Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ... 12-13 ΜΑΪΟΥ 2000


Αυτή την ομιλία την έκανα στη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, το 2000, πριν ΕΝΔΕΚΑ χρόνια. Θα μπορούσα να την ξανακάνω στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα καλό μάθημα για όσους έχουν αυταπάτες, για τους λεγόμενους προοδευτικούς, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΗΘΕΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ήδη η άρχουσα τάξη ξεδιπλώνει την στρατηγική της και με τη διαπλοκή των ΜΜΕ και με τις χειραγωγούμενες δημοσκοπήσεις και με ελεγχόμενους βουλευτές προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να επιβάλλει "πολιτικές" εκτροπές ως δήθεν εξελίξεις και να επιβάλλει κυβερνητικά σχήματα των συμφερόντων της. Μόνο ορισμένα ονόματα άλλαξαν. Και ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κ. Σημίτης με κείμενο του - 2 Οκτωβρίου 2011- ορίζει την ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ της συντηρητικής στρατηγικής.


1. Εκλογές, συντηρητικές εξελίξεις και πολιτική αυτονομία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σήμερα, εδώ, είναι η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του πολιτειακά συντεταγμένου κόμματος που κέρδισε τις εκλογές.

Στη νίκη, όμως, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 2000 συνέβαλαν, συνέπραξαν, την συγκαθόρισαν και δυνάμεις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές που σίγουρα δεν ανήκουν στο σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Προεξάρχοντα ρόλο, σ' αυτό το συγκρότημα των δυνάμεων συγκαθορισμού της Νίκης, έπαιξαν οι επιχειρήσεις και των Μ.Μ.Ε.

Το Συγκρότημα αυτών των δυνάμεων θα επικαθορίζει και τις εξελίξεις. Για πόσο; Αυτό είναι θέμα του Ελληνικού Λαού ή της κοινωνίας των πολιτών. Γιατί οι κοινωνίες των κολλητών είναι εκεί και όχι εδώ.

Οδηγηθήκαμε σ' ένα οριακό αποτέλεσμα και οδηγήθηκαν γνήσιες λαϊκές δυνάμεις στη δεξιά. Αυτό δεν έγινε μηχανικά. Προϋπήρξε εκλογική και πολιτική αφασία στην κυβερνητική παράταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί μεταξύ των άλλων το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και κυβερνητική παράταξη.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις δεν ήταν: σοσιαλιστικές και δεξιά, αλλά κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Τον ίδιο δρόμο έχουν οι σοσιαλιστές και η δεξιά;

Υπήρχε σαφής επιλογή δρόμου; Οι επικαθοριστές, που εκπροσωπούν και το σύστημα, συνδιαμόρφωσαν το πλαίσιο της αναμέτρησης.

Το σύστημα στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. είναι καπιταλιστικό. Μήπως έχει κανείς αντίθετη γνώμη επ' αυτού;

Όλες οι κοινωνίες στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο είναι συγκροτημένες σε τάξεις.

Όλες οι κοινωνίες στην Ε.Ε. είναι καπιταλιστικές. Δηλαδή, συγκροτούνται από: ολιγαρχία, μεγάλη αστική τάξη, αστική τάξη, μεσαία τάξη, μικροαστικά στρώματα, αγρότες, εργάτες, μισθωτούς επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανέργους, νέους, γυναίκες.

Ο δημόσιος λόγος ήταν: η ελληνική κοινωνία γενικά ως εκλογικό σώμα με βάση την παραδοσιακή συνταγματική αρχή.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων επιβεβαίωσαν το αποτέλεσμα:

α) της συντηρητικής στρατηγικής απέναντι στο εκλογικό σώμα,

β) του συστήματος δύναμης επικαθορισμού των δημοσίων πραγμάτων και του προσανατολισμού του εκλογικού σώματος,

γ) της κυριαρχίας των οικονομικών δυνάμεων της χώρας πάνω στις πολιτικές δυνάμεις.

Η δεξιά συγκυβέρνησε με τον ξένο παράγοντα. Είναι γνωστή η υποτέλεια της. Συγκυβέρνησε με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και χειραγωγούσε ένα τμήμα του εκλογικού σώματος. Αυτό θα κάνει πάντα η δεξιά. Αυτό κάνει παγκόσμια.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έφερε την αυτονομία στην πολιτική και άνοιξε το μονόδρομο συγκυβέρνησης με τον ελληνικό λαό. Στην πορεία άρχισαν τα εκφυλιστικά φαινόμενα και η κατάληξη είναι πλέον αρνητική για την πολιτική αυτονομία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να κυβερνά και όπου δεν διαθέτει τις δυνατότητες να συγκυβερνά, αλλά για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της και όχι για επιδιώξεις που ΔΕΝ αφορούν στο δημόσιο συμφέρον.

Σε σημαντικούς τομείς διακυβέρνησης δε συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχει πολιτική αυτονομία ούτε σε πολιτικές, ούτε σε πρόσωπα.

2. Κράτος και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κράτος και σύστημα εξουσίας

Κατά καιρούς επανέρχεται το ζήτημα της κρατικοποίησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως σοσιαλιστικό κόμμα ήταν και είναι κόμμα της ιδεολογίας, της πολιτικής, του προγράμματος, των κοινωνικών δυνάμεων που αγωνίζονται για την πρόοδο της χώρας.

Κατόπιν έγινε και κόμμα του κράτους. Αυτό ήταν φυσικό, γιατί ανέλαβε ευθύνες διακυβέρνησης και διοίκησης.

Υπάρχουν μόνιμα φαινόμενα παρασιτισμού, εκφυλισμού και διαφθοράς. Ευθύνεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνολικά; Όχι βέβαια.

Ευθύνονται όσοι τα διαπράττουν, τα συντηρούν ή τα αναπαράγουν και το κυριότερο όσοι τα ανέχονται.

Ευθύνονται πρόσωπα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Κυρίως σε όσους τα ανέχονται. Τους αποκαλώ τροχονόμους. Απλώς διευθύνουν την κυκλοφορία συγκεκριμένων συμφερόντων, δεν κυβερνούν.

Έχουν αναδειχθεί όλα τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το λαό και τους αγώνες του; Όχι βέβαια. Αναδείχθηκαν και από το κράτος! Πόσοι από την Κ.Ε. αναδείχτηκαν από το κράτος; Πόσοι από την Κοινοβουλευτική ομάδα αναδείχτηκαν, επίσης, από το κράτος; Όλοι έχουμε γνώση.

Είναι ένα θέμα για τους φιλολογούντες ή για το ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις; Αυτό, όμως, είναι ένα επιμέρους θέμα της κρατικής εξουσίας που διαχειρίζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κανείς δεν είδα να γράφει για τις νέες εξουσίες του συστήματος που πλέον δεν θα έχουμε ανάγκη να αναδεικνύονται στελέχη, βουλευτές, υπουργοί ούτε από το κράτος, ούτε από κοινωνικούς αγώνες. Θα τους αναδεικνύουν μέσα από πολύ γνωστούς δρόμους οι επιχειρηματίες και οι ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε. Και αυτοί βέβαια δεν είναι οι δρόμοι του εκσυγχρονισμού.

Τέτοια πρόσωπα υπάρχουν, αρκετά μπήκαν και στη Βουλή, ορισμένα βρίσκονται και σε κυβερνητικές θέσεις ,καθώς και σε άλλα όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Άκουσα από υπεύθυνα πρόσωπα να λέγεται ότι έτσι οργανώθηκε η πολιτική ζωή. Τίποτε δεν οργανώνεται από μόνο του.

Συνέπραξαν και άνθρωποι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να υπάρξει ΤΗΛΕ-ΟΜΗΡΙΑ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και προσώπων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθώς και ψήφοι αντιπαροχής και συναλλαγής. Κάποιοι συνέπραξαν, λοιπόν, και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Υπάρχει αυτό που πραγματικά είμαστε και είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία.

Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι είναι δύσκολο να μας κάνουν να νομίζουμε ότι είμαστε άλλοι από αυτό που είμαστε, δηλαδή, σοσιαλιστές. Είμαστε σοσιαλιστές, ούτε μετάλλαξη, ούτε περιθωριοποίηση για μας. Όσοι δεν είναι σοσιαλιστές μπορούν να τους μεταλλάσσουν και να τους περιθωριοποιούν.

Γίνεται επίσης συζήτηση για τη δημόσια διοίκηση και καλώς άνοιξε αυτή η συζήτηση.

Η δημόσια διοίκηση:

α) λειτουργεί με κανόνες δημοσίου συμφέροντος,

β) κατανέμει πόρους του δημοσίου.

Με βάση τις εξελίξεις στην Ε.Ε., πότε θα ανοίξει η συζήτηση για τις δημόσιες δαπάνες που διαχειρίζεται η ΙΔΙΩΤΙΚΗ διοίκηση, δηλαδή, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και η δημόσια διοίκηση απλώς παρευρίσκεται;

3. Η κυριαρχία των λαϊκών δυνάμεων και οι προοδευτικές ιδέες

Ασφαλώς η καθολική ψήφος είναι από τις κορυφαίες στιγμές με βάση την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Υπάρχει άνεμος προοδευτικών ιδεών στην χώρα! Όχι, βέβαια. Είναι σαφής η αναδίπλωση του προοδευτικού κόσμου.

Είναι γνωστό, ότι η κυρίαρχη ιδεολογία σε μια χώρα είναι η ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης. Αυτό έτσι είναι. Το μπλοκ των κυρίαρχων τάξεων το αποτελούν η ολιγαρχία, και η μεγάλη αστική τάξη. Οι δικές τους ιδέες κυριαρχούν στη χώρα.

Μιλώ και για μια συντηρητική στροφή μέσα στις προοδευτικές δυνάμεις. Το 1974 θα ήταν αδιανόητο να είναι αυτή η ατζέντα των δημόσιων συζητήσεων σε θέματα όπως: πατρίς - θρησκεία – οικογένεια, Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών.

Τελικά η Χούντα έδρασε μακροπρόθεσμα.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με πίστη σε ουμανιστικές αξίες τι λέει επ' αυτών;

Μιλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα τάξεων και ιδεολογιών;

Αντίθετα, κάθε μέρα καθοδηγείται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημοσιογραφικά μια ακατάσχετη φλυαρία για τα πρόσωπα και τις εξουσίες τους.

4. Η πολιτική στο προσκήνιο

Να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο, ετέθη το θέμα από πολλούς στη συνεδρίασή μας. Η πολιτική, όμως, παγκόσμια, όπως και στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, έχει ηττηθεί από την οικονομία.

α) Θέλει αγώνα για να επανέλθει η πολιτική στα πράγματα, όχι λόγια.

β) Ποια πολιτική; Υπάρχουν συντηρητικές και προοδευτικές πολιτικές.

Όσες πολιτικές ασκεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί δεν τις ασκεί όλες ως θα όφειλε, είναι όλες προοδευτικές; Αν ήταν προοδευτικές δεν θα είχε τέτοια απήχηση η δεξιά στο εκλογικό σώμα.

Έτσι πρέπει να δούμε και το μέλλον. Δηλαδή, από ποια σκοπιά; Το μέλλον έχει πολλές εκδοχές. Δεν είναι αόριστο, το προσδιορίζουν πολλοί παράγοντες.

Ο Καραμανλής είπε πρόσφατα ότι: δεν υπάρχει δεξιά και αριστερά, δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά προβλήματα, ούτε δεξιές και αριστερές λύσεις.

Σοβαρά! Τo πιστεύει κανείς σοβαρός πολιτικός;

Γιατί ο Καραμανλής έχει εξελιχθεί σ' ένα δημαγωγό παλαιών εποχών.

Απάντησε κανείς από τους φιλόλογους περί την εξουσία, από τους υπεύθυνους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

Υπάρχει πολιτική που δεν εκφράζει συμφέροντα; Υπάρχουν προβλήματα που δε σχετίζονται με συμφέροντα; Υπάρχουν λύσεις που δεν έχουν σχέση με συμφέροντα;

5. Το πρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο Πρόεδρος, Κ. Σημίτης, είπε χθες:

α) Ο κόσμος αλλάζει,

β) Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να παρουσιάζει το ίδιο πρόσωπο.

Ασφαλώς και είναι γενικές διατυπώσεις, που θέλουν συζήτηση, γιατί ο κόσμος όντως "αλλάζει", αλλά ποιος κόσμος;

Υπάρχει άλλος κόσμος από τον κόσμο του καπιταλισμού; Καπιταλισμού που όντως υφίσταται μεγάλη αλλαγή.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να παρουσιάζει σαφές πρόσωπο: Το σοσιαλιστικό. Πρέπει όμως να μαθαίνει και να παρεμβαίνει στην πορεία για την αλλαγή του καπιταλιστικού κόσμου, να μην αποφασίζουμε άλλα στα συνέδρια για τον καπιταλιστικό κόσμο και διαφορετικά να οργανώνουμε την πολιτική μας.

Ενδιαφέρει όλους στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αναλύσει ο Πρόεδρος του Κόμματος τις θέσεις του περί του νέου κόσμου και του νέου προσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

6. Πολιτικό σχέδιο 2000-2004

ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ελληνικός λαός

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Κυβέρνηση πρέπει να:

α) υλοποιήσουν το εξαγγελθέν πρόγραμμα και με αλλαγή του εκλογικού νόμου σε πολλά θέματα,

β) επηρεάσουν, θετικά για τις προοδευτικές δυνάμεις, την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών εξουσιών το 2002,

γ) διαμορφώσουν προοδευτικές εξελίξεις για τις εθνικές εκλογές και νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Τα προανέφερα, διότι ετέθη μονοσήμαντα το θέμα της επόμενης νίκης.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει υποχρέωση να ασκήσει πολιτική, να εφαρμόσει πρόγραμμα και να διεκδικήσει τη νίκη.

Παρατήρηση: Ήδη έχουν εξαγγελθεί πολλά σημαντικά πράγματα, τουλάχιστον σε τίτλους, με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη στη Βουλή. Και οι τίτλοι χρειάζεται να γίνουν δεσμεύσεις και σε "δια ταύτα".

7. Συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων

Είναι η πιο σημαντική απόφαση που παίρνει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Είναι παραδοχή ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορούν να υλοποιήσουν και να αντιμετωπίσουν τις προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γιατί πέρα από την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου έχει συντηρητικοποιηθεί η ελληνική κοινωνία και ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος διαβιεί σε παρωχημένες και αντιπαραγωγικές δραστηριότητες και σε ανάλογα πλαίσια αναφοράς.

Είναι επίσης παραδοχή ότι υπάρχει μετατόπιση Λαϊκών Κοινωνικών δυνάμεων προς τη δημαγωγία της Δεξιάς, στην ουσία στο πουθενά, και είναι επιβεβλημένη η αντιστοίχιση προοδευτικών πολιτικών και δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων.

Είναι παραδοχή της αντίληψης για ιδεολογική και πολιτική αναζωογόνηση από αγωνιστές της ευρείας αριστεράς .

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι σοσιαλιστές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα συναντηθούν με τις ευρύτερες αριστερές δυνάμεις.

Επειδή στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν υπάρχουν μόνο σοσιαλιστές, θα έχει ενδιαφέρον για όσα ή θα:

α) αποσιωπηθούν,

β) διατυπωθούν από όλες τις πλευρές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

8. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πρέπει να ξεκινήσει η ανασύνταξη, ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά, των δυνάμεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Των δυνάμεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που θέλουν να απαντήσουν:

α)στην έρημο των ιδεών,

β) Στην απουσία πολιτικών,

γ) Στην αφασία του χειρισμού υποθέσεων,

δ) Στις ιδιωτεύσεις και αποχωρήσεις.

Η ανασύνταξη θα είναι μια δημιουργική παρέμβαση στο σύνολο της χώρας.

Η πρόταση μου είναι να κυριαρχήσει το συλλογικό μοντέλο.

Το μοντέλο του αρχηγού είναι πολύ παλιό.

Τα μοντέλα των προσωπικών στρατηγικών τα περιμένουν στη γωνία οι συνασπισμένοι της εξουσίας των γνωστών συμφερόντων και γνωστών ιδιοκτητών.

Η ενότητα μεταξύ όλων δεν μπορεί να υπάρχει γενικά.

Ενότητα πάνω σε αρχές. Άνθρωποι που σκηνοθετούν τη δράση τους έξω από το προοδευτικό Κίνημα μπορούν να συνυπάρχουν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά όχι σε ενότητα με τους σοσιαλιστές. Όσοι σκηνοθετούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έξω από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι κύκλοι αυτοί θέλουν να εμπεριέχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στους κόλπους του όλα τα στοιχεία της προοπτικής που επιθυμούν.

Αυτά τα "καινούργια πράγματα" είναι από το πολύ απώτατο παρελθόν.

Οι σοσιαλιστές απαντάμε θετικά στην αφύπνιση, στη συμμετοχή, στην παρέμβαση, στη δημιουργία του αύριο για τη χώρα και τους πολίτες αυτού του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου