S.A. (Business Insider)
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια απίστευτη φάση αποβιομηχάνισης. Η απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, έχει κάνει τους Αμερικανούς πολίτες να αρχίζουν και να ανησυχούν. Το 70% σχεδόν των Αμερικανών θεωρεί πως οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου έχουν κοστίσει σε θέσεις εργασίας. Πριν δέκα χρόνια όλοι πίστευαν στο όραμα της παγκοσμιοποίησης, σήμερα όμως;
Σήμερα, το τρέχον σύστημα δεν χαρακτηρίζεται ούτε από ελεύθερο, ούτε από δίκαιο εμπόριο. Τα περισσότερα κράτη επιβάλλουν υψηλότατους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, ενώ οι ΗΠΑ επιτρέπουν την χειραγώγηση των νομισματικών ισοτιμιών από άλλους, πλημμυρίζοντας παράλληλα την εσωτερική τους αγορά με κάθε είδους φθηνά προϊόντα. Το αποτέλεσμα είναι κόλαφος για την αγορά εργασίας, και έχει οδηγήσει στο κλείσιμο 42.400 εργοστασίων από το 2001. Το 75% από αυτά απασχολούσε τουλάχιστον 500 εργαζομένους το καθένα. Πώς να υπάρχει μέλλον όταν η χώρα απλά καταναλώνει και δεν παράγει;
Το 1959 ο κατασκευαστικός τομέας άγγιζε το 28% του συνολικού οικονομικού προϊόντος. Το 2008, μόλις το 11%, και συνεχίζει να πέφτει. Κάθε μήνα, δισεκατομμύρια δολάρια φεύγουν από τη χώρα και λίγα μόνο μπαίνουν σε αυτήν. Κάθε μήνα η Αμερική γίνεται φτωχότερη. Το τελευταίο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο είναι περίπου $40-50 δισ. το μήνα. Τα μισά από αυτά έχουν να κάνουν με τη Κίνα. Η Κίνα έχει ήδη δανείσει στις ΗΠΑ σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Οι Αμερικάνοι δαπανούν περίπου $3,90 για τα κινεζικά προϊόντα, ενώ οι Κινέζοι μόλις $1. Σύμφωνα με μια μελέτη του Economic Policy Institute, αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει, η αμερικανική οικονομία θα έχει χάσει 500.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2010. Η Αμερική έχει καταστήσει την Κίνα παγκόσμια υπερδύναμη. Η πρόβλεψη είναι πως μέχρι το 2040, η κινεζική οικονομία θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη αυτής των ΗΠΑ.
Η παγκοσμιοποίηση έχει κάνει τους εργαζόμενους της Αμερικής να ανταγωνίζονται τους αντίστοιχους (φθηνότερα αμειβόμενους) ολόκληρου του πλανήτη. Το αποτέλεσμα είναι να συρρικνώνεται η μεσαία τάξη. Όλο και περισσότεροι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς κρατική βοήθεια. 41 εκατομμύρια Αμερικανοί βασίζονται σε κουπόνια αγοράς τροφίμων. Ένας στους έξι είναι εγγεγραμμένος σε κάποιο κρατικό πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχιας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 43.6 εκατομμύρια Αμερικάνοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, και το ποσοστό αυξάνεται καθημερινά. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο στα τελευταία 51 χρόνια, οπότε και τηρούνται στατιστικά στοιχεία. Και άσχετα με το ποιο κόμμα κυβερνά, το κράτος συνεχώς αυξάνεται, στραγγίζοντας την οικονομία. Η κυβέρνηση δεν παράγει παρά ελάχιστη αξία, και όμως κοστίζει πάρα πολύ. Πέραν αυτού, οι δαιδαλώδεις κανόνες και η σύνθετη νομοθεσία, έχουν καταστήσει τη χώρα ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το εθνικό χρέος θα ξεπεράσει φέτος τα $13.6 τρισ. και το 2015 θα αγγίξει τα $19.6 τρισ. Η Κεντρική Τράπεζα (Federal Reserve) διαρκώς «ρημάζει την αξία του δολαρίου, καθώς από το 1913 που συστάθηκε, το αμερικανικό δολάριο έχει χάσει το 95% της αγοραστικής του ισχύος. Ένα προϊόν που κόστιζε $20 το 1913, κοστίζει σήμερα $441. Ο πληθωρισμός είναι ένας κρυφός φόρος. Κάθε χαρτονόμισμα που έχουμε στα χέρια μας χάνει την αξία του μέρα με την μέρα. Και η κυβέρνηση συνεχίζει τη καταστροφή, επιβάλλοντας δεκάδες άχρηστες μεταρρυθμίσεις στη Wall Street, αφήνοντας όμως ανέπαφη την κατάχρηση που γίνεται στα παράγωγα (derivatives), τα οποία οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν, και τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά «στοιχήματα» χωρίς κάποιο αντίκρισμα σε αξία, τα οποία όμως μετέτρεψαν τις χρηματαγορές σε καζίνο. Η αξία όλων των παραγώγων του κόσμου λέγεται πως είναι μεταξύ 600 τρισεκατομμυρίων και 1.5 τετρακισεκατομμυρίων δολαρίων! Και η φούσκα τους συνεχίζει να μεγαλώνει. Ο Warren Buffet έχει χαρακτηρίσει τα παράγωγα ως «οικονομικό όπλο μαζικής καταστροφής». Όταν σκάσει η εν λόγω φούσκα, δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα σε ολόκληρο το πλανήτη για να διορθώσουν τη κατάσταση.
Μια φορά και έναν καιρό, οι ΗΠΑ είχαν ένα ποικίλο οικονομικό σύστημα. Σήμερα η οικονομική ισχύς είναι συγκεντρωμένη σε ελάχιστα μόνο χέρια. Οι τράπεζες πτωχεύουν κάθε μέρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κατάλογος με 900 τράπεζες έτοιμες για σφράγισμα. Το 10% δηλαδή, των συνολικών τραπεζών της Αμερικής. Εν τω μεταξύ, οι λίγες «μεγάλες», συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδιο της αγοράς. Οι Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America και Wells Fargo διατηρούν το 39% των καταθέσεων της χώρας. Αυτή είναι μια συνταγή καταστροφής. Η οικονομία της χώρας έχει βυθιστεί στη διαφθορά. Το παράδειγμα της Goldman Sachs δεν είναι το μόνο. Η χειραγώγηση της αγοράς του ασημιού και του χρυσού είναι άνευ προηγουμένου, και η κυβέρνηση αδρανεί. Όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς στη Wall Street, θα βρει διαφθορά. Η κατάρρευση του όλου συστήματος δεν θα αργήσει. Έρχεται ένα τσουνάμι στο συνταξιοδοτικό, που θα πνίξει τα πάντα. Οι περισσότεροι Αμερικάνοι δεν έχουν προβλέψει για τη σύνταξή τους. Τα ταμεία έχουν ένα έλλειμμα της τάξης των $6.6. τρισ. Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως οι 50 πολιτείες έχουν ένα έλλειμμα $5,17 τρισ. όσον αφορά σε υποχρεώσεις των συνταξιοδοτικών τους προγραμμάτων. Και το χειρότερο; Το αμερικανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (Social Security) θυμίζει κόλπο «πυραμίδα». Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του κογκρέσου, το σύστημα πληρώνει σε παροχές πολύ περισσότερα από όσα εισπράττει μέσω ομοσπονδιακών φόρων.
Ήρθε επιτέλους η ώρα που η Αμερική θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα. Ευτυχώς, πολλοί πολίτες έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται. Καταλαβαίνουν ότι η χώρα τους δεν πάει καλά. Η σημερινή γενιά σκόρπισε στους ανέμους τον πλούτο που κληρονόμησε από τους προγόνους της, και διαλύει την ισχυρότερη οικονομική μηχανή που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Αν δεν γίνει κάτι, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα χαρακτηρίσουν τη σημερινή γενιά ως τη πιο ηλίθια της ιστορίας των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου