να αποκτήσουμε εκλεγμένες περιφερειακές Αρχές στις Περιφέρειες και στους δήμους γιατί πάντα υπήρχαν πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν κεντρικό έλεγχο. Μη χάσουμε τον έλεγχο!

 Εμείς είμαστε αντίθετοι, άνοιγμα στις περιφερειακές κοινωνίες, στις δημοτικές κοινωνίες για να ασκήσουν πολιτικές στην περιοχή τους με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Γιατί η χώρα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα: δεν παράγει, δεν εξάγει και δεν φορολογεί. Αυτό προκάλεσε την κρίση να έχουμε έλλειμμα, χρέος και πληθωρισμό. Δείτε πού έχει πάει η παραγωγή μας. Έχει πάει στο 25%. Και οι υπηρεσίες στο 70%. Έχει τελειώσει η χώρα, δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτό.

 Πρέπει να γυρίσουμε στην παραγωγή και να έχουμε και οργανωμένες σοβαρές υπηρεσίες εκεί που έχει νόημα για τη χώρα μας. Στις νέες Τεχνολογίες. Αυτό τι σημαίνει; Πρέπει να δούμε τι γίνεται τοπικά. Τι γίνεται με τις βιομηχανικές περιοχές; Πώς έκλεισαν 400.000 επιχειρήσεις με την απαράδεκτη πολιτική που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 2010; Πόσες πρέπει να ανοίξουν από αυτές; Τι ρόλο πρέπει να παίξει η Αυτοδιοίκηση η περιφερειακή; Άρα λοιπόν αρμοδιότητες και πόρους.

 Δεύτερον, δημοκρατική συγκρότηση, γιατί βλέπουμε ότι οι δεξιές διοικήσεις στους δήμους κάνουν αυτή την πολιτική που ξέρουνε παραδοσιακά. Κομματαρχιλίκι, ρουσφέτια, αναθέσεις, ψιλικατζίδικο ΑΕ. Βλάπτουν την κοινωνία και ωφελούν ορισμένους. Συν του ότι δεν είναι εικόνα αυτή δημοκρατικής χώρας και πολιτικού συστήματος. Άρα χρειαζόμαστε προοδευτικούς συνδυασμούς.

 Τι σημαίνει αυτό; Να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για ένα σχεδιασμό που θα φέρνει αναγέννηση και νίκη και θα έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα μπορεί να εφαρμοστεί. Γιατί για κάθε περιοχή που έχει συγκεκριμένες ελλείψεις, για να υλοποιηθούν προγράμματα χρειάζονται πόροι και αρμοδιότητες. Και ασφαλώς θα πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες με την καλύτερη δυνατή προσπάθεια και συνεννόηση, με τους καλύτερους υποψηφίους γιατί αυτά είναι τοπικά ζητήματα που πρέπει να εξετάσουν οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις σε μία κατεύθυνση ότι πρέπει να είναι νικηφόρο το αποτέλεσμα, όχι να αλλάξουμε τον συσχετισμό των δυνάμεων που λένε ορισμένοι στην ευρύτερη Αριστερά.

Να πάρουμε τη νίκη, να έχουμε την πλειοψηφία, όχι αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων. Την πλειοψηφία, τη νίκη και την εναλλακτική λύση. Τα τρία αυτά.

 

ΧΚ: Κύριε Τζουμάκα, σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συνομιλία.                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: